Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość esol

Dlaczego cebula posiekana w blenderze jest gorzka.

Polecane posty

Gość esol

Jak w temacie- w 98% przypadków cebula posiekana będzie gorzka czy ktoś wie dlaczego tak sie dzieje?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość kuuuukuuuuryyyykuuuuu
serio?a chcialam tak przygotowac cebule na przetwory dobrze ze juz wiem

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość sdfghjkl
nie wiem dlaczego tak sie dzieje ale tez to zauwazyłam i teraz jak siekam w blenderze ale na b wolnych obrotach i nie jest gorzka

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość teletubisiowo
bardzo często zdarza się że cebula krojona w blenderze jest gorzka przypuszczam że zbyt długo się ją sieka i dlatego

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ecfhvgjbn
babom juz rece do dupy poprzyrastaly brak jakichkolwiek umiejetnosci w uzytkowaniu sprzetow wszelakich !! jeszcze troche a bedziecie kartole w obierkach przezuwac bo wam obierac sie nie bedzie chcialo

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość beee barany
no tak bo niektorym chlopom jak widac to rece odrabalo

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Akurat ziemniaki
To ja jadam ze skorka , nie obieram a pieke je ze skórką , są najlepsze!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość lotta 23
Cebula ma to do siebie , że gorzknieje gdy jest zbyt drobno posiekana.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Ogladałam w sobotę Magde Gessler i tam w jakiejś knajpie tak przyrzadzali cebulę do jakichs hamburgerów, to kazała kucharzom zjeśc po łyżce tej cebuli i nie wypluc.. i też się zastanawiałam, dlaczego cebula z blenderu jest gorzka..

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość pytanko...........:?
Panie Pawle Ilnicki pieknie pan tu reklamuje swoj blog na forum :) Nie wiem tylko dlaczego gotuje pan ryz w torebce ????? :P

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość No name

Z mojej obserwacji wnioskuję że sposób siekania nie ma raczej wpływu na smak cebuli. To raczej specyfika uprawy cebuli jest odpowiedzialna za jej smak. Tym co ją czyni bardzo gorzką jest biała substancja zawarta miedzy poszczególnymi warstwami cebuli. Nieraz ten płyn aż cieknie przy krojeniu, a innym razem jest go mniej. Zapewne sypanie przy uprawie jakimiś chemikaliami to powoduje (mam na myśli gorzkość). Za młodu nie spotykałem się z tak gorzką cebulą jaka zdarza sie mi w tej chwili.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Gość on60

Potwierdzam, co napisał "Gość No name". Ja kroję cebulę nożem i też jest gorzka, aż żołądek się skręca, a wątroba bije na alarm i powiada, że ma już dość oczyszczania spożywanych produktów z chemikaliów. Gorzkość zależy od samej cebuli, czyli warunków w jakich dorastała albo dorosła. A tą gorzką cebulę kupiłem w Biedronce, a na opakowaniu był napis: kraj pochodzenia Polska.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×