Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Młodszy 21

czy warto tracić na to kasę?

Polecane posty

Gość Młodszy 21

Witam, mój problem polega na tym, że od kilku lat obiecuje sobie, że założe aparat na zęby, jest to sprawa dość kosztowna, więc w wakacje odłożyłem trochę pieniędzy i dziś bylem u orto, niby najlepszego w mieście,facet robi dobre wrażenie, ale suma mnie przeraziła, za jeden łuk mam zapłacić 2000zł,trzeba założyć dwa, studiuje techniczny kierunek, pozatym jestem sportowcem,ale z kasa u mnie ciężko, żeby to zrealizować,będę musiał iść do pracy, bo na drugi łuk i wizyty będę musiał zarobić... Czy warto się w to mieszać? Czy warto założyć?

Gość Młodszy 21
E tam boli... Efekt się liczy! Ból jest przejściowy duma trwa wiecznie! :)

Gość nie kupuj stalego tylko te
wyciagane zamiast 2000 bedzie kosztowal z 500zl. jesli jestes pilny to efekt bedzie podobny moze troche dluzej trzeba bedzie ponosic ale zawsze mozna wyjac np. na randke :D

Gość Młodszy 21
No niestety, w moim wieku - 21lat ruchomego już nie ma sensu nosić, plastik nie przesunie zębów tak jak metal, to nie moja opinia tylko ortodontow i ludzi z którymi rozmawiałem :)

Gość zależy...
Moja siostra się tym interesowała, ale jak usłyszała że przy ściąganiu może się jej pokruszyć szkliwo, to dała sobie spokój. Tak do rozważenia podaję :)

Gość znam starszych ktorzy nosili
i przesunal. moze warto zaryzykowac. wiadomo ze oni maja wieksza kase z tego drozszego ten wyciagany to czasami moze byc 200zl wiec moze warto zaryzykowac. no i ten staly niszczy bardziej zeby.

Ja bym założyła. Też pewnie będe zakładać w Twoim wieku. :) Później będziesz miał taaakie równiutkie zęby. Aż będzie się chciało uśmiechać. :)

Gość Młodszy 21
Chce założyć właśnie,ale chodzi o to, że kasy brak, chce utrzymywać się sam,rodziców prosić nie chce, studia mam ciężkie, sport też mnie dużo czasu kosztuje,a jeszcze praca... Ciężko będzie jak cholera,a aparat marzy mi się już długo

Gość Ale fazaaaaaa
ja pie:rdole

Gość warto, pewnie że warto
ja mam 20 lat, też odkładam na aparat :) w wizytach może wesprą mnie finansowo rodzice i babcie... A co do bólu i otartych warg - na wargi jest wosk, a ból przy zakładaniu aparatu i potem przy piłowaniu jedynie występuje :p Ja chciałabym założyć DEAMONa...

Gość Młodszy 21
Niestety mi nikt nie pomoże, ale mam nadzieję,że jakoś sobie dam radę

Gość Młodszy 21
A pozatym, słyszałem o otartych wargach i bólu ale jakoś mnie to nie przeraża:)

Gość fgfgfgfgfggffgfg
zaloz sobie zdejmowany idiotko, ksozt 300 zl...

Gość Młodszy 21
Naucz się czytać:)

Gość mgmgmpepdpdgjgkg
Nie pyskuj szmato

Gość warto, pewnie że warto
zdejmowany to się zakłada jak jak są nowe, stałe zęby a nie w takim wieku...

Gość Mlody 21
Wiem o tym :) trudno, chyba będzie trzeba przeżyć ta biedę jakoś:)

Gość mgmgd.d.ejnt
Warto jest zawsze, tymbardziej skoro dobry orto! :)

Gość Helena 58
Wydaj to na ruchansko :)

warto! ja mam tak krzywe zęby że jezyk zahacza mi o górne jedynki i sie tam blokuje :o normalnie mam cały poharatany :(

oczywiście, ze warto. cena jeszcze nie jest porażająca- moja siostra nosi aparat o wartości ponad 3 tysięcy euro :O oczywiście bez wliczenia wizyt...

Gość wiziu wiziu
jakbyś był dziewczyną mógłbyś znaleźć sobie sponsora ale to chyba nie takie łatwe bo ja wciąż nie mogę ;/

Gość Młodszy 21
Czyli zakładać? Jedynie to boję się tego,że nie będę miał co jeść ;)

Gość Młodszy 21
Czyli zakładać? Jedynie to boję się tego,że nie będę miał co jeść ;)

Gość wiziu wiziu
przez pierwsze dni albo nawet 2 tyg strasznie bolą zęby potem jest już dobrze. ogólnie możesz jeść wszytko tylko pytanie czy potem będzie ci się chciało po każdym posiłku wydłubywać resztki :P nosiłam aparat 1,5 roku polecam teraz mam idealnie proste zęby aaa i po zdjęciu aparatu najlepiej wyczyścić szkliwo po zostają takie jaśniejsze miejsca :D

Gość kasica339
tak sobie czytam i analizuje co Ty tu napisałeś... i Twoim głównym problemem nie jest czy warto wydać kasę na aparat, tylko brak tej kasy... nie wiem czy szukałes tu jakiegoś sponsora??? Skoro pracujesz, jesteś studentem to załatw sobie kredyt na 2000zł i masz problem z głowy... Ja bym tak zrobiła...

Gość posłuchaj dobrej rady
Aparat zdejmowany działa na takich samych zasadach co stały , tyle że wynik leczenie w dużym stopniu zależałby od Ciebie , musiałbyś nosić większość dnia i na noc. Stały to po prostu znaczny zysk dla ortodonty . Oczywiście większość ortodontów będzie wmawiać, że zdejmowany tylko do 18 roku życia , ale są to głupoty . Po prostu chcą zarobić . Szukaj dobrego ortodonty, a nie naciągacza .