Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość kluskazmieskieem

cy otrzymam mieszkanie komunalne po babci w tym przypadku heelp

Polecane posty

Gość kluskazmieskieem

hej jestem zameldowana ubabci od stycznia 2007 roku, czy po jej smierci moge zostac najemca tego mieszkania czy mnie wywala?? moze jest ktos kto sie na tym zna, bo rozne sa opinie...

Gość mieszkania komunalne
jako wnukowie jesteśmy wyłączeni od kilku lat z prawa do najmu po dziadkach, też jestem w takiej sytuacji

Gość mieszkania komunalne
Ustawodawca wyraźnie ograniczył krąg zstępnych, którzy z chwilą śmierci najemcy mogą wstąpić w stosunek najmu. Nie ma w nim wnuków ani dalszych zstępnych najemcy. Co innego, gdyby przykładowo zmarły dziadek był zobowiązany do świadczeń alimentacyjnych na rzecz wnuka. Wnuk nie może też być uznany za „osobę pozostającą we wspólnym pożyciu z najemcą. Osobą taką jest konkubent, gdyż termin „faktyczne wspólne pożycie oznacza tylko relację, która może istnieć pomiędzy osobami pozostającymi w stosunkach takich, jakie charakteryzują małżonków. Między najemcą a wstępującym w najem musi istnieć nie tylko więź duchowa i gospodarcza, lecz również fizyczna. Potwierdził to Sąd Najwyższy w uchwale z dnia 21 maja 2002 r. (sygn. akt III CZP 26/02).