Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość agata 25 lat

Nerwica? Tarczyca? Problem!!

Polecane posty

Gość agata 25 lat

Witam, kiedyś już pisałam tu o moich objawach, gwoli przypomnienia: - uderzenia gorąca - nadpotliwość - problemy ze snem - zmęczenie - zmienne nastroje -uczucie guli w gardle, trudności z przełykaniem, mimo picia wody - nerwowość - łamliwe włosy i paznokcie Korzystając z rad innych, poszłam do lekarza i dostałam skierowanie na badanie tsh. Które mam zrobić w poniedziałek. Moje pytanie: Czy mogą być inne powody ww. objawów prócz tarczycy i nerwicy?

Gość SWEFDEWFDER
tak kurwa siedzi tu grono szacownych leakrzy by ci tu zaraz pomoc

Gość tryksaa
Najprawdopodobniej nadczynnosc tarczycy. Ja mialam wszystkie wyzej wymienione objawy do tego ciagle uczucie glodu i wysokie cisnienie.

Gość agata 25 lat
Pytam, bo wizytę u lekarza, mam za dwa tyg,a badana w poniedziałek!! Może jest ktoś kto miał takie objawy, a nie była to ani tarczyca ani nerwica???? Też ciągle jestem głodna mam wysokie ciśnienie. Dzięki

Gość agata 25 lat
Jeszcze jakieś opinie?

jaką masz temperaturę? nadczynność tarczycy zazwyczaj objawia się podwyższoną temperaturą

Gość agata 25 lat
raczej w normie, nawet jak jestem przeziębiona to prawie nigdy nie mam temperatury.

Gość mozeteztomam
Ja mam podobne objawy: - uderzenia gorąca czesto - zimne stopy i dłonie bardzo czesto - niska temperature ciala (zazwyczaj ok 35,5 stopni - ok 36,8 to juz goraczka) - problemy z zaparciami - zmeczenie (ale to znika jak pojde na silownie pobiegać ok 40-50 min- chodze 3 razy w tygodniu) - problemy z utratą wagi (moze nie mam najlepszej diety, ale spozywajac 1000kcal co kolwiek powinnam tracic w ciagu miesiaca) - bardzo duże różnice wagi (w ciagu dnia nawet 4-5 kg moze byc -jednego dnia 59kg a drugiego 64 kg..- a mam tylko 160 cm i zalezy mi aby schudnac do ok 52 kg) - wzmozona potliwosc kiedy sie denerwuje, albo robie cos w pospiechu - kiedys problemy z bezsennoscia, teraz nie mam problemow z zasypianiem, nawet czasami w ciagu dnia uda mi sie przysnac. powiedzialam lekarzowi o tych objawach to powiedzial, ze przesilenie wiosenne pewnie (tylko ze bylam w lipcu u lekarza) i nic mi nie jest i nie da mi skierownia na badania. Boje sie ze moge miec problemy z tarczyca lub nerwowoscia.

więc tarczycy bym nie podejrzewał, ale jak to wiadomo wszystko jest możliwe. hormony tarczycy regulują nasz metabolizm, w momencie gdy jest ich za dużo nasz metabolizm przyspiesza co przekłada się także na wzrost temperatury. gdy jest ich za mało to spowalnia a temperatura jest niższa od normy. Wierzę, że badania TSH to wyjaśnią. Tylko należy pamiętać że TSH nie jest hormonem tarczycy, to hormon wydzielany przez przysadkę który stymuluje tarczycę do produkcji hormonów tarczycy.

Gość mozeteztomam
czyli moze byc niedoczynnosc tarczycy, rozumiem? Mam bardzo wolny metabolizm, co przekłada sie na to, ze moge nie wiele jesc i nie chudnąć, bo organizm, sie nie pozbywa tego (załatwiam sie naturalnie co ok 3 dni, a jak wezme xenne to nastepnego dnia - a nie chce przyzwyczajac organizmu, wiec tego typu srodki stosuje bardzo rzadko) Kolejna sprawa ktora moze byc z tym zwiazana niska temperatura i zmeczenie zwiazane z niska temp. no nie wiem. moze w listopadzie pojde prywatnie sobie zrobie badania. albo do lekarza niech mi napisze na kartce ze nie widzi potrzeby zrobienia badan (taka podkladka w razie gdyby sie okazalo ze jest cos nie tak)

Gość mozeteztomam
nie doczytałam do końca. czyli może to być problem bardziej złożony złożony. Bo może coś powstrzymuje też przysadkę do stymulowania produkcji hormonow tarczycy :P mam nadzieję, że jednak tak nie bedzie, ponoc osoby z niedoczynnością które dostają leki, dużo tyją a w życiu nie wiele się zmienia, procz strasznie szybko rosnącej wagi

brałem kiedyś hormon tarczycy (lewotyroksynę) w dawce 300mcg dziennie. wzrost temperatury o 0,5 C. zaburzenia pracy tarczycy zazwyczaj objawiają się właśnie wahaniami temperatury ciała. nie mylmy też metabolizmu z czasem trawienia. przemiana materii to nie to jak długo z pożywienia robi się stolec ale to jak szybko organizm radzi sobie z kaloriami które wchłonął, a nie z odpadami które zalegają w jelitach

Gość agata 25 lat
Spróbuje sobie zmierzyć temp jak wrócę do domu, zobaczymy jaka jest. Bo w sumei mierzę tylko jak czuję się przeziebiona.

