Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość bibinje...

Zanik miesiaczki po odstawieniu hormonów...!

Polecane posty

Gość bibinje...

Opisze moja sytuacje. Mam 24 lata. 4 Lata barałam tabletki hormonalne Yasminelle na poczatku w celu uregulowania miesiaczki a potem jako antykoncepcje. Nic mi nie dolegało i czułam sie dobrze. Rok temu przestałam je brać,( nie jestem w zwiasku wiec nie widze powodów) i zaczełay sie problemy : Po odtawieniu pierwsza miesiaczke dostałam po 34 dniach kolejna po 39 kolejna po 45 kolejna po 36 kolejna po 43 kolejna po 67 az do momentu gdy kolejna nie pojawiła sie nawet w 79 dniu od porzedniej. W trajcie tych duzych przerw jedynym dziwnym objawem jaki zauwazyłam u siebie to co około 2 tygodnie mętna wydzielina tak mocna ze nie obyło sie bez wkładek. W koncy poszłam do lekarza który wykonał badanie, cytologię, i usg dopochwowe i powiedział ze sa to pewnego rodzaju zaburzenia które mozna uregulowac hormonami. Ja mam obawy ze to co dzieje sie w moim organizmie bedzie miałao wpływ na moje przyszłe macierzyństwo. Lekarz twierdzi ze mam sie tym teraz nie przewjmowac jak bede miała kiedys problem z zajsciem w ciaże to wtedy bedziemy na to coś radzić. Wizyta zakonczyła sie tym ze zapisał mi 3 opakowania tabletek * Yaz * pigułka o nowym schemacie dawkowania 24 + 4 placebo. Niedługo kończe ostatnie opakowanie i nie chcę faszerwac sie dalej hormonami. Czy mozna uregulować cykl miesiaczkowy w sposób naturalny (np. zioła , krople , olejki). Lekarze to wszystko by załatwiali tylko hormonami , a ja już nie chcę. Bardzo proszę o opinie i porade co mozna zrobić . Z góry dziekuje :)

A powiedział jakie zaburzenia? Zrobił badania hormonów? Czasami zioła mają pozytywny wpływ, ale nie zawsze. Miesiączki można uregulować luteiną lub duphastonem, czyli progesteronem, ale on nie zaradzi problemom hormonalnym takim jak niedobór czy nadmiar jakiegoś hormonu.

Gość bibinje...
Perwersja Przypomnialaś mi o duphastonie. Zanim lekarz zapisał mi Yaz miałam brać duphaston przez 5 dni 3 razy dziennie po czym miało wystapić krwawienie i przez 3 tygodnie nie wystapiło , wtedy lekarz kazał zacząć brać Yaz. Nie wiem co robić! Może dam sobie spokoj z tabletkami i wszystkim innym. I samo sie z czasem naprawi :(:(:(:(:(:(

Bo progesteron(Duphaston) wywołuje miesiączkę. Ale zaczynając od początku. Czy lekarz zanim zaczęłaś brać Yasminelle zdiagnozował jaka była przyczyna nieregularnych miesiączek? I ponawiam pytanie-czy teraz lekarz Ci powiedział jakie to zaburzenia? I czy miałaś badania poziomu hormonów (teraz czy też 4 lata temu zanim zaczęłaś brać tabletki)?

I jeszcze jedno. Samo nic się nie naprawi. Zwłaszcza, że chyba nawet nie wiadomo w czym problem.

Gość bibinje...
Na poczatku nie postawil diagnozy tylko przepisal tabletki i stwierdził ze bedzie ok . Przez okres 4 lat zmieniałam 3 lekarzy i każdy mówił o zaburzeniach ale nie określił konkretnie jakich. Nie miałam zadnych badań hormonalnych ani nic w tym stylu. Każda wizyta u lekarzy kończyła sie tabletkami. a wizyta przebiegała standardowo : wywiad , badanie, cytologia, usg, .... recepta. Jakie moge zrobic badania? Może pojde i wymusze skierowanie na te badanie , bo juz sama nie wiem !

Masz jakieś inne objawy? Trądzik, nadwaga, niedowaga, wypadanie włosów, nadmierne owłosienie, cokolwiek innego co wydaje Ci się nieprawidłowe? Jeśli któryś z nich pasuje to powiedz o tym lekarzowi. Hormonów, które mogą powodować długie, nieregularne cykle jest dość sporo. Albo spróbuj wymusić skierowanie na badania, lekarz już wtedy zadecyduje jakie hormony zbadać albo skierowanie do ginekologa-endokrynologa, który jest specjalistą od zaburzeń hormonalnych.

Gość bibinje...
Ciezko powiedzieć, przez 4 lata było ok po odstawieniu Yasminelle sschudłam około 5 kg przez 10 miesiecy a przez 2 miesiące po odstawieniu miałam mały problem z cerą ( wypryski) ale przeszło. Teraz na Yaz zauwazyłam tylko 2 kg w góre i nic wiecej. Zobacze co bedzie po odstawieniu, bo dalej juz nie zamierzam tego brac. Tak jak mowisz spróbuje wymusic skierowanie na badani bo " sama " sie nie dowiem i samo sie nie " naprawi " :(