Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość allegrowiczkaaaa

Umieszczanie zdjęć gwiazd na aukcji ubrań na allegro - można?

Polecane posty

Gość allegrowiczkaaaa

Hello, może ktoś umie mi pomóc :) Czy jeżeli wystawiam na allegro np. tunikę, to czy mogę wkleić znalezione w necie zdjęcie jakiejś gwiazdy (polskie, amerykanskiej, swiatowej) w podobnej tunice jako przyklad stylizacji? Albo z tekstem ze takie ciuchy noszą gwiazdy? Czy można wykorzystywać wizerunek gwiazd w taki sposob, i zdjecia znalezione w necie? Widzę że bardzo dużo sprzedających tak robi, a nie wiem czy to zgodne z prawem autorskim?

Gość allegrowiczkaaaa
ktokolwiek pomoże? :(

Gość sfsdfd
jesli posiadasz prawa autorskie to oczywiscie... ale domyślam się, że jednak nie ;)

Gość allegrowiczkaaaa
Nie mam... To są zdjęcia z portali typu pudelek czy inny pomponik, albo z blogów fashionistek które robią na podstawie gwiazdy stylizację... Nie że gwiazda w moich ciuchach chodzi...

Gość allegrowiczkaaaa
Po prostu widziałam na różnych aukcjach że sprzedający wstawiają takie kolaże zdjęć i ciekawie to wygląda, zachęcająco do zakupu od razu z pokazaniem jak co nosić... Np jak są aukcje z butami z usa to są pokazane na nich gwiazdy w podobnych butach albo nawet w takich samych, wiesz o co mi chodzi zapewne :)

kopiuj ;) przeciez Rihanna czy Inna Beyonce Ci nie sprawy nie zalozy ;) o ile wejdzie na Twoja aukcje ;)

Gość allegrowiczkaaaa
No a ten co zrobił zdjęcie? Większość jest niepodpisana więc nawet nie mam jak umieścić znaczków że zdjęcie autorstwa tego i tego :o Początkowo chciałam iść na żywioł i wkleić, ale mnie znajomy nastraszył :/ A z drugiej strony na co trzeciej aukcji ciuchowej czy butowej na all są takie kolaże, afery żadnej nie ma no...

Gość żę tak powiem
sama się nad tym zastanawiałam... Wiem że wiele osób tak robi. Wydaje mi się że to jest niezgodne z prawem autorskim, no chyba że ktoś ma zgodę autora zdjęcia. Co do zgody znanej osoby ze zdjęcia to tu już jest inna kwestia, skoro jest ona osobą publiczną. Generalnie autor zdjęcia wykorzystanego na allegro, mógłby się domagać usunięcia takiego zdjęcia albo nawet i zapłaty za wykorzystanie go na aukcji, ale który fotograf śledzi czy czasem jego zdjęcia nie znalazły się na allegro