Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ajka22

Potrzebne zaświadczenie o odbytym stażu pracy w Holandii do UP

Polecane posty

Gość ajka22

Witam, od 2 miesięcy przysługiwał mi zasiłek dla bezrobotnych w Powiatowym Urzędzie Pracy, ostatnio znalazłam prace za granicą w Holandii z biura AB Job Service, gdzie pracowałam 3 tygodnie. Teraz wróciłam i chciałam się zarejestować od nowa w PUPie oraz aby wznowili mi kuroniówkę. Jednak kuroniówki mi nie wznowią jeśli nie dostarcze im zaświadczenia z AB Job od kiedy do kiedy oraz gdzie pracowałam w Holandii. Wyjechałam z odziału w Opolu gdzie dzwoniłam jednak jak mi pani tam wyjaśniła takich zaświadczeń nie wystawiają co najwyżej musze wysłać wniosek do biura w Holandii i dopiero kiedy wystawią mi go w Holenderskim biurze odeślą do domu bądź na pocztę. Jak sie okazało taka procedura trwa ok 6 tygodni a na przedstawienie tego zaświadczenia w UP mam 2 tygodnie od zakończenia pracy, inaczej kuroniówka mi przepadnie. Mam pytanie do osób które już się spotkały z taka sytuacją, czy żeczywiście tyle trwa ta procedura i czy naprawdę Polski oddział AB Jobu nie może mi wystawic tego zaświadczenia. Z góry dziękuję za odpowiedzi.

Gość ajka22
Czy nikt naprawde nie wie nic na ten temat? Prosiłabym o jakiekolwiek info

Na pewno ci z Opola pośredniczyli w znalezieniu pracowników dla Holenderskiego UITZENBUREAUS (Agencji pośrednictwa pracy),które szuka pracowników Holenderskiemu pracodawcy. To zaświadczenie można dostać a Holenderskiej agencji,albo te suki z Opola mogą poprosić Holenderską Agencję dla której rekrutują pracowników, o wystawienie takiego zaświadczenia.Łaski niech nie robią.To odsyp za każdą godzinę twojej pracy brali od Holenderskiej Agencji,niech więc teraz to ci załatwią.To tylko kwestia ich dobrej woli.Jeśli potrafisz się dogadać.Po Holendersku,lub w innym jęz.,i masz namiary na tę Hol.Agencję,to możesz sama o takie zaświadczenie poprosić.Ono nie ma takiej formy jak nasze świadectwo pracy.To jest b.prosty dokument.Tam napisane jest tylko gdzie,od,i do kiedy pracowałaś,i na jakim stanowisku,no i aby była tam jakaś pieczątka(niekoniecznie)Hol.Agencji.Bo podejrzewam,że pracowałaś przez Agencję.Jeśli pracowałaś bezpośrednio u Hol.pracodawcy,to musisz to załatwić z nim.Ale najlepiej jak ci z Polskiej Agencji,z Opola to załatwią.Będziesz wtedy miała to od ręki,bo to można przefaksować,i jeszcze w dodatku mi.po Polsku........A rzeczywiście to prawda jeśli nie zgłosisz utraty pracy w ciągu dwóch tyg.od ostatniego dnia pracy,to przepada ci prawo do zasiłku.Jeśli przed rozpoczęciem tej pracy miałaś jeszcze prawo do niego.A podejmując pracę,tylko go zawiesiłaś.Tak więc poproś o to w Opolu,czy gdzie tam,albo w Agencii Hol......Życzę powodzenia,i pozdrawiam Darek.