Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

dziurrr

KOTY(bardzo poważny temat)!!!!!!!!!!!!!!!!!

Polecane posty

Witam wszystkich Kafeterian. Może zacznę od tego że każdy z nas jest inny w stosunku do zwierząt. Jedni są "kociarze" drudzy "psiarze" Ale nie w tym rzecz. Zastanawia mnie to... co ludzie widzą w znęcaniu się nad zwierzętami. ja jestem Kociara i zwracam szczególną uwage na Koty. Bardzo czesto widzę ich krzywde. Zastanawia mnie dlaczego ludzie dorośli jak i młodzież sprawia im ból i cierpienie.Czyż nie prawdą jest że każdy z nas ma prawo do życia?Nawet zwierzęta? Od bardzo dawna staram się o ich dobro i pomagam w możliwy sposób. Wielokrotnie byłam świadkiem sytuacji kiedy któs robi im krzywde (nawet szczeniackie pozbywanie się problemu kiedy to ludzie wyrzucają koty z aut wprost pod koła tira w trakcie wyprzedzania) Dziś byłam świadkiem sytuacji która zcięła mnie z nóg. Wychodząc na śmietnik chcąc wyrzucić śmieci widzę 3 dziewczynki w wieku 6-8 lat skupione przy śmietniku nad workiem. moje nerwy nie wytrzymały gdy dojrzałam jak jedna z nich dusi małego kotka(5 miesięcy nie więcej) w tym otóż worku. W momencie gdy "wydarłam się na nie rozbiegły sie w różne strony. Wyciągnęłam kota który ledwo zipał piszczał ciężko oddychał i trząsł się jak galaretka,do tego wychudzony do takiego stopnia że wszystkie kości można było policzyć. Więc zadaję pytanie: skąd takim dziecią biorą się tak okropne pomysły? Rozumiem że to dzieci(sama mam syna) ale to nie do pojęcia.Ale to nie pierwszy raz kiedy widzę właśnie te same dzieci robiące krzywdę. Co robią rodzice? Czy rosnące społeczeństwo tak właśnie bedzie wyglądało? Co będzie za pare lat? Gdzie czasy kiedy dzieci grały w piłke skakały na skakance i w gumę.? Wszystko jest do zrozumienia(cywilizacja komputery telefony psp itp)ale przecież nie możemy pozwolić na coś takiego. Tych którzy nie lubią zwierząt(kotów przede wszystkim) prosze o wstrzymanie się od wypowiedzi które spowodują nie miła atmosfere. Dziękuje

Gość e4r5t6y7u8
zgadzam się z tobą na 100%

Gość zasmucona67533
Kocham koty, są dla mnie stworzeniami wyższymi i nie wyobrażam sobie życia bez nich. Zawsze pomagam biednym kotkom :)

Gość można łatwiej
bo ludzie to kurwy

Gość dziunia125
To straszne.. Ja też lubię koty,mam nawet jednego i jestem wrażliwa na krzywdę wyrządzaną niewinnym koteczkom :(

Gość nogi z dupy
trzeba bylo zlapac chociaz jedna i do rodzicow zaprowadzic,znecanie sie nad zwierzetami jest karalne.kiedys jechalam samochodem i pan wyrzucil pieska na pobocze to kazalam szybko kuzybce numery spisac,pieska zabralam i pojechalam na policje.

Ja też pomagam mimo ze nie jestem w żadnej fundacji, nie naleze to TOZu ani zadnego schroniska to zawsze dokarmiam zwierzatka kazdego dnia wynisze jedzenie przed blok i wode buduje domki na zime itp staram sie o schronisko w naszym miej\scie jednak wciaz odmowy. byc moze kiedys uda mi sie trafic do jakies fundacji mam kotka w domu jednego,2 sw pamieci został pozbawiony zycia przez eks mężą. :( czy ludzie uważają ze zwierzątka nie czują? co do rodziców i policji cięzko mi szybko cos ogarnąc moj sym\n ma 2 lata a ja nie mam zadnej pomocy by ktos nim choc przez chwile sie zaopiekowal

Jeszcze żeby policja coś konkretnego robiła... :o Ustawy, kary - owszem, są, ale tak śmieszne, że nikt się ich nie obawia! W najgorszym wypadku tacy ludzie dostają jakieś grzywny albo "zawiasy". Może jakby kogoś za znęcanie posadzili w więzieniu chociaż na kilka miesięcy tak dla przykładu, to byłoby lepiej...

Szwaksil dla czego nie nawidzisz fanatykow? nie nawidzisz ich tylko za to ze kochaja koty bardziej niz wszystko i wszystkich?

tak czarownica ma racje jednak w naszym kraju jest tak wszystko za przeproszeniem zd*pcone ze takie sprawy przechodza bez większych konsekwencji na krzywde zwierzat nie ma wiekszych kodeksow i praw ale na czlowieka pijacego pod klatka piwo jest 1500 roznych i w dupe problemow

nie masz racji mozna kochac koty tak jak ionni kochaja psy. nie prawda jest to ze kot nigdy nie dorowna psu. to zalezy od kota i twojego podejscia kot wybiera najlepsza dla siebie droge a pies jest twoim przyjacielem "od pierwszego wspolnego spaceru" moja Rysia (kotek) ktora wzielam ze smietnika jest wyjatkowa i to pies jej nie dorowna hehe chodzi swoimi drogami jednak mam w niej najwieksze wsparcie zawsze przychodzi gdy tylko ja wołam zawsze gdy jest mi zle zachowuje się tak jakby to czuła nie chcę sie kłocic bo tu nie o to chodzi kazdy z nas jest inny. a zabijanie małych hmmm... mowisz ze kiedys ktos tez nas zakopie jednakowoz nas zakopia gdy bedziemy starzy. co to by bylo gdyby czlowiek zakopal noworodka? wiem ze uwazasz mnie za jakas dziwna bo porownuje takie sytuacje ale przeciez sa rozne sposoby na to by pominac ten etap w kocim zyciu po co pozwolic im sie urodzic skoro nie dajemy im szansy bycia?

Szwaksil mam nadzieję, ze z tym szpadlem, to miał być niesmaczny żart :o Owszem, nas też ktoś zakopie, ale nie odetnie nam uprzednio głów szpadlem :o Poza tym słyszałeś o czymś takim, jak sterylizacja? Co do tego, że kot nie dorówna nigdy psu... - to zależy od poglądów człowieka. Jedni wolą psy, inni koty, a jeszcze inni rybki w akwarium. Należy to zdanie uszanować.

Gość Wyrozumiale - Wspaniale
Hej autorka naprawdę byłaś świadkie jak ktoś wrzuca kota na niechybną śmierć pod koła tira?to wszystko przez biedę,sąsiad musiał 'pozbyć' się psiaków no a,że akurat nikt nie chciał przygarnąć stworzeń to musiał podjąć ostateczne kroki ku ich śmierci,musiał dodać sobie trochę animuszu oczywiście wolę kocurki aczkolwiek psami nie gardze joł!

Dlatego jestem za sterylizacją... A jeśli już pojawią sie małe kotki lub szczenięta, to - może brutalnie zabrzmi - ale najlepszym rozwiązaniem jest humanitarnie uśpić u weterynarza ślepy miot w ciągu 48 godzin. To jest lepsze niż potem zabijać lub już kilkutygodniowe maleństwa.

To jest wlasnie Polska i mentalnosc ludzi tego kraju :o Kurva czasami mam wrazenie ze niektorzy ludzie to banda debili i patalachow. Nikt nie slyszal o czyms takim jak STERYLIZACJA I KASTRACJA? Maja psy i koty a puszczaja je samopas po wsiach/miastach i wtedy sie zwierzeta mnoza na potege przez kretynow. Co gorsza sa tez tacy co dopuszczaja swoje koty/psy dla frajdy tak o, a potem nie ma co zrobic z malenstwami bo jednak sie nie znalazlo tylu chetnych i wyrzucaja je albo w najlepszym przypadku oddaja do schroniska. To, ze nikt nie ma prawa wyrzadzac krzywdy zwierzetom to jest jedno i oczywiste, bo to zywe, czujace stworzenia ale jesli sie chce cos zdzialac to trzeba zaczac likwidowac przyczyne a nie sam skutek. Bo co maja zrobic z tymi zwierzetami? Gdzie maja je podziac jak schrony przepelnione? W zachodnich krajach sterylizacja/kastracja jest OBOWIAZKIEM wlascicieli nierodowodowych psow/kotow. I dobrze przynajmniej nie ma takiego problemu jak w Polsce.

tak to co napisalam jest szczere. nie wymyslam historyjek po to by ktos sie zainteresowal bo i po co? u mnie w miescie wciaz sa rozne taskie sytuacje brak schroniska robi swoje. a co do pieska to przeciez nawet jesli ktos go nie chcial mogl oddac do schroniska lub dac ogloszenie. piesek mogl isc nawet do tymczasowego domu i zylby moize do dzis. szkoda pieseczka.

Kot nigdy nie dorówna psu fakt!przecież żadnej sfory kotów to nie ma...ale zwierzątka są spoko i pożyteczne

dziurrr jeśli nie ma schroniska, to Wasze władze powinny mieć podpisaną umowę z jakimś sąsiednim albo przytuliskiem lub czymś w tym stylu. Teraz chyba każde miasto i każda gmina muszą mieć takie umowy.

Mychol masz racje moze warto bylo by sie starac o cos takiego u nas w naszym beznadziejnym kraju. zlozyc ogromna petycje do prezydenta starac sie moze by sie udalo a przeciez TOZ kazdego roku organizuje darmowe sterylizacje mozna z tego skozystac rozumiem ze niektorzy nie maja pieniazkow(sterylizacja kosztuje ok 100 zl) ale przeciez ilus nastu a moze kilkudziesieciu kotkow zycie jest wiecej warte

Czarownica nie wiem gdzie Ty masz głowę?ludziom nie odcina się głów?mało wiesz,albo zwierzęta doprowadzają Cię do psychozy,mało ważne jak dla mnie...to ludzie są źli czy dla siebie wzajemnie czy to dla zwierząt!

Nie kazdy ma pieniadze na sterylizacje to racja, ale tak jak napisalas mozna skorzystac z pomocy fundacji, mozna sie z nimi skontaktowac i poprosic o pomoc. Mozna tez uzgodnic z weterynarzem np. jakies raty albo odpracowanie np. posprzatanie pare razy kliniki. Mozna? Mozna, tylko trzeba chciec. a ludzie traktuja zwierzeta jak nizsze istoty nie biorac pod uwage tego, ze maja tak samo uklad nerwowy ktory (niestety) pozwala im na odczuwanie bólu w takim samym stopniu jak małe dzieci. jest jeszcze wielu ludzi ktorzy ze swoich zwierzat robia maszynki do produkcji aby na nich zarabiac i w momencie kiedy np. kotka juz sie nie nadaje do rozrodu, choruje i sa z nia problemy wlasnie konczy na autostradzie czy w lesie zastepowana nastepna ''swieza'' maszynka. Jak wyprodukuja 40 kociat miesiecznie to nie zawsze sie znajda kupcy chetni na nie a im wadzi taki zwierz bo to i jesc musi i pic wiec kosztuje zbyt wiele tak wiec albo je wywalaja gdzies w las, albo topia, albo po prostu zostawiaja w klatkach az sie zaglodza na smierc. I to sie dzieje na codzien, w ''hodowlach'' pieskow i kotkow bez rodowodow. A ludzie ktorzy stamtad kupuja swoje pociechy tylko nakrecaja ten ''super biznes''

Gość chlebczov z efe
źle to widze:O skoro kilkuletnie dziewczynki!!! pastwią się nad kociątkami to na starość młodzieńcy zajebią mnie za samo kaszlnięcie na ulicy bydło wychowane na tvnie :O

tak nasze miasto ma umowe jednak umowa jest tylko na 4 psy miesiecznie,o kotach nie ma mowy dlatego ludzie u nas staraja sie i to juz przechodzi w paranoje poniewaz starania o schronisko sa od paru lat a wciaz ta sama odpowiedz mamy umowe i nie ma pieniedzy. wszyscy wlacznie z bylym prezydentem straza miejska i wszelakimi ludzmi chca schroniska jednak nasz terazniejszy prezydent nie widzi problemu.bo i po co go widziec. nie przeszkadza mu to ze wciaz sa zglaszane ataki bezpanskich psow na dzieci nie przeszkadza mu to ze sa miejsca w miescie gdzie ludzie sami cos organizuja i kot siedzi na kocie. jednak dla niego to nie problem przeciez mozna wytruc. eh.zastanawiam sie czy on w ogole ma serce i czuje czy tylko widzi swe pieniadze i kolejne nowe auto z salonu

Gość chlebczov z efe
dawajcie foty swoich katzenów 2 i 3 miejsce jeszcze do obsadzenia (bo pierwsze zajęła...... ZUZAAA) :)

Gość anya rybjyk
ja jestem posiadaczka kotka i powiem szczerze ze szanuje to zwierze bardziej niz ludzi bo ono kocha czlowieka za wnetrze, za charakter a nie za wyglad, zawartosc portfela czy stanowisko. nienawidze ludzi bez wzgledu na wiek za znecanie sie nad zwierzetami. takich ludzi zamordowalabym bezwzglednie gdyby nie bylo za to kary wiezienia. widzialam raz na youtubie filmik jak maly bekart rzucal kotem o sciane. albo ulubiona zabawa patologicznych bekartow aby robic z kota "zywa pochodnie". i tego malego bekarta i tych patologicznych skurwieli zajebalabym z zimna krwia

Niestety tacy ludzie dostrzegają problemy wyłącznie tuż przed wyborami :o Może spróbujcie zebrac podpisy, zgłosić problem do lokalnej gazety lub nawet telewizji...? U nas schronisko jest, ale wielu osobom przeszkadza, bo głośno, bo fetor, bo jest przepełnione i nie ma możliwości przyjmowania kolejnych zwierząt... najgorsze, że nie potrafią zrozumiec, że schronisko jest miasta i może przyjmowac tylko zwierzaki z miasta. A ludzie zwożą z okolicznych wsi (bo jest usytuowane poza miastem)... Głupota ludzka nie zna granic :o