Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość malina 121

anemia

Polecane posty

Gość malina 121

Hej mam 19 lat. Jakis rok temu zaczełam chorowac na anemie i to dość silna zazywalam leki dbałam o siebie do tego momentu az wyzdrowiałam. Po krótkim czasie choroba powróciła i lekarz poradził robic to samo co przed pierwszym zachorowaniem tylko jedyne co zmienił to lekarstwa. Nie wiem co powinnam z tym zrobic ponieważ znowu odczuwam obiawy choroby. Dlaczego ona się nawraca? Czy powinnam sie bać?

Gość pijaczkibe
a jakie masz wyniki? napisz wszystkie

Gość yruyufesyfeu
ja tez anemia :(

Gość malina 121
nie wiem czemu to sie nawraca a przeciez nie powinno

Gość yruyufesyfeu
jedz dużo miesa drobiowego, duzo ryb i buraczki

Gość pijaczkibe
podaj jakie masz wyniki, to zobaczę czy to silna anemia czy też nie

Gość no jak trzeba to trzeba
anemia nie zawsze jets chorobą samą w sobie - może byc tylko symptomem innych, poważniejszych chorób skoro dostałas leki to je zażywaj a później zgłoś sie znowu na badania

Gość pijaczkibe
i moze to nie jest zwykłą anemia, a jakiś jej złośliwy np. rodzaj

Gość malina 121
WBC 6.0 RBC 3.97 HGB 11.9 0B 15 HCT 34.9 PLT 302

Gość pijaczkibe
a reszta mcv i inne?

Gość pijaczkibe
rozmaz też był i poziom żelaza?

Gość malina 121
NEU 55.3 LYM 34.1 MON 6.5 EOS 3.9 BAS 0.2 ALY 0.6 LIC 0.3 MCV 88 MCH 30.1 MCHC 34.2 RDW 13.5 MPV 7.2 PCT 0.216 PDW 10.13 GLUKOZA 95 KREATYNINA 0.6 ALAT 22 ASAT 19 CRP 7.88 Na 144 K 4.76 i to juz sa całe wyniki

Gość pijaczkibe
hm nie podałaś norm przy tych wynikach crp masz podwyższone i mcv w normie, rdw - krwinka wielkość - ok jeśli masz anemię, to malutką i nie ma się co martwić zró poziom żelaza i ferrytyny dodatkowo, dziwne, że lekarz ci tego nie zalecił kreatynina jest w normie? i jeszcze jedno, czy nie masz jakiegoś krwawienia z zewnątrz i wewnątrz ciała?

Gość malina 121
zadnego krwawienia nie mam. jedyne tylko co mnie martwi czemu naie mam apetytu i czemu to powraca.

no jesteś w okresie dojrzewania i tak może być w takim razie a jakie leki dostałaś?

Gość malina 121
mam nie długo 20 lat wiec chyba dojzewanie mam za sobą mysle ze to z innych przyczyn stres problemy w domu .. lecze sie juz od 16 roku zycia a raz leczona anemia nie powinna powracac juz po raz trzeci

Gość pijaczkibe
może powinni zbadać u Ciebie szpik, a może podejdź do hematologa, bo rzeczywiscie coś nie halo jesli już killka razy chorowałaś są różne rodzaje anemii i ich przyczyny

Gość malina 121
boje sie poniewaz rozmawiajac z lekarzem usłyszałam ze kazdy powrót choroby zbliza do powstania białaczki nie wiem czy to prawda. A leczac sie dostałam tylko leki podnoszące poziom zelaza

Gość pijaczkibe
nie, białaczka nie powstaje z anemii, anemia jest jej tylko objawem co to za lekarz, niech może douczy

Gość pijaczkibe
poza tym są równie ciekawe odmiany anemii w przebiegu podobne do białaczki i tego sie u Ciebie obawiam, chociaż wyniki na to nie wskazują ale jak pisałam moze wizyta u hematologa coś wyjaśni wiecej

Gość malina 121
moze faktycznie jesli leki podnoszace tylko poziom zelaza nie pomogły to moze byc to jakis inny rodzaj anemii..

Gość pijaczkibe
no ale przede wszystkim trzeba oznaczyć poziom tego zelaza i ferrytyny zrób sobie sama prywatnie i będzie sprawa jasna crp jakie masz normy na wynikach? ob też masz podwyższone lekko - moze wynikac z anemii, którą narazie masz nieznaczną

Gość dobrze zrozumiałem?
lekarz Ci powiedział że powroty anemii zwiększają ryzyko białaczki?:O

Gość dobrze zrozumiałem?
chciałam uprzejmie zaznaczyć że 11,9 to nieznaczna anemia i nie wiem z czego robisz halo. u kobiet norma zaczyna się od 12, więc jesteś niemal przy dolnej granicy.

Gość pijaczkibe
no tak jej napisałam, ale powtarzajace się anemie to jest jakis tam problem, natomiast te ostatnie wyniki nie są najgorsze

Gość malina 121
he nie ja robie halo nie jestem lekarzem wiec nie wiem tych rzeczy. tak mi powiedziano przy wizycie u lekarza a lekarze podobno maja racje ;p

Gość pijaczkibe
kochana poczytaj sobie o anemiach i ich rodzajach, jeżeli nic nie będzie pasowało, to kontroluj wyniki i ewentualnie wybierz się do hematologa

Gość dobrze zrozumiałem?
ale malinko wystarczy sprawdzić choćby w necie. i już zobaczyłabyś, ze u kobiet norma hemoglobiny zaczyna sie od 12 a Ty z tym swoim 11,9 masz niewiele mniej , więc nie ma co siać paniki. zamiast ufać ślepo lekarzom warto się samemu zainteresować i zweryfikować informacje:) nie martw się. a masz jakies objawy tej anemii? źle sie czujesz czy coś?

Gość malina 121
mam czesto bóle głowy jestem osłabiona, odczuwam duze zmeczenie po 7 h szkoły jestem juz kompletnie nie do zycia poza tym nie mam apetytu a posiłek np obiad jem z niechęcią i to bardzo rzadko

Gość malina 121
przy pierwszych wynikach było 11.4 wiec poprawa jak widac jest nie wielka