Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość oblivian

Jak odmówić używek ?

Polecane posty

Gość oblivian

Więc chodzę do 2 klasy liceum. Nigdy nie paliłam jakby to powiedzieć "oficjalnie" czasem oczywiście zdarzyło mi się zapalić papierosa ale to chyba bardziej z buntu niż z przyjemności. Alkoholu również nie lubie. Kilka dni temu mój wychowawca powiedział nam że jest wycieczka do Zakopanego na 4 dni. Klasa oczywiście się ucieszyła, a potem moja koleżanka (taka zwariowana) mówi do mnie żebym ja i moja przyjaciółka była z nią i jeszcze z jedną w pokoju i ona się o wszystko zamartwi o % i papierosy. Jak jej odmówić tzn. powiedzieć że niechce ani % ani papierosów? Boję się że mnie wyśmieją i będą obgadywać że nie palę itd.

jak byś nie odmówiła, to i tak będą cię miały za dziwaka miałam to samo ja nawet piwa nie piję przez to w sumie byłam wykluczona z życia towarzyskiego do końca studiów no bo - nie tańczy, nie pije, nie pali (nawet nie chce siedzieć w zadymionych knajpach) - no to na jakich imprezach sie tego nie robi? w pewnym wieku to jest problem, potem już nie ale to żadne pocieszenie dla Ciebie teraz

Gość coś pierdolicie
ale powiedz szczerze tu i teraz. Dlaczego nie chcesz się napić alkoholu? Co w tym złego? Przecież nie musisz się upijać tylko jedno piwo sobie wypijesz do towarzystwa!

A może nie lubi piwa? Albo nie potrzebuje alkoholu, żeby się bawić? Albo bierze leki albo choruje na coś, co wymaga abstynencji? Albo może sobie założyła, że chce żyć świadomie i nie otumaniać się używkami? Ma prawo i nikomu nic do tego! Autorka nie pyta, dlaczego nei chce używek, tylko jak wytłumaczyć takim tumqnom j.w. - że ich nie chce w taki sposób, żeby się z niej nie śmiali. Proste

Normalnie odmów. Znam sytuację od drugiej strony, pamiętam z czasów szkoły średniej, że były osoby które w ogóle nie piły i nikogo takiego nie wyśmiewaliśmy, więc się nie martw tyko zwyczajnie powiedz że nie pijesz.