Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mamamammamamamamaaa

jak to jest...czy ochrzczą nam dziecko???? trudne

Polecane posty

Gość mamamammamamamamaaa

jak to wszystko wyglada tzn: czy ochrzczą nam dziecko jesli mamy tylko cywilny i nie chcemy koscielnego??? jak dlugo wczesniej trzeba to zglosic co i jak? jakos z ksiedzem trzeba sie umowic? gdzie pojsc jak zagadac?:) i co powiedziec ksiedzu jesli zapyta dlaczego dopiero teraz robimy chrzest? dziecko ma 1,5roku.... ile dac zł ksiedzu??? opiszcie wszystko prosze ...... zastanawia mnie głownie gdzie sie udac do ksiedza i wogole jak zagadac ze mamy tylko cywilny a nie chcemy koscielnego...a dziecko chcemy ochrzcic..

Gość lepiej chociaż nakitujcie że
chcecie kościelny, ale was nie było stać, a rodzina chciałaby wesele itp. księża wtedy inaczej patrzą i dadzą chrzest dziecku jeśli wypalicie z grubej rury, że kościelnego nie macie i nawet go nie chcecie brać, to może być trudno choć to tez zależy od księdza

Gość lepiej chociaż nakitujcie że
a dlaczego teraz? bo też rodzina chciałby przyjęcie i dopiero teraz udało wam się zabrać kasę na to przyjęcie, proste;)

Gość a po co?
Jak nie żyjecie po chrześcijańsku, to po co zamierzacie kłamać przy chrzcie, że wychowacie dziecko po chrześcijańsku? Żeby się z rodziną napić wódki na chrzcinach?

Gość Mama Patrycji
Hej.My nie mamy ani kościelnego ani cywilnego i za tydzień w sobotę będziemy chrzcić córcię :).Idź do kancelarii i powiedz,że chcecie ochrzcić dziecko i to nie powinno być przeszkodą do chrztu.Umówcie się na konkretny dzień i nie jest ważne ile dziecko ma miesięcy.

No ja tez nie mialam slubu , ani cywilnego, ani koscielnego i to w ogole nie obchodzilo ksiedza. Co ma do tego dziecko? Ksieza powinni sie cieszyc , ze przybedzie im owieczka;)

Gość mamamammamamamamaaa
poprostu nie bierzemy koscielnego bo nie zyjemy ze sobą juz tak bdb jak bylo kiedys, ja czuje ze w kazdej chwili moge od niego odejsc... tzn z nim nigdy nic nie wiadomo' wiec slubu koscielnego nie wezme jestem mloda i nie wiadomo co bedzie z nami dalej.......... po drugie na slub koscielny nas nie stać.... po trzecie chcemy chrzest zrobic cichy skromny i nie bedziemy ani pić ani jesc, tylko chrzesni i my i dziecko.... dziecko ochrzcic chcemy zeby moglo normalnie chodzic do kosciola, ja lubie chodzic do kosciola, a mąz nie.... lubie swieta chce zeby dziecko tez mialo bierzmowanie komunie....

my tez mamy tylko cywilny, ksiądz troszkę nam nagadał ale nie robił żadnych problemów z chrztem

Gość Mama Patrycji
Pytałaś jak wcześniej trzeba zgłosić chrzest??Tydzień wcześniej i tylko trzeba mieć zaświadczenia ,że rodzice chrzestni mogą być rodzicami(jeśli są z innej parafii) i akt urodzenia dziecka.

Gość mamamammamamamamaaa
noi gdzie to sie idzie? tam do zakrystii?:) i jak pojde np. w listopadzie to moge powiedziec ze chcemy hchrzest na weielkanoc czy jak trzeba tak na zapas rezerwowac termin?

Gość Mama Patrycji
Czytaj kochana,czytaj:)Do Wielkanocy to ksiądz już setki dzieciaczków ochrzci i nie potrzeba tak rezerwować ,no chyba ,że mieszkasz w wielkim mieście to ja nie wiem jak to jest.

Gość Mama Patrycji
Jeszcze jakieś masz wątpliwości??Nic się nie bój,myśl tylko o dziecku.

Hej Wszystko zależy od księdza. Wyobraź sobie, że ksiądz nie chciał ochrzcic mojej mamy, bo ta miała mieć na imie Ewa i musieli mojej mamie imie zmienic - dureń co? :) Pierwsze dziecko ochrzciłam bez żadnego ślubu. Ksiądz zapytał czy mamy zamiar to uregulowac, wiec my, że tak, ale nie wiemy kiedy. DO komuni świetej oczywiście nam pójść nie wolno było. Drugie dziecko w tym samym kosciele także bez slubu koscielnego. Nawet gdy masz ślub cywilny, cywilny to papierek, to sprawy innego rodzaju. Tu chodzi o religie, dlatego dla niektoych ksiezy slub koscielny jest jedynym wyjsciem, by dziecko ochrzcic. W Twoim przypadku moze byc na luzie lecz tez nie koniecznie. Powodzenia

Jesli nie chcecie brac slubu koscielnego to po cholere chcecie chrzcic dziecko? :O Nie wiem czy sie orientujesz ale przy ceremonii chrztu ksiadz pyta rodzicow i rodzicow chrzestnych czy beda przekazywali prawdy kosciola a jak ty bedziesz przekazywac skoro tkwisz w grzechu??? Jak dla mnie bezsens.

Gość z warmii i mazur
U mnie w kościele proboszcz powiedział, że nikt nie ma prawa odmówić dziecku chrztu. Lepiej ochrzcijcie dziecko.