Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość dserg

Auto dla początkującego kierowcy

Polecane posty

Gość dserg

Witam. Wczoraj zdałam egzamin na prawo jazdy. Teraz przyszedł czas na upragnione auto. Z racji, że sama opłacam studia z trudem udało mi się ukisić na koncie 6 tys. Rozglądam się za czymś w granicach 4-5,7 tys. Samochodem będę codziennie (również w zimie) dojeżdżać kilka km do pracy i w weekendy po 100 km na uczelnie. Chciałabym coś małego (zwinnego- parkowanie i te sprawy-wiadomo) i nie awaryjnego. Kolubryny odpadają w przedbiegach. Bardzo dużo osób zachwala Golfy 3. Co trzecia osoba się takim rozbija, właściwie to nie przeszkadza mi nawet ich wygląd jeśli rzeczywiście będą niezawodne :) Kumpel ma silnik 2.0 i autko pali mu 10l więc trochę drogo wychodzi w eksploatacji. Czy taki golfik 1.4 byłby dobrym wyborem? Wizualnie podobają mi się Fordy Puma i Ople Tigry tyle, że mają bardzo niskie zawieszenie, więc pewnie długo by nie posłużyły na naszych wertepach. Jestem laikiem w tej kwestii i liczę na propozycje i opinie właścicieli w/w aut.

Golfy ma wiele osob, wiele sie nimi rozbija i z tego co wiem wlasnie od posiadacza takiego golfa to ubezpieczenie takiego auta jest przez to drogie ale sama mam inny samochod wiec nie potwierdze na sto procent :P Wez tez pod uwage to, ze silnik1,4 nie zawsze bedzie sie rownal z mniejszym spalaniem (choc w tym przypadku roznica miedzy 2,0 a 1,4 moze byc). Dlatego, ze kazde auto ma jakies tam swoje rozmiary i jesli ma maly, slaby silnik to musi on sie bardziej wysilic ujmujac prosto aby auto ruszyc z miejsca. Natomiast przy silniku 2,0 wystarczy tylko troche mocy i auto idzie do przodu. Duzo zalezy od stylu jazdy tez i jakas sie ma noge do gazu jak to sie mowi :) Mi sie jednak wydaje, ze 1,4 to stanowczo za malo i takie auto muli.

Gość dziaddek
tanie w utrzymaniu powinny byc punto, clio, corsa, yaris, ibiza, polo, fabia

Gość edmunt
ja pierwsze auto kupiłem z założeniem że jako początkujący i tak je rozbiję.Nie myliłem się,kupiłem skodę favorit 1.3 z gazem za 900zł.Wiele mnie to auto nauczyło,często się też psuło. Następne było już bmw 325i i 4 lata bez stłuczek i powazniejszych awarii. Kupuj coś najtańszego ale nie malucha ani poloneza.Może tico?

Gość dserg
Nie mam zamiaru szarżować po drogach, a w tygodniu dosłownie 5 km po prostej drodze :D Za tico i seicento podziękuję. W pierwszym czuje się jak w landrynce, w drugim jak w groszku (no i strasznie wysoko jest sprzęgło w seicento). Chcę żeby samochód posłużył mi z 5 lat. Nie mniej i zapewne nie więcej. Punto odpada, corsa też. Yarisa w tej cenie raczej nie kupię o Fabii też nie ma mowy. Clio wygląda nieźle, tylko czy aby nie jest awaryjne? A może skoda felicja, pełno ich na drogach więc pewnie są niezłe? I ponawiam pytanie odnośnie Golfa III?

Gość toyota starlet
sama ją kupiłam, zajebiste autko

Autorko nikt nie mówi o szaleństwach na drodze a o normalnej jeździe. Na to sie poklada chociazby ruszanie ze swiatel zanim Twoj 1.3 czy 1.4 sie zbierze z nich..... i jak napisalam trzeba wlozyc wiecej mocy w sam start zeby jakos pchnac i wowczas auto wiecej pali. Jak jest silnik odpowiedni do rozmiaru auta to wtedy lekko musniesz gaz a on idzie do przodu i nie mowa tu o wystrzelaniu jak z procy :P Golf III z silnikiem 2.0 to juz lepiej brzmi. Jak Ci 10l za duzo to poszukaj z gazem wyjdzie dwa razy taniej. Renault odradzam sama mialam takie co sie wiecznie psulo, nasluchalam sie wiele opinii negatywnych o tej marce, w internecie tez takie wlasnie przewazaja.

Gość dserg
A Alfa Romeo 156 byłoby dobrym wyborem?

Gość la_develop
Jeśli chcesz mieć obiektywna opinie to przed kupnem samochodu skontaktuj się z jakaś firma typu sprzedamgo - sprzedają setki samochodów i wiedza co kto potrzebuje i na jakim etapie zaawansowania, ze tak powiem kierowniczego :) tak indywidualnie to każdy ma jakiś swój typ i właśnie to autko będzie polecał.

Gość ja jako pierwsze auto kupilam
peugeota 206 i jest super. Jezdzi do dzis, od lat bez zadnej awarii. Za 6 tys kupisz juz

skoro jestes poczatkujacym kierowca to kup sobie cos starego, czego nie bedzie ci zal jak rozbijesz, porysujesz, czy uszkodzisz. z reszta starsze samochody, np ople, sa tak zbudowane, ze wszystko mozna samemu wymienic i zrobic no i jest tanio a jesli chodzi o paliwo - to kup sobie jakis na gaz