Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość agata 25 lat

Nerwica? Tarczyca? Problem!!

Polecane posty

Gość loooolllittta
Jakis 8 lat temu mialam podobne objawy do opisanych w pierwszym poscie, oprocz problemowz wlosami i paznokciami. Po badaniach wyszlo ze mam zapalenie tarczycy( chyba tak sie to nazywa?) Bralam leki przez jakis czas i potem bylo dobrze. Juz dobrze nie pamietam bo to dawno temu bylo ale, czasie badania lekarka sprawdzala mi dlonie, mowila ze sa wilgotne, wiec to nerwy.

Gość agata 25 lat
Do cierpliwych, którzy jeszcze czytają mój temat. Byłam dziś u lekarza. Dostałam skierowanie na badanie hormonów ft3, ft4 plus magnes i potas. Nie wiem czy to ma sens, skoro tsh w normie i cała morfologia. Wszędzie piszą, że nawet jak hormony wyjdą nie tak to nie chora tarczyca tylko działanie innych leków (a żadnych nie biorę). To już w końcu nie wiem, po co te badania?

Gość też to mam
Napisałam ci wyżej (nie umiesz czytać???) - samo tsh może nie pokazać całego obrazu... Zrób te badania co ci przepisała lekarka, a dodatkowo (płatnie) zrób od razy anty-tpo i anty-tg. Jeśli te badania wyjdą w normie to wtedy możesz zacząć leczyć nerwicę. Prawda jest taka, że nie wiem tak naprawdę po co się robi samo tsh i morfologię. W dzisiejszych czasach zmienia się podejście do norm tsh - do tej pory uważano, że normą jest 4,1. Podczas gdy badania wykazały, że zdrowe osoby nie mają tsh powyżej 2. Tak więc mimo starych oznaczeń o normie do 4,1 należy się niepokoić już wynikiem w okolicach 2.

Gość też to mam
Ty masz tsh 1,19. Więc niby w normie. Ale ja pisałam wcześniej, że też miałam w normie, a dalsze badania (any-tpo i anty-tg) wykazały, że mam zapalenie tarczycy. W tej chwili jestem na lekach, a tsh mam badane co 3 miesiące. Wyniki wahają się od 1,5 do ok. 4. Najniższe przy chorobie miałam ok. 1.

Gość agata 25 lat
Ok, czytałam. Nie denerwuj się. Myślałam, że może miałaś jakieś graniczne i dlatego Ci wyszla choroba.

Gość agata 25 lat
A te badanie anty robi się u endokrynologa?

Gość też to mam
Te badania robi się tam gdzie inne, idziesz i mówisz że chcesz zrobić badania na które masz skierowanie i dodatkowo jeszcze te dwa (anty-tpo, anty-tg). One mogą być dość drogie, więc się dowiedz w kilku laboratoriach, bo czasami są duże różnice między nimi.

Gość agata 25 lat
Czyli jak te hormony ft3, ft4 wyjdą w porządku to znaczy, że tarczyca zdrowa i mogę się leczyć na nerwicę?

Gość agata 25 lat
up up

Gość agata 25 lat
Naczytałam się o tych guzkach na tarczycy i teraz się boję. a nikt nie chce mi nic więcej napisać!!