Gość mozeteztomam
dzięki za wyjasnienie. A długo się meczyłeś z tym? Długo musiałeś brać leki? Polepszyło się coś? Nie przytyłeś (najbardziej tego sie boje ;/)?

ja brałem że tak powiem pozamedycznie. sam załatwiłem, sam dawkowałem. generalnie od hormonów tarczycy się raczej chudnie.

Gość mozeteztomam
bo ile ja sie naczytałam, to dziewczyny tyły po 4 kg na miesiac (ponoc nie zmieniajac diety, przy ktorej wczesniej waga byla stała). A z drugiej strony zdrowie ważniejsze, Zreszta, nie ma co na zapas sie martwić zrobię badania i okaze sie, dopiero wtedy. Teraz jest to gdybanie :). Dzieki za pomoc

generalnie takie rzeczy da się nadrobić dietą. hormony tarczycy regulując metabolizm regulują także zapotrzebowanie kaloryczne. jeżeli hormonów jest za mało to zapotrzebowanie kaloryczne spada. jeżeli wcześniej jedliśmy np 2000kcal i wokół tego oscylowało nasze zapotrzebowanie to waga stała w miejscu. ale w skutek zmian hormonalnych zapotrzebowanie mogło się obniżyć np do 1700 i wtedy spożywająć 2000kcal, czyli tyle ile jedliśmy wcześniej zaczynamy tyć.

Gość agata 25 lat
Odebrałam wczoraj wyniki tsh w normie 1,19. Niby dobrze, ale dalej nie wiem co mi jest!!!!

Gość agata 25 lat
Miał ktoś takie objawy??????? Jakie jeszcze mogę zrobić badania??? Czy to po prostu nerwica i dać sobie spokój???

Gość fbhrhfrh
jesli wszystko inne jest wykluczone to najprawdopodobniej nerwica!

Gość hashimotkaaaa
ja mam niedoczynnosc tarczycy tak zwane hashimoto i mam podobne objawy do twoich tylko np ja bym ciagle spala i nie mam problemu ze snem przytylam 15 kg i nie moge schudnac mam sucha skore moga byc wysypki jakies uczulenia nie wiadomo skad itd itd wydaje mi sie ze masz tarczyce na 100% poniewaz nawet ta gula w gardle o tym swiadczy a co do wynikow to wydaje mi sie ze masz troche podniesione jak mama przyjdzie z pracy to jej sie spytam jak chcesz bo ona ogarnia ten temat;p

Gość fbhrhfrh
jesli tarczyca wykluczona to moze grzyby jeszcze sprawdz poziom potasu, magnezu we krwi. Ja nie robilam tych badan procz tarczycy oczwiscie poniewaz wiem, ze wszytsko jest zwiazane ze stresem....czyli wypisz wymaluj nerwica

Gość agata 25 lat
Spytaj, jak możesz. Ja mam wizyte u lekarza dopiero w przyszłym tyg. Ale na tych wynikach pisze, że norma 0.3 - 4.2. Ja jak już zasnę to też mogę spać cały dzień, mam problemy ze wstawaniem nawet na popołudniową zmianę. A jeśli to nerwica, to już nie wiem co robić. ziołowe tabletki na uspokojenie ani meliska nic mi nie pomagają na te objawy.

Gość agata 25 lat
Grzyby czego?? Miałam robioną całą morfologię, ob i cholesterol - wszsytko w normie.

Gość agata 25 lat
up

Gość agata 25 lat
Co to kogo obchodzi?? PIszcie na temat.

Gość agata 25 lat
up

Gość może jednak tarczyca
Samo tsh może nie pokazać całego obrazu, warto byłoby zrobić też badanie przeciwciał anty-tg i anty-tpo, ja miałam tsh "w normie", a przeciwciała bardzo wysokie, na usg guzki w tarczycy i diagnoza - hashimoto, więc... Co do objawów, to ja też mam taką senność, ale też często rozdrażnienie, nerwowość, uczucie powiększonych wiecznie szyjnych węzłów chłonnych, niedowaga przez całe życie, nocne pocenie. Leki (hormon tarczycy) biorę już od kilku lat, objawy może lekko się osłabiły, ale waga ani drgnęła.

Gość agata 25 lat
Zobaczymy co mi powie lekarka. Nie chcę jej nic sugerować ani wyjść na hipochondryczkę... Ale na serio ciężko żyć z tymi objawami. Jak to zaawansowana nerwica, to już nie wiem co robi. Nie chcę brać psychotropów.

Gość agata 25 lat
up