Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość 2 lata bez ubezpieczenia

może ktoś się orientuje

Polecane posty

Gość 2 lata bez ubezpieczenia

w 2009 roku ur dziecko miałam zasiłek macierzyński który skończył się we wrześniu czyli 2 lata temu. moje dziecko długo chorowało te 2 lata spędziliśmy w szpitalu dopiero teraz niedawno wyszliśmy i ja dopiero sobie uświadomiłam że nie mam ubezpieczenia... mąż opłaca KRUS...więc w pośredniaku się zarejestrować nie mogę. ja na siebie ziemi nie mam. czy mam się zgłosić do ubezpieczenia męża? czy mogę sobie też opłacać KRUS? a jeśli mogę to czy będe musiała opłacić wszystkie zaległe składki z 2 lat? plis pomóżcie, w poniedziałek sie pewnie wybiore do krusu ale może ktoś coć doradzi. mogę mieć jakieś problemy że 2 lata nie miałam ubezpieczenia?

Gość ndijhoawdf
możesz się dopisać do ubezpieczenia męża jako członek rodziny(nic dodatkowo, wtedy nie płacisz). Wstecz nie możesz się ubezpieczyć, po prostu będziesz miała dwa lata, które nie będą Ci się wliczać do renty czy emerytury.

niekoniecznie. skoro mąż ma gospodarstwo Ty MUSISZ jeśli nie pracujesz też być tam ubezpieczona. nie tylko możesz ale musisz. miałam taką sytuację że o tym nie wiedziałam. dowiedziałam się po roku trwania małżeństwa, musiałam opłacić składki za cały ten czas. jest też taka możliwość że napiszesz pismo wyjaśniające, że nie wiedziałaś, że dziecko chorowało, itp itd i być może krus umorzy tą kwotę albo przynajmniej odsetki. choć to niepewne bardzo jest. jest też taka możliwość że znajdziesz 2 (chyba) świadków którzy potwierdzą że w okresie nie płacenia składek nie pracowałaś w gosp męża i napiszesz podanie. być może uda się uniknąć płacenia składek za zaległe miesiące. ale zrób to jak najszybciej! MUSISZ podlegać KRUSowi jeśli nie masz pracy.

Gość Nie jestem ekspertem
w tym temacie, ale z tego co wiem, MUSISZ opłacac składki w KRUS jeżeli jesteś właścicielem gospodarstwa rolnego, a nie pracujesz. Jeżeli jestes tylko członkiem rodziny rolnika, nie masz takiego obowiązku. Zatem sprawdź, czy również figurujesz jako właściciel, czy tylko mąż nim jest.