Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ....MILKA..

młoda vs starsza niania

Polecane posty

Gość ....MILKA..

pytanie do doswiadocznych mam w temacie niani otoz jestem po 2 tygodniowych spotkaniach z 8 paniami do opieki nad swoją corką i z tych 8 spodobaly mi sie dwie jedna energiczna 26 latka z 4 letnim doswiadczeniem - pilnowala jedno dziecko przez praiwe 3 lata drugie nieco ponad rok. Drug stateczna, "dobrze ulożona" Pani w srednim wieku- 54 lata ostatnie 8 lat pilnowala dzieci. Imam dylemat obie mi odpowiadaja tylko teraz lepsza starsza czy mlodsza?

ja mam 31 lat i sama bylm niana przez ok 10 lat! Teraz sama mam 6 miesieczne dziecko. Ja wybralabym mloda nianie, z energia i pomyslami!

Gość adibi
to zalezy do temperamentu dziecka i od tego jaki chcesz miec uklad z niania. ja wybralam ta mlodsza, po jakims czasie bylysmy na "ty", dzis sie kumplujemy, choc dziecko mi juz wyroslo i sie nim nie zajmuje. ale czasem do niej dzwonie w krytycznej sytuacji i wpada posiedziec z moim szkolniakiem :)

Mam doświadczenie i ze starszą, i z młodą. Starsza wydawała się na początku super, taka druga babcia, z wieloletnim doświadczeniem, emerytowana pielęgniarka z oddziału noworodkowego w szpitalu. No ideał po prostu. Ale... nie zdążyła poznać dziecka a już mówiła jak powinnam robić, bo ona tak robiła i ja też powinnam. Narzucała swoje racje i sposoby wychowywania. Oj wielki błąd... Młoda niania - 27 lat - ma swojego 7-miesięcznego synka. No ideał chyba... Słucha, nie neguje i wprowadza pewne nasze sposoby do wychowania swojego dziecka. Lata z nim na spacerki, gdzie się da. Mały ładnie u niej je, ładniej niż u mnie ;p To moje doświadczenia. U nas bardziej sprawdziła się młodsza, ale to kwestia osoby i jej podejścia. Każdy jest inny.

Gość ....MILKA..
no wlasnie nie wiem czy staz pracy ma az takie mega znaczenie ja tez mam dziecko od 13 miesiecy i w zasadzie co ja moge wiedziec o dzieciach pewnie nawet w porownaniu do tej 26 letniej z 4 letnim dosiwadczeniem w pilnowaniu dzieci. Ale niby przy swoim czlowiek jakos to wszystko instynktownie wie.

Gość dfgdfgdf
młoda zajmie się i mężem i dzieckiem ;p

Gość ....MILKA..
moja corka to chodzący wulkan energii, to typowe zywe sreberko. No wlansie wsyzscy mi mowią wez starsza bo to taka niby babcia, ze podobno starsze maja wiecej cierpliwosci

ja sama bylam niania. i dalej szukam pracy jako niania i duzo glosow slyszalam ze wlasnie starsze kobiety probuja wprowadzac swoje rzady, swoje wychowanie bo one tak robily i tak wychowywaly, mimo ze mama malucha chce inaczej moga byc konflikty na tym tle a z mloda niania jest tak ze akceptuje wszytsko co rodzice mowia, sposob wychowania itp

Gość ....MILKA..
jak rozmawialam z ta starsza to na pierwszy rzut oka nie wydawala sie zarozumiala i nie zauwazylam zeby wywyzszala sie mowiąc ze wie cos lepiej itp. Ale zauwazylam ze jak opowidala o dziewczynce ktora ostatnio pilnowala to mowila ze byla troche zmęczona bo ona malo spała a ona w tym czasie musiala ugotowac, i poprasowac jej ubranka - bo tak sie umawiala z jej rodzicami i za to tez jej placili i nie wiem odnioslam wrazenie ze moze to troche ją fizycznie przeroslo, ze nie nadąża

milka - tu nie chodzi moze o wiek ja zawsze na rozmowach podkreslam, ze ja moge wyprasowac, wsadzic pranie do pralki ale tylko i wylacznie jak dziecko spi! tylko i wylacznie! mimo ze to moge zrobic niby majac dziecko na oku ale ja nie chce robic tego a pozniej dziecko moze sobie krzywde zrobic i to bedzie moja wina! jak dziecko malo spi to sie tej pani nie dziwie ze dla niej bylo to meczace dla ktorej ammy nie jest? domowe obowiazki i jednoczesnie opieka nad dzieckiem?

Gość ....MILKA..
nie no oczywiscie ze tak wiem jakie to męczace ganianie za moja corka caly dzien a mam "tylko" 26 lat :) zreszta u nas nie wchodza w gre zadne inne obowiązki jak tylko pilnowanie małej.

Gość ....MILKA..
kurcze no i jestem w kropce mały wybor źle, wiekszy tez niedobrze

wiec w sumie autorko moze nie powinnas sie dziwic tej kobicie moze to tez na plus jest ze Ci o tym powiedziala gorzej jak niania mowi ze sobie ze wszystkim radzi, ze opieka nad dzieckiem, pranie sprzatanie i ubijanie kotletow to dla niej pestka ;)

a nie mozesz tych dwoch kobiet wziac na probe? umowic sie na kilka godzin dziennie, powiedz ze to jest po to zeby zobaczyc jak sie bedzie z dzieckiem czuc, jak dziecko sie bedzie zachowywac zreszta tak czy siak potrzebna Ci taka obserwacja z wlasnego doswiadczenia wiem ze kazdy rodzic tak praktykowal nie wszyscy placili za te kilka godzin, ale wielu rodzicom to pomaga rozwiazac wlasnie ten problem, wyboru dobrej niani

Gość ....MILKA..
a czy ja napisalam ze sie dziwie? nic takiego. Poprostu boję sie troche czy nadązy za moja córką bo w miejscu to ona usiedzi tylko gora 3 minuty

Gość ....MILKA..
no wlasnie tez ise nad tym zastanawiam ze chyba poprosze jedna i druga o przyjscie na probe na te 4-5 godzin i zobacze

wtedy bedziesz miec obraz jak to wszystko wyglada i smialo powiedz ze chodzi Ci o taki dzien proby, zebys zobaczyla jak sobie niania radzi i jak mala sie czuje, zachowuje itp

Ja miałam podobny dylemat, wybrałam starszą i teraz żałuje. Wprawdzie dziecko ma z nią dobry kontakt, ale ja już trochę gorszy. Kobieta ta uważa, że jest starsza ode mnie, więc ma prawo udzielać mi rad....wypaliła mi już nawet z tekstem, że krzyczeć na mnie nie będzie, bo jestem młoda i się uczę.... Poza tym, zapomina (albo lekceważy) co się jej mówiło i robi po swojemu, a gdy zwracam jej uwagę, to zawsze ma jakąś wymówkę lub tłumaczenie dobrem dziecka. Generalnie, po miesiącu z naszą nianią gdybym mogła wybierać ponownie, wybrałabym tą młodą....fakt, nie wiek jak by się sprawdziła, ale mimo to, żałuję, że wybrałam starszą. Od młodej tak naprawdę odstraszył mnie tylko fakt, że jak znajdzie "normalną" pracę to nas z dnia na dzień zostawi....

Gość Katrinn...
chyba wybralabym mlodsza energiczną z pomyslami

ja bym wybrala mlodsza. - przewaznie latwiej sie dogadac z osoba w podobnym wieku - starsza osoba moze wychowywac dziecko 'starymi' metodami

Gość z tego co pamiętam
zdecydowanie młodsza. Starsza nieważne jakby się starała ma wpojone stare zasady i będzie Ci narzucać dziwne metody

Gość Niezawodnaniania.pl
Odwiedź stronę www.niezawodnaniania.pl tam znajdziesz sporo informacji dotyczących niań, sposobów zatrudnienia a także dowiesz się czym powinnaś się kierować przy wyborze odpowiedniej niani. Nie zawsze doświadczenie wygrywa z młodością...czasem ważne są również uczucia.

Gość gość
Ja osobiście jestem młodą opiekunką ale nie z tego powodu wybrałabym właśnie młodszą tylko z tego powodu że uważam że teraz raczej bierze się młodsze nianie ponieważ mają dużo pomysłów są energiczne i wydaje mi się że są lepszym towarzyszem dla dziecka niż kobiety starsze które są mniej energiczne i wychowują dzieci na starych zasadach (niezawsze ale przeważnie) To tylko moje zdanie :)

NIE zatrudniaj starszej pani1!!!!! Ja mialam 3 opiekunki, jedna 0k 50 lat- PORAZKA. Nic do niej nie docieralo i wszystko robila po swojemu bo "miala doswiadczenie". Ale na nic sie zdalo to doswiadczenie skoro byla taka przebiegla. Oszukiwala nas ze byla na spacerze, a nie byla. Ze dziecko zjadlo 0.5 listra zupy a zjadlo kilka lyzek. Wynosila herbate, przychodzily do niej kolezkani. Na koncu zostawila moje dziecko samo w domu na 2 h i pojechala do zusu. Potem zostala zwolniona. Potem miala kobiete ok 30 lat. Nie najgorsza ale szybko jej sie znudzilo i byla bardzo leniwa. Co do niej dzwonilam to tel byl zajety, non stop nawilaja. Co robilo dziecko? moglam sie tylko domyslac. Teraz mamy 20 letnia dzierwczyne bez doswiadczenia. Szybko sie wszystkiego nauczyla, bo co za filiozofia. Jak sie tylko chce to wszystko mozna. Jak czegos nie wie to dzwoni. Nie jest leniwa i nie oszukuje. jestesmy bardzo zadowoleni. Niektore nianie mysla ze rodzic jest glupi i jak nie widzi to wszystko mozna mu wmowic...

Gość ociec_
Niania młoda: - często uzależnione od komórek z Internetem - brak wyobraźni i doświadczenia życiowego - podatne na sugestie rodziców - energiczne - młoda buzia przyciąga dziecko Niania stara: - uzależnione od seriali i radia (tu nie problem, bo można to wyłączyć lub zamknąć) - doświadczenie życiowe i rozsądek - lenistwo lub brak energii życiowej - problem z dotrzymaniem kroku małemu dziecku - wie lepiej bo wychowała 3-ke dzieci więc ma gdzieś sugestie rodzica - woli mówić nie wolno, nie dotykaj, nie ruszaj tylko po to aby nie wstać i nie zająć się dzieckiem Wg mnie statystycznie lepsza jest niania młodsza niż stara. Najlepiej niania z min. 23 lata. A jeśli młodziutka to raczej taka, która wybrała studia pedagogiczne (nastawienie na dzieci) lub pracowała z dziećmi. Oczywiście każdy jest inny, ale statystycznie nie znając osoby tak to postrzegam.