Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość zonka78

Mieszkanie po cywilnym razem a koscielny- prosze o pomoc!!!

Polecane posty

Gość zonka78

Hej- chce zamieszkac ze swoim mezem po porodzie, teraz bedziemy miec slub cywilny.Od porodu do koscielnego slubu minie 8 miesiecy i czy ten czas mieszkania razem do koscielnego u niego w domu ze wzgeldu na wspolne wychowywanie dziecka moze byc dla ksiedza jakas przeszkoda do zawarcia malzenstwa czy nie robilby problemow? wspolzylibysmy w tym czasie mieszkania razem to oczywiste, jak to wiec jest?

Gość zonka78
bo po koscielnym to nie byloby juz zycie i mieszkanie w grzechu hehe....

Gość asdfghjsadfghjkadsfdfhgh
byc moze polska kobieto odloz na chwile te drzobiazgi spojrzyj w lustro idz do kosmetyczki do kina na zakupy i na swoj wybor filmu i spytaj sie kim jestes http://www.youtube.com/watch?v=8KTs4-rBPX8

Gość zonka78
polska kobieta odpowiada ze prawa reka szefa w firmie i co ma piernik do wiatraka? czy ktos udzieli mi odpowiedzi? jak to jest od strony religijnej?...

Gość spokojnie lekarz zrobi ci usg
przed kościelnym żyjecie w grzechu -nie ważne że macie cywilny. Nie sądzę aby to była przeszkoda do kościelnego ale wyspowiadać się ze współżycia trzeba będzie.

Gość fjgv
Ale masz problem. Skoro możecie obydwoje a przede wszystkim chcecie wziąć ślub kościelny to go weźcie. A ksiądz powinien się cieszyć czy to z racji religijnych czy z tego, że na was zarobi. Oczywiście współżyjąc mając tylko ślub cywilny, w oczach KRK jesteście grzesznikami.

Gość mireczkaa
do czasu kościelnego żyjesz w grzechu- nieważne, czy masz cywilny czy nie.

Gość jestem po cywilnym, juz 2lata
masza córeczka ma niecałe 2latka, za rok kościelny, żyjemy w grzechu, no cóż, a ty autorko jak jesteś taka religijna to czemu nie przestrzegasz wszystkim praw kościelnych tylko teraz robisz panikę, ćlub cywilny w kosciele to żaden ślub, kościól go nie uznaje jako że jesteście małzeństwem,

Przeszkodą to raczej nie bedzie, bo chcecie zerwac z grzechem i rozpocząć nowe zycie bez grzechu.. nawet gdybyscie chcieli jeszcze przed slubem ochrzcic dziecko, to myslę, że nie byłoby wiekszego problemu..

Gość errrrrr
Przeszkoda to nie jest, bo ksiadz udzielic slubu musi. U mnie byla podobna sytuacja i tyle sie nasluchalam od ksiedza, ze prawie przeszla mi ochota na slub koscielny.

i powiem z właśnego doswiadczenia, branie ślubu bo jest dziecko, to najwieksza głupota na swiecie, choc kochamy sie z meżem bardzo mocno, ale slub zre wzgledu na dziecko to głupota

Branie slubu ze względu na dziecko to faktycznie głupota, ale kiedy oboje się kochaja i jeszcze zanim ona zaszła w ciąże mieli plany, żeby wziąć slub, więc dlaczego go nie wziąć?? Nie rozumiem cię..

bo prędzej czy później i tak będą myśli że ślub był szybszy bo dziecko, że coś skończyło, a ślub bo nic nic nie goni to jest dopiero w pożądku

Wiele zależy od księdza. Wg KK będziecie żyć w grzechu, ponieważ ślub cywilny nie jest przez nich uznawany (liczy się tylko przed bogiem, a cywilny to wymóg państwa). Problemów z udzieleniem ślubu nie powinno być, ale czeka was długa tyrada po spowiedzi przedślubnej - uprawialiście seks przedmałżeński (z którego na dodatek jest dziecko), żyjecie razem bez ślubu. Chrzest proponuję zrobić jak już będziecie po kościelnym - jest mniej załatwiania i cudowania.

Gość mireczkaa
a ja nie rozumiem po co ten kościelny jak autorka pofsatwowych zasad wiary w której obrządku chce wziąć ślub nie zna? Przecież cywilny w podejściu kościoła do tematu nic nie zmienia! Oboje wciąż żyją w grzechu! A że mieszkaja razem to tylko jedną spowiedź będą mieli i tyle z ułatwień.

Gość zonka78
ok dzieki wam za pomoc:) mi tylko chodzilo czy beda z tego problemy ale jak piszecie ze nie powinno byc...:)

Zależy na jakiego księdza trafisz. Znajomemu nie dał rozgrzeszenia, bo żył z kobietą w grzechu...

Gość swieczkaaromatyzowana
Ślub w Niemczech. My tak robimy (narzeczony Niemiec-katolik). ani nauk przedmałżeńskich, ani cyrku z bierzmowaniem, ani nawet jednej spowiedzi. W dniu ślubu będziemy mieli półroczne dziecko - myślimy o połączeniu ślubu ze chrzcinami, ale i to niekonieczne (!). Księża w Polsce to mają problemy...

Gość hipokryzja wali na km
autorko, raczej martw się tym seksem przedślubnym, a nie po cywilnym wspólnym mieszkaniu :O