Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość summer_time24

Jak nauczyć jedzenia zupek ze słoiczka? - pomocy

Polecane posty

Gość summer_time24

Dziewczyny czy ma któras taki problem jak ja? Mój mały jutro kończy 6 m-cy a tylko by wcinał kaszkę na mm:( I niestety ale tak jest.... Same mm przestałam mu dawać bo go nie syciło zaczął na raz wypijac go coraz więcej, bałam się że rozepcha sobie żołądek i zaczęłam dodawać kaszkę z BoboVity i teraz jest ok, no ale je tylko kaszkę. Zacznę dawać zupkę to jest wojna, zaciska usta i macha rączkami i wszystko z łyżki lata w powietrzu. Zje tego minimalnie i muszę podać mu jego przysmak:) Ugotowałam sama zupkę, zmieliłam w maszynce, no ale mimo to sa grudki to znów odruch wymiotny go łapie. deserki jako tako je ale pół słoiczka i dalej głodny. Jeszcze podaję biszkopty na mm to też je. Ale kurcze prawie cały czas idzie w ruch mm, a tak chcę mu dawać coś nowego, innego ale on nic nie chce:( Co robić?

Gość wiśienka w likierze:)
ugotowaną zupke zmieliłas w maszynce? hmmm nie dziwie sie,ze maluszek tego nie chciał jesc

U mnie było to samo. Rozszerzałam dietę w 5 miesiącu, a syn wymiotował niezależnie czy słoiczki czy moje jedzenie. Pediatra kazała odczekać i spróbować. W 6mies. było to samo, aż w końcu jakoś w lipcu, gdy miał skończone 7miesięcy załapał. Wg pediatry musiał dojrzeć po prostu. Teraz ma 9mies. i je już normalnie w kawałkach, nie krztusi się

Gość summer_time24
wiśienka w likierze a według ciebie jak miałam ją rozdrobnić??? Minia85 to widocznie pozostaje mi czekać:) A Ty co podawałaś swojemu dziecku oprócz tego nielubianego jedzenia? Bo ja tak jak juz pisałam daję kaszkę na mm i troche się martwię czy aby jej nie zadużo tak cały czas...

ja dawałam mm z kleikiem ryżowym lub kukurydzianym. Kaszek słodzonych praktycznie nie daję, kupuję te niesłodzone np. holle i dodaję owoce

Gość summer_time24
Masz rację te z bobovity sa bardzo słodkie, nie potrzebnie je pierwsze wprowadziłam bo później kupiłam i dodałam sam kleik ryzowy to już nie chciał poznał że to nie to co jadł wczesniej, kurcze muszę chyba go odzwyczaic od tej słodkości:) a te kaszki holle to tak samo smakuje jak kleik ryżowy? i te owoce które dodawałaś to np jabłka, banany i je mieliłaś tak?

Gość MalinowaKrólowa
Dziwisz się dziecku że nie chce jeść tej chemii ?! Rusz leniwy tyłek i sama mu zupę ugotuj 'mamuśko'.

Gość summer_time24
MalinowaKrólowa kłania się czytanie ze zrozumieniem 'mądra kobieto'

te kaszki są troszkę inne, bo nie ryżowe, ale nie są słodzone. Ja tarkowałam jabłko na początku do nich i jadł chętnie. A mm z kleikiem podawałam w butli. Koleżanka mi mówiła ostatnio, że fajne niesłodzone kaszki są w rossmannie- babydream. JEszcze osobiście nie próbowałam

Gość MalinowaKrólowa
Zupa zmiksowana na płyn mikserem to nie jest zupa, sorry :/ Dziecko w tym wieku też czuje smak i niekoniecznie ma chęć jeść tylko sztuczne żarcie ze słoika lub wodę nazywaną zupą.

Gość jaka maszynka?
nie masz blendera koszt okolo 60-80 zl, moze nawet znajdziesz taniej zmiksuje na papke wszystko, od miesa po warzywa, nawet twarde jablko

Gość summer_time24
MalinowaKrólowa cytuję zdanie z mojego pierwszego wpisu -'Ugotowałam sama zupkę, zmieliłam w maszynce, no ale mimo to sa grudki to znów odruch wymiotny go łapie' Ok może w temacie nie ujęłam i 'mojej zupki' ale nie siedziałam na tyłku tak jak mi napisałaś tylko i taką próbowałam podać synkowi.... Minia85 ja spróbuję ją wypróbować:) może się mały skusi:) Sorry że tak zasypuje Cie pytaniami:) a ta kaszkę holly w jakich proporcjach podawałas na mm?

