Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość vbjde

czy tylko brytyjczycy pija herbate z mlekiem???

Polecane posty

Gość problemy sobie stwarzaciee
szczerze to tez zdarza sie, ze ty mleko musisz miec, ale jak ktos wie, ze pijesz z cytryna to nigdy nie maja :P ale jak ktos do mnie przychodzi zawsze mam co lubia, bo zle bym sie czula z tym, ze ktos bedzie siedzial niezadowolony. JA dbam o swoich gosci

ta smietanke do herbaty, zamiast mleka nawet jesli goscie uzywali te smietanki do kawy, to nigdy ich nie probowalam, moze sprawdza sie rowniez do herbaty

z ta smietanka to chyba nie bardzo. nie znam nikogo kto by wlewal smietanke do herbaty... dla mnie to nic dziwnego postarac sie troche o tych gosci... hmm... jak nie chca twojej herbaty to moze kup te saszetki kawy z mlekiem od razu? ja zawsze mam nawet sypana kawe (bo sama nie pije) dla gosci w szafce.

Gość vbjde
tez mam rozne kawy dla gosci ale kawa to moze stac i stac,nie to co mleko.

Gość naked ape
serio nie macie mleka w lodowce? dla mnie to podstawa bo uzywam mleka na codzien, kawa, musli itp. dla mnie to nie bylby problem kupic mleko w kartoniku (nawet malym) i otworzyc jak przyjda goscie

ja kawe pije od czasu do czasu, wiecej moi goscie pija :) milego dnia i nie klocic mi sie tu :P

kiedys mialam polskie male mleko ktore moglo stac nieotwarte.to szkotka..tak nie bardzo...bo jak to nie miec szkockiego mleka dla nich.ale herbate wypila z polskim mlekiem i roznicy mowila ze zadnej nie ma.

ten twoj szkot co sie tak "nazwiedzal" o mongolie czasem nie zahaczyl ? ciebie sie o to nie pytam bo jestem pewnien ze gdyby nie google maps nie wiedzialabys gdzie jest mongolia. jestem ciekawy twojej reakcji jezeli bedziesz kiedys w mongoli i zostaniesz poczestowana mongolska "herbata". SMACZNEGO ! W polsce to juz sie calkiem do miasta "przenieslista" , czy od czasu do czasu obrabiacie pole ?

spadaj stad trollu jak nie masz nic innego do powiedzenia !! zdania nie zmienie i nie zaluje tego co wczesniej napisalam POPIERDOLONY JESTES!!innego kulturalnego slowa na ciebie nie ma i gowno mnie obchodzi co inni mysla o mojej kulturze.akurat znam swietnie geografie i jestem z duzego miasta nigdy nawet nie bylam u nikogo na wsi.poza tym co ty masz do ludzi ze wsi!! myslisz ze bardzo madry jestes i ze wysuwasz trafne wnioski.nie trafiles z ta mongolia i z polem:D az mi sie smiac chce z twojej durnowacizny.

Gość No dobraa ale....
Jeśli ja nie pijam herbaty z cytryna a moi goście wszyscy piją z cytryna to ja muszę te cytryny w domu mieć? Albo ktoś pije kawę z kordamonem? Tez mam go kupic dla goscie? A jak ja IDE w gosci To tez mam wymagać by mieli mleko czy cytryne ? Nie. Pije co mi podadzą . Moge poprosic o niedolewanie mleka czy nie sypanie cukru ale dopominac się nie wypada.

bo brytyjczycy ogolnie nie sa goscinni,robia tak by im bylo wygodnie i by sie nie nameczyc.ale od innych to wymagaja.mam zapieprzac w deszcz i wiatr po mleko do sklepiku bo oni bez mleka nie wypija bo inaczej sie nie nauczyli.ja od nikogo niczego nie wymagam by cos w domu mieli.

Gość ziolonoookaaa
A wiecie ze herbatka z mlekiem jest najlepsza dla kobiet karmiacych piersia..po jednej takiej mozna dwa bobasy wykarmic..tyle mleczka sie nazbiera .

Gość njknjk
czy brytyjczycy rowniez poleca po herbate zielona lisciasta do herbaciarni, bo ich gosc Polak tylko taka pije? Nie sadze, wiec ty tez nie lataj jak glupia po mleko. Nic im sie nie stanie jak raz wypija normalna herbate, moze dupy im sie przynajmniej zmniejsza

wiejska dziewojo pamietaj ze wyszlas z wiochy ale wiocha z ciebie nigdy nie wyjdzie , i byc moze urodzilas sie juz w miescie ale twoi rodzice przyjechai do miasta wozem drabiniastym z calym "majuntkiem". znalazla sie hrabina de nendza co szkotow gosci i ma dylemat z herbata i mlekiem.

ale blyskasz madroscia pierdolcu.wiesz juz wszystko na moj temat,gdzie sie urodzilam i skad pochodze i skad moi rodzice pochodza.zalosny jestes skoro oceniasz czyjes pochodzenie nie wiadomo po czym :D wynocha stad!!

Gość marianaaaaaa
Mialam kiedys chlopaka Brytyjczyka i tez zawsze musialam miec mleko w lodowce, nic innego nie chcial na sniadanie pic, tylko herbate z mlekiem :) Coz zrobic...

Jak to po czym? Po jedynym czym można oceniać na forum internetowym- po wypowiedzi.

po wypowiedzi...ktora moze byc oczywiscie ZLE odebrana :D. To sa wlasnie fora kochani:D

Gość bekekeke
a jak ty do nich przychodzisz w gości to ci pewnie z mlekiem podają, bo oni tak piją i tak naprawdę mają gdzieś twoje zdanie.. następnym razem jak będziesz u nich to powiedz, że pijasz tylko i wyłącznie CYNAMONOWĄ i żadnej innej nie jesteś w stanie przełknąć:D

jak wiesz ze wszyscy, ale to absolutnie wszyscy brytyjczycy pija herbbate z mlekiem to jak ich zapraszasz to nie oczekujesz, ze nagle moze zasmakuja w czarnej albo z hibiskusa. to jest ich taka tradycja ze bez mleka nie ma herbaty wiec jak ci sie nie chce posiadac tego mleka w domu (nie mowie o lataniu do sklepu bo rownie dobrze mozesz juz sobie kupic zapasmalych kartonikow za kilka pensow..), to moze im zaproponuj squasha czy orange juice i masz problem z glowy. temat sie juz wlecze od samego rana.. no ale wazne ze jest temat do ponarzekania :P

Gość touss
typowa polska mentalnosc - latac wokol gosci i dogadzac im ile sie da. Brytole maja w dupie co pija ich goscie, serwuja niedobre jedzenie i nawet sie nie zastanowia czy to cos co podali moze nie smakowac goscia, a polacy lataja i zastanwiaja sie "a czy to im smakowalo", a "a czy nie za malo tego" itp. Olej to pieprzone mleko, a zyskasz wiekszy szacunek niz jak bedziesz zapierdzielac do sklepu, bo bidulki musza herbatke z mleczkiem wypic.

Gość Nie tylko, nie tylko
W Indiach herbaty inaczej się nie pije

Gość Herbata z mleeeekiem
Jeśli pijesz herbatę, pamiętaj, by nie dodawać do niej mleka. Oczywiście, jeśli liczysz na jej zdrowotne właściwości. Herbata może być zdrowa /INTERIA.PL Przekonują otym niemieccy naukowcy, których doniesienia opublikował "European Heart Journal". Herbata zmlekiem nie szkodzi, ale bez mleka pomaga bardziej. Jeśli zależy nam na korzystnym dla zdrowia działaniu herbaty, na przykład na nasz układ krążenia, nie powinniśmy dodawać mleka, gdyż niektóre zawarte wnim białka blokują działanie istotnych dla zdrowia substancji. Niemieccy naukowcy odkryli na przykład, że kazeina zmleka łączy się zcząsteczkami obecnego wherbacie galusanu epigalokatechiny (EGCG), któremu przypisuje się działanie antynowotworowe. Już wcześniej zaobserwowano, że powszechny zwyczaj picia herbaty bardziej wpływa na poprawę stanu zdrowia społeczeństw wschodniej Azji niż na przykład wWielkiej Brytanii, rozmiłowanej wherbacie zmlekiem. Wydaje się, że teraz wiemy już dlaczego.

Gość Herbata z mleeeekiem
Mamy złą wiadomość dla miłośników tzw. bawarki, czyli herbaty z mlekiem. "Czysta" czarna lub zielona herbata zawiera dobroczynne przeciwuleniacze flawonoidy. Poprawiają one krążenie, pomagają zapobiegać chorobom serca, chronią też przed niektórymi postaciami nowotworów. Okazuje się jednak, że dodanie mleka niweluje ich działanie... Zgodnie z wynikami opublikowanymi w piśmie European Heart Journal, czarna herbata usprawnia działanie układu sercowo-naczyniowego, lecz białka mleka (najbardziej podejrzana jest kazeina) odwracają korzystne działanie jednego z flawonoidów, katechiny. Powodują bowiem spadek ich stężenia. W badaniu wzięło udział 16 pań, które przeszły już menopauzę. Podawano im 500 ml czarnej herbaty, czarną herbatę z dodatkiem 10% odtłuszczonego mleka lub napar (grupa kontrolna) z ekstraporcją przegotowanej wody. Napój przygotowywano z zaparzanych przez 3 minuty 5 gramów liści herbaty Darjeeling. Na cztery tygodnie przed i przez miesiąc po badaniu wolontariuszki powstrzymywały się od picia herbaty. Podczas eksperymentu piły ją 3 razy dziennie. Zdrowe naczynia krwionośne są zdolne do "rozciągania się" pod wpływem wzrostu przepływu krwi. Naukowcy analizowali zmiany średnicy tętnicy ramieniowej w odpowiedzi na zwiększenie przepływu krwi przed i po wypiciu herbaty (fachowo nazywa się to wazodylatacją indukowaną przepływem, ang. flow mediated dilation, FMD). W porównaniu do wody czarna herbata znacznie poprawiała FMD, podczas gdy dodatek mleka całkowicie znosił efekt wypicia naparu.