Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

dywers

Buddyzm- odpowiem na pytania

Polecane posty

Gość Kloptacy
Napisz cokolwiek na początek. :)

Gość miałem znajomą
Ty też sobie wmawiasz że to bardziej filozofia niż religia ?

Gość jngnxda
ile razy człowiek rodzi się w nowych wcieleniach ?

Gość Kloptacy
Więc ja chce wiedzieć, na czym polega wasza wiara, tzn w co wierzycie, jakie "kary" spotykają za " złe uczynki" , czego nie wolno robic pod żadnym pozorem, jakie konsekwencje niesie za sobą trwanie w tej wierze. Mówię z góry, że nie jestem negatywnie nastawiona. Jestem ciekawa.

miałem znajomą Ty też sobie wmawiasz że to bardziej filozofia niż religia ? dla mnie to ani religia ani filozofia poprostu droga, kazdy podaza jakas droga

jngnxda ile razy człowiek rodzi się w nowych wcieleniach ? rodzimy sie od zawsze i bedziemy rodzic dopoki nie rozpoznamy prawdziwej natury naszej swiadomosci

Gość Hdjdjsi
Buddyzm to nie jest religia to filozofia, filozofia pustki

Kloptacy Więc ja chce wiedzieć, na czym polega wasza wiara, tzn w co wierzycie, jakie "kary" spotykają za " złe uczynki" , czego nie wolno robic pod żadnym pozorem, jakie konsekwencje niesie za sobą trwanie w tej wierze. Mówię z góry, że nie jestem negatywnie nastawiona. Jestem ciekawa. buddyzm polega na odkrywaniu siebie i tego co nas otacza, buddyzm mowi ze przyczyna cierpienia jest niewiedza wiec stad wynika ze sami sobie podkladamy klody pod nogi i ciagle upadamy, nasza praca to odkryc co jest zrodlem tej niewiedzy i wyeliminowac to. mozesz robic wszystko ale jesli bedziesz medytowac po pewnym czasie pewne dzialania zaczna ustawac i odpadac od ciebie jak skorupa, bo ludzie czesto robia wiecej niz musza a to ma swoja przyczyne jak i skutek co do kar to gleboki temat, ale i w naszym zyciu widzimy jak dziala wymiar sprawiedliwosci z ta roznica ze tutaj ktos bystry moze byc nieuchwytny, jesli chodzi o dusze to takich pomylek nie ma

Gość Kloptacy
A jak wygląda medytacja. Mógłbyś opisać to?

Karminowa Panna Jak często i jak długo medytujesz? staram sie codziennie medytowac, na poczatku drogi zwiazanej z buddyzmem siedzialem po 30 min, dzis to jest ok 2-5 godz dziennie od razu napisze ze pracuje w systemie 4-ro brygadowym 8 godzin dziennie

Kloptacy A jak wygląda medytacja. Mógłbyś opisać to? medytacja to nic innego jak wyciszenie uspokojenie umyslu, co do konkretnych technik to juz nie moge ingerowac ktore beda dla was najlepsze to wasz wybor

Gość Hdjdjsi
Osiagniecie stanu nirwany jest nienaturalnym stanem dla duszy tzw. Duchowym samobojstwem

Hdjdjsi Osiagniecie stanu nirwany jest nienaturalnym stanem dla duszy tzw. Duchowym samobojstwem jesli tak uwazasz to masz do tego prawo by tak sadzic, ducha nie da sie zabic, nirwana to cos naturalnego spontanicznego bezwysilkowego dla mnie sa bardzo naturalne

Gość mrrrrmiau
Witam:) A więc i ja zapytam. Czy wg Buddystów, Budda jest gdzieś w jakimś niematerialnym miejscu?

Gość Hdjdjsi
Impersonalisci sfrustrowani dzialaniem w tym swiecie materialnym sadza, ze brak dzialania to szczescie,duszy nieda sie zabic nirwana to. Tymczasowy brak aktywnosci, nienaturalny- natura kazdej istoty - duszy jest dzialanie nirwana to zbabicie duszy i jej natury ktore po jakims czasie sie nudzi

Gość Kloptacy
Ja wolałabym siedzieć w zaciszu, mieć wszystko poukładane jak osoby wyznający buddyzm, niz zyć wiecznie w poczucie że czegoś za dużo czegoś za mało, a całe moje życie miało być inne o 360 stopnii. Na pewno zazdroszcze osobom, które są w stanie wyciszyć się. Bo mnie nosi z nerwów.

mrrrrmiau Witam A więc i ja zapytam. Czy wg Buddystów, Budda jest gdzieś w jakimś niematerialnym miejscu? Budda to swiadomosc, a w niej i z niej powstaje wszystko rowniez materia i niemateria

Hdjdjsi Impersonalisci sfrustrowani dzialaniem w tym swiecie materialnym sadza, ze brak dzialania to szczescie,duszy nieda sie zabic nirwana to. Tymczasowy brak aktywnosci, nienaturalny- natura kazdej istoty - duszy jest dzialanie nirwana to zbabicie duszy i jej natury ktore po jakims czasie sie nudzi jesli buddysta szuka braku aktywnosci to znaczy ze zgubil droge, wszechswiat jest w ciaglym ruchu i daremna bylaby chec zatrzymywania tych procesow, niestety rozumiesz buddyzm na swoj indywidualny sposob to typowo ludzka cecha

Gość mrrrrmiau
Bardzo dziękuję za odpowiedź. :) Kiedyś na poważnie zastanawiałam się nad tym sposobem myślenia... Życzę wszystkiego dobrego :)