Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość majowy aniołek

Dlaczego moje dziecko nie chce jeść?

Polecane posty

Gość majowy aniołek

Synek ma 4 i pół miesiąca. Nie dawno lekarka odkryła, że ma anemie, ale juz jakis czas ją leczymy. Trzy dni temu pokazal mu sie pierwszy zabek. Od kilku dni maluch nie chce pić mleka ani kaszki, natomiast herbatkę bardzo chętnie i z zupkami tez nie ma kłopotu. Na czym polega różnica. To chyba nie przez dziąsła skoro herbatke pije z tego samego smoczka co mleko. Jak mu daje łyzeczką kaszkę to też sie krzywi. A moze mleko i kaszka mu juz sie znudzily? Staram sie jak najczesciej go zachecac, spiewam, ukladam w roznych pozycjach.. i nic nie pomaga. Jedynie przez sen czasami uda mi sie go nakarmic, ale nie zawsze. W rezultacie je mleko tylko 2, 3 razy na dobe. A tak to doiłby tylko swoj smoczek (uspokajacz).. Spi raczej normalnie, no moze w nocy troszke wiecej sie kreci. A nastepna sprawa to, ze w ciągu dnia bardzo czesto krzyczy i sie złości, tak to wyglada jakby był głodny, ale butli nie chce, no chyba ze z herbatka. Tylko jesli zje zupke jest spokojniejszy lub kiedy pojadl przez sen kaszki. Sorki za haotyczna wypowiedz, ale mam malo czasu na pisanie. Prosze podpowiedzcie mi cos. Bo czasem juz mnie brzuch z nerwow boli, bo nie wiem co robić.

Gość majowy aniołek
Odpisze jakas serdeczna doswiadczona Mama? :)

Gość anemiczka
widocznie jest głodny, a prawdopodobnie w jedzeniu przeszkadzaja mu rosnące zęby może skosk rozwojowy, a może anemia, dzieci tracą wtedy apetyt, a ile ma tej hemoglobiny, że ma aniemię?

Gość majowy aniołek
Nie rozumiem, to w piciu mleka przeszkadzaja mu zęby, a herbatke pije normalnie? Hemoglobina juz przy dolnej granicy, a żelazo tylko 4,5 :(

Gość anemiczka
daj mu jabłko tarte, oczywiście odrobine na początek, może ma dosć mleka, może nie smakuje, nie wiem może skok jak pisałam a anemia w tym wieku to normalna sprawa i wkrótce minie (dostałas jakie leki na nią?)

jaką pije tę herbatkę? moze chodzi o temperature. od ciepłego mleka mogą bardziej boleć zęby a zimna herbatka jest ok

Gość anemiczka
moze zupkę daj mu częściej, albo podziel samą marchewkę i sam ziemniak, może potrzebuje urozmaicenia? i z powodu ząbków może byc kapryśny niestety

Gość majowy aniołek
Dawałam jabłko, krzywił sie i nie chciał. Deserki ogólnie żadne mu nie smakują, bo kwaśne, mleko znów chyba za słodkie. Lubi tylko zupki i herbatke, herbatka ma temperature pokojową, ale chyba mleka chłodnego sie nie daje.. nie wiem, zreszta to też próbowałam i tez nie chciał. Lekarka tez mowiła, ze anemia to norma, ale dobrze, że ja szybko wychwyciliśmy. Nie wiem jakie mu to jedzonko dawać, żeby był zadowolony i spokojny.. :(

Gość majowy aniołek
Jeszcze ta pogoda, dziś śpi już drugi raz półtorej godziny, co zwykle trwa do 40 min. Boje się o niego, ale lekarka mówi żeby to przeczekać i spokojnie próbować, chyba zmienie lekarkę...

Gość anemiczka
żartujesz chyba z tym spaniem? mój spał po 2,3 godziny i sie nie martwiłam to dobrze, że śpi - organizm się wtedy regeneruje a co ci powie druga lekarka?

Gość anemiczka
i hgb w dolnej granicy to jeszcze nie anemia, dostaje jakieś żelazo z cebionem?

Gość majowy aniołek
Dostaje. i co dalej?????

Gość anemiczka
no nic, to dobrze, bo poziom żelaza nie za wysoki, ale to jeszcze nie anemia

Gość majowy aniołek
Lekarka powiedziała wyraznie. Żle przyswaja żelazo z pokarmu. Jeśli hemoglobina spada.. to jaka jest roznica, że teraz ma jeszcze 10 a za chwile będzie miał 9.. ? Zreszta nie pisze po to by sie sprzeczać. Wystarczy mi jego brak apetytu, senność i rozdrażnienie, by traktowac to jako chorobę, bo wolę na zimne dmuchać. I wszystko bym zrobiła, żeby mu pomóc, ale juz nie mam pomysłów. Miał ktoś podobną sytuację?

tak może dziś mieć 10, a za tydzień 9, moje dziecko tak miało trzeba by jeszcze zbadać poziom ferrytyny, zeby móc powiedzieć, że zapasy zelaza się skończyły ale u niemowlaków taka anemia jest fozjologiczna, ponieważ nastepuje wymiana krwi płodowej na tą właściwą, spadki mogą być przez to bardzo duże, bo jeszcze szpik nie podjął pracy, ale to nie wina żelaza i jego przyswajania wydaje mi się, ze kiedyś ktoś założył podobny temat tylko podawał żelazo bez cebionu, to duży błąd

Gość majowy aniołek
Dzięki, buziak.