Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Młodszy 21

czy warto tracić na to kasę?

Polecane posty

Gość Młodszy 21
Kasica - moim problemem jest to, że zastanawiam się czy warto założyć,jak się chce pieniądze się znajdą, będzie praca itp, ale boję się, że ciężko będzie z moimi studiami to pogodzić. A co do aparatu zdejmowanego, ponoć leczenie się przeciąga znacznie dłużej

Gość Grrrrrr...........
Glupoty piszecie ! Ja mam 35 lat i mam aparat zdejmowany, zakladam go od ok roku codziennie na noc i zabki mi sie pieknie prostuja :) .... jeszcze miesiac-dwa i bedzie ok :) Jak nie masz kasy na aparat staly to zaloz wyciagany.... ladne zeby to fajna sprawa :), ja zaluje ze sie tak pozno "obudzilam".... dobrze ze mam zeby zdrowe i mocne wiec moze sie jeszcze nimi kilka lat naciesze ;)

Gość łoj matulu
A dużą masz wadę? Jeśli niewielką to nie warto jeśli dużą - to jak najbardziej tak. Fakt, że na początku boli ale to sprawa indywidualna - jednych bardziej innych mniej. Co do obcierania, nie wiem, mnie obcierał ze 3 pierwsze dni i nie miałam żadnych tam pokrwawionych ust. Z całego leczenia dla mnie najgorsze było na początku chodzenie z gumkami wciśniętymi między zęby (4 gumki przez kilka dni żeby zrobić miejsce na obręcze na których był aparat) Cała reszta była do przejścia (chociaż ja kilka miesięcy jadłam tylko miękkie rzeczy i wszystko krojone a nie gryzione). Pod koniec nie chciałam go zdejmować i jeśli mam być szczera nadal chętnie bym nosiła. Całość jest faktycznie droga - u mnie było 2500 za 1 łuk (a musiałam mieć dwa), plus kasa za wizyty, czyszczenie, leczenie, potem aparat retencyjny. Do 10 000 przez te prawie dwa lata raczej dobiłam.

Gość Młodszy 21
Mam dosyć sporą diasteme - 4mm,do tego tyłozgryz,więc myślę,że niestety stały musi być

Gość to się nada na to
tylko i wyłącznie stały aparat

Gość A ja jestem Polakiem
j.w

Gość szkoda kasy
Lepiej chodzić z krzywymi :D

To zależy jakim dyskomfortem są dla Ciebie nierówne zęby, jeżeli od kilku(nastu) lat po pierwsza rzecz o której myślisz, wstydzisz się uśmiechać, masz kompleksy to warto to zrobić jak najbardziej. Poza tym wydaje mi się, że można chyba najpierw jeden łuk robić a potem drugi (widziałam jeszcze nakładki takie silikonowe czy coś w tym stylu (przeźroczyste) to jakaś nowość (tańsza), podobno działa ale zależy od stopnia nierówności zgryzu).

Gość adaaasasasaa
co do ceny łuków autorze to popytaj innych dentystów o cene, moja kolezanka tak zrobila i szok jaka roznica w cenie ;]

Gość Młodszy 21
Od dłuższego czasu chce to zrobić, dogadałem z orto, że najpierw zapłacę za 1łuk, potem na raty drugi. Szukając aparatu dzwoniłem do 40gabinetów, wszędzie ceny są zbliżone. Z kolei do orto którego teraz idę dobijają się tłumy i ciężko u niego z terminami, więc świadczy to chyba o tym, że jest dobry :)

Gość to zakładaj
śmiało :) :)

Gość ja nosze aparat
i jeśli chcesz mieć ładny uśmiech i większe powodzenie w życiu to warto założyć, tym bardziej jeśli lekarz jest kompetentny w ciągu dwóch lat możesz nic super uśmiech

Gość kalająca
leczenie może trwać nawet dużo dłużej, wizyty też kosztują

dawać się aż tak ranić dla hollywodzkiego uśmiechu? aż tak masz krzywe te zęby? rozumiem jak są tak krzywe, że się sepleni, niewygodnie się je itd ale żeby tylko wyglądać dobrze? wystarczy by były białe itd ortodonci świetnie zarabiają na kulcie idealnie równych pięknych zębów, który zapoczątkowały media ja nie mam idealnie równych i nie płaczę ważne że są zdrowe i białe w życiu nie nosiłabym czegoś w ustach rok czy dwa, do tego cierpiała ból przy zakładaniu, podkręcaniu itd. never

Gość powiem Ci, ze 2000 zl
ja jeden luk, to naprawde duzo. Ja placilam za jeden 1200. Nosze 3 lata. Niedlugo zdejmuje :classic_cool: Od poczatku bylam pewna, ze chce nosic, pomimo tego, ze tak naprawde mialam malo razaca wade. Teraz, pomimo tego, ze nosze jeszcze, to widze, ze mam o niebo lepsze zeby:) Takze zachecam:) A tak w ogole to mialam nosic niecale 2 lata, troche sie przeciagnelo, ale sie przyzwyczailam:) ostatnio nawet jakas dziewczyna powiedziala mi, ze mi do twarzy w aparacie:P komplement dosyc wyszukany :D

Gość Młodszy 21
Niestety teraz są takie ceny, 3lata temu było dużo taniej,teraz zmierzamy do cen bliskich cenom na zachodzie. Nie powiem,że nie myślę głównie o ładnych zębach, ale aparat zakłada się też z powodu zdrowia itp

Gość Sajid
czes kolego. ja zakladalem aparat 1,5 miesiaca temu na gorny łuk i płaciłem 1500zł. Tez sie dlugo zastanawialem czy zakladac ale pomysl.. ile kasy wydajesz na innego typu bzdury ? ja tak wydawalem az w koncu zalozylem i mam spokoj, teraz juz jest i tylko czekac na efekty.

Gość ekonom ze wsi Gaguły
masz 20 lat za 20 lat gebis! chyba warto 20 lat nosic proste zęby

Gość Młodszy 21
Siema, I dlatego jestem praktycznie zdecydowany, mam nadzieję, że się opłaci

Gość Sajid
oczywiscie ze sie oplaci, piekny i zdrowy usmiech ... tylko pomysl :)

Ja nosilam. 5 lat meczarni ale to co mial poprawic to poprawil. Jednak koszt byl ogromy. Sam aparat to jedno, co miesiac 180 zł za wizyte - na ktorej druty byly dokrecane i przez tydzien nie moglam nic jesc tylko lecialam na przeciwbolowych.

Gość Sajid
zalozenie aparatu to jest najwiekszy wydatek, pozniej juz jakos leci bo co miesiac uzbierasz kilka złoty na wizyte. Jeszcze jedno.. byles tylko na wizycie konsultacyjnej?? nie robiles jeszcze zdjec,? byc moze bedziesz musial usunac jakiegos zeba lub wiecej, brales tez to pod uwage??

Gość Młodszy 21
Bylem, muszę pentogram jeszcze zrobić, zębów nie będę miał usuwanych, mam jeden do wyleczenia u góry tylko,jak to zrobię mogę iść robić wyciski,kolejna wizyta to już założenie aparatu

Gość Sajid
u mnie na pierwszy zut oka tez nie bylo mowy o usuwaniu zeba, ale jak zrobilem zdjecie to sie okazalo ze mam dolną ósemke w dziąsle i musialem ja usunąć chirurgicznie oraz gorna piatke zeby sie zmiescily zeby.

Gość Młodszy 21
Ciekawe czy w Poznaniu mają takie coś:)

Ja zakładałam aparat 2 tyg temu. jeżeli chodzi o bol, to to tej pory nie moge gryźć normalnie bo dalej bola mnie zeby, ale to nie jest akurat dla mnie tragedia, bo zawsze można jeść jogurty i inne miekkie rzeczy:) Poranione usta sa tylko przez pierwsze kilka dni potem sie już goją i jest git. Przy aparacie trzeba być zdyscyplinowanym, bo musisz myć zęby po każdym posiłku...

Gość Młodszy 21
Wiem, ale wytrwam w tym, niemam wyboru :D

Gość to taki
Aparat to najlepsze wyjście, teraz nawet w pracy wygląd się liczy, zwróci się napewno, ładnym uśmiechem wszystko można załatwić