Gość summer_time24
jaka maszynka? - niestety nie posiadam blendera, ale czas mija i niedługo bedzie mi zbędny, im szybciej zaczne go przyzwyczajać do małych drobinek w jedzeniu tym później będe miała z nim łatwiej bo chcę żeby jadł wszystko i to co grubsze i co drobniejsze

Gość laryyyysa
Malinowa torbo, wynos sie stad i nie zawracaj dupy. Laska pisze, ze zmielila zupe, sama ugotowala, ty nie umiesz czytac, to teraz sobie musisz co innego do czepiania znalezc? 6-miesieczne dziecko nie bedzie gryzlo kawalow marchewki, musi miec rozdrobnione jedzenie. Z ciebie to taka matka jak z koziej dupy traba. Autorko - no u mnie warzywa gotowane bardzo podeszly od razu, tak ze nie pomoge. Ale jak maly juz sie nauczyl, jak smakuje slodkie, to pewnie bedziesz musiala wprowadzic nieslodzona kasze w ten sposob, ze stopniowo bedziesz dodawac do slodzonej. Np. na poczatku 3 miarki slodzonej 1 nieslodzonej, potem 2-2, potem 1-2 i na koniec tylko nieslodzona. A poza tym te kaszki mozesz mu robic gestsze i podawac lyzeczka, z owocami startymi. Jak juz sie nauczy jesc lyzeczka, to sprobuje i innych rzeczy, tak mysle

laryyyysa ma rację :) podawaj początkowo z tymi słodzonym, bo nie będzie chciał. Ja robiłam zawsze kaszki na oko tzn. brałam 150ml mm i sypałam kaszkę aż była gęsta i karmiłam łyżeczką

Gość summer_time24
laryyyysa dzięki:) tez tak myslę ze z każdym dniem bedzie lepiej. teraz zaczne dodawać małemu starte owoce i spróbuje przestawic na niesłodzona kaszkę. A takie osoby które lubią się czepiać pozostawmy bez komentarza i tak one sa "najmądrzejsze":)

Gość summer_time24
Minia85 ja też teraz robie na oko:) tylko że daję butelką tak mały woli i musze robić rzadszą i wtedy więcej jest mm a przez co wieksza objętość bo wychodzi ok 210ml

Na początek dawaj gładko rozrobnione (jednak też polecam blender), dziecko uczysz jeść nowe produkty, a jak dajesz mu z grudkami to musi "załapać" dwie rzeczy na raz- jedzenie niemlecznych posiłków i grudek. Ja czytałam że właśnie na początek dziecko dostaje gładką masę żeby umiało zjeść. Zacznij od słodkich połączeń- najlepiej marchewka dokładnie zmiksowana, niesolony ziemniak też jest słodkawy- to możesz sama gotować. Owoce ze słoiczka też są dużo bardziej gładkie, kremowe, daj mu np. kaszkę z bananem, albo banany na mleku i za chwilę spróbuj samego banana. I możesz poczekać po prostu aż dorośnie do tego...

Gość matka mamuska
mój brzdąc też nie lubiał słoiczków,, ale.... cierpliwośćto jest klucz,chciałam od razu żeby zjadł macheweczke a tu zonk!!! wiec maczałam łyzeczkę w startej marchewce zn zmiksowanej,,, i dawałm co pół godzinki, pozwalałam małemu possać łyżkę pogryśc ją dziąsłami,,, i tak po troszku coraz wi,ęcej coraz więcje i dziś już wcina zupkę z ziemniaka, marchewki i pietruszki :) zaczynami wprowadzac mięsko :) a taka nauka trawała gdziś tydzień, dwa... i nie mieszałam smaku marchewki zmlekiem bo i z takimi radami się spotkałam, sama marchewka i już, musi poznac smak :) powodzenia :)