Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość OzachódsłońcaO

Kupno nowego mieszkania - TBS czy kredyt?

Polecane posty

Gość OzachódsłońcaO

Marzę o własnym mieszkaniu, mam 27 lat, kawaler, stała praca i drobne oszczędności. Chciałbym nowe mieszkanie (nawet w stanie surowym) tylko nie wiem czy pchać się w TBS czy kupić normalne. W TBS wystarczy wpłacić ok. 60.000 zł i już ma się mieszkanie, na własność (bo teraz zmieniły się warunki). Tylko, że czynsz wynosi 100 zł + ok. 600 zł - spłata kredytu (na budowę). Nie znam dokładnych kwot, podaję na oko :-) Natomiast gdybym chciał kupić nowe mieszkanie u zwykłego developera to musiałbym wziąźć kredyt ok. 200.000 zł jak nie więcej :-( i wyszłoby chyba to samo, bo czynsz bym płacił i kredyt do banku bym spłacał. Jak myślicie, co lepsze?

wg mnie kredyt i ''normalne ''mieszkanie. moze ktos obeznany w temacie sie wypowie. :) kiedys w tbs'ach bylo tak ze placiles, ale M nigdy twoje nie bylo :O

Różnie z tymi TBS-ami jest. Skoro i tak wychodzi podobnie-bo wychodzi:) -nie ma nic za darmo w tbs. To decyduj się na normalny kredyt:)

Gość OzachódsłońcaO
Dzięki za wypowiedzi :-) Ale teraz w TBS-ach mieszkania są na własność! Tylko, że czynsz się płaci dużo większy, bo w nim spłaca się ten kredyt. A i tak musiałbym spłacać, bo jakbym chciał kupić normalne mieszkanie z małym czynszem to też miałbym do spłacenia kredyt tyle, że w banku :-)

Gość Oczywiście że
kredyt.A jakim cudem czynsz w TBS wynosi tylko 100 zł?

Ja wiem, ale skoro wychodzi na to samo? Domyślam się, że dostępność TBS-ów nie jest najlepsza;/ Skoro dla wielu osób są to lepsze warunki(nie trzeba mieć zdolności)... Znasz dokładniej sprawę? Chętnie dowiem się nowych rzeczy o tbs:)

Gość Oczywiście że
kredyt.TBS nie jest organizacją charytatywną ani posiadająca jakiś swój kapitał.Też musi być kredytowany z banku a poza tym ma swoje koszty wewnętrzne/np. dzielna załoga/.Oczywiście za to płaci nabywca.Niestety czynsz jest czynszem natomiast spłata mieszkania kwestią odrębną.Autor topiku wsadza to do jednego worka.

Gość Mikkeli
Dlaczego 200 tys? Ja swoje, 3-pokojowe mieszkanie kupiłam za 155 tys ze wszystkimi opłatami.

Gość TBS jest dla osób które
mają już te 60 tys. na wkład. Mieszkasz i płacisz czynsz, ale nie masz obciążenia kredytowego (ergo - możesz wziąć inny kredyt itp.). Jeśli jednak owych 60 tys. nie masz, i i tak masz brać kredyt, to lepiej wziąć trochę większy i spłacać tylko swój za mieszkanie własnościowe. Ja tak sądzę.

Gość ereczeka
Moim zdaniem lepszym rozwiazaniem będzie wzięcie kredytu. Niestety ale budownictwo TBS ma pewne ograniczenia. Niestety ale mieszkania niekoniecznie znajdują się w dobrej dzielnicy. Myślę, że warto jest zajrzeć sobie tutaj: http://www.banki.pl/kredyty_hipoteczne - na stronie znajduje sie dobre porównanie kredytów hipotecznych. Dzięki niemu uda CI się zakupić mieszkanie dokładnie takie jak Cię interesuje. Pozdrawiam.

Gość gość
tbs lepiej bo taniej ci wyjdzie. Chcesz spłacać kredyt mieszkaniowy po tysiąc zł miesięcznie do końca życia? :O

Gość gość
W Krakowie najtańszy TBS 100000. Masakra. A nigdy nie jest twoje.

Gość gość
czynsz 100 z? a ogrzewanie?ciepła woda?na mieszkanie z tbsu nigdy nie dostaniesz aktu notarialnego.te kupione na kredyt będzie Twoje

Gość gość
Właśnie zbudowałem domek. Wyszło 100 tys. za stan surowy zamknięty. Trzeba mieć 1/4 (czyli ćwierć) mózgu żeby kupić mieszkanie za 200 tys. :D

Gość gość
Na twoim miejscu poradzilbym się w biurze nieruchomości, bo to bardzo bardzo powazna sprawa. Sprawdz to biuro www.indomo.info.pl kiedys cos tam załatwiałam i warto

Gość gość
Jednym z rozwiązań jest udział w programie dofinansowania MDM, czyli Mieszkanie dla Młodych. Można otrzymać całkiem spore dofinansowanie. Myślę, że warto się zdecydować, bo każde pieniądze przy tak dużym wydatku jak kupno domu czy mieszkania mają ogromne znaczenie. Zwłaszcza przy późniejszej spłacie kredytu. Warto zajrzeć na stronę programu i poznać warunki: http://mieszkaniedlamlodych.com/