Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość panna młoda222222222

czy po rozwodzie po ślubie cywilnym mozna mieć slub koscielny?

Polecane posty

witam. Moje pytanie jak w temacie. Ja jestem panną, moj narzeczony miał kiedyś tylko ślub cywilny, jest rozwiedziony. Czy możemy mieć ślub kościelny?? Zawsze myslalam, ze nie ma problemu, ale ostatnio czytalam gdzies, ze potrzeba zgody biskupa. Czy ktos miał podobnie? Mozemy miec koscielny, czy sa jakies przeszkody?

Gość ktototakiktototaki
Oczywiście ,że można.

Gość eda@@@
oczywiscie ze mozecie wziąść slub koscielny

Gość eda@@@
i nie trzeba zadnej zgody biskupa

Można. Dla Kościoła cywilny to nie jest ślub. Jak miał cywilny, to wg Kościoła tak jakby w ogóle ślubu nie miał.

up

Gość panna młoda2222222222222
podnoszę pytanie

Gość ministrant ;)
Dyspensa "załatwi" sprawę, bo jak wyżej cywilny to nie samo co kościelny. Co było a nie jest nie pisze się w rejestr ;) O szczegóły wystarczy zadzwonić do pierwszej z brzegi parafii.

Gość hjkhkj
mozna, jesli narzeczoy jest katolikiem, wtedy jego poprzedni slub cywilny jest w oczach kosciola niewazny

Gość pat343
mozna, po wyrazeniu zgody przez biskupa

mozna, po wyrazeniu zgody przez biskupa" a co do tego ma biskup? Możesz wziąc śmiało ślub koscielny nawet jakbyś miała 20 ślubów cywilnych

Gość Mała_Mi24
Potrzebna jest zgoda biskupa, ale raczej się ją dostaje. Najlepiej porozmawiać o tym z proboszczem. Moja koleżanka wzięła ślub kościelny z dużo starszym od siebie facetem, który był po rozwodzie cywilnym i miał dzieci. Trzeba się tylko przygotować psychicznie na pytania o powód rozwodu, kiedy miał miejsce, w jakich teraz relacjach jest narzeczony z byłą żoną itp. To niestety jest potrzebne do protokołu :/

Gość panna młoda2222222222222
na szczescie moj narzeczony nie ma dzieci z poprzedniego malzenstwa, rozwod byl za porozumieniem stron, wiec mam nadzieje, ze nei bedzie problemow i to tylko formalnosc...

Gość soniasonia7
Dzień dobry, mam pytanie - czy można wziąć ślub kościelny z osobą, która ma ślub cywilny i nie ma dzieci, ale nie jest rozwiedziona? Pytanie może brzmi śmiesznie, ale jeśli dla Kościoła ślub cywilny nie jest prawdziwym ślubem... Więc?

Gość gosc5
Czyli co mój kościelny nie jest ważny? Ja nikogo o zgodę nie prosiłam. Poszliśmy dać na zapowiedzi i tyle...A dzieci miałam...

Gość Żigolak
Ludzie opanujcie się. A na co wam te kłopoty i wydatki. Do czego to, czy coś wam zagwarantuje? Co najwyżej więcej wydatków i problemów jak się wam nie uda. Bo za 250 tysięcy dostaje się rozwód kościelny niejako od ręki. Tyle chyba nie macie. Jeśli macie być razem i chcecie, to będziecie. A suknię białą z welonem możesz sobie ubrać i po prostu przejść się do kościoła. Przebieraniec nie musi brać w tym udziału. Żadnego pośrednika nie potrzeba. To sobie się przysięga a nie jakiemuś pedofilowi. Nawet pokwitowania wpłaty nie dostaniesz, nie ma zatem żadnych podstaw do reklamacji jakby co.

Gość gość
Zioła. To nie miejsce dla pogan.Idź do partii :-)

Gość gość
To bylo do zigolaka:-) jaki nick takie poglądy...

Gość krolowaalbanii
Hej, czy ktos wie jak dlugo czeka sie na taka zgode od biskupa?