Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Maria.Anna

nie głosujcie na po

Polecane posty

Gość Maria.Anna

:(

Gość lootteeh
ani na PO ani na Palikmiota

Gość Marek Łoj
Tylko PiS! Najuczciwsza partia z tych wszystkich!

Takie nawoływanie aby na kogoś głosować/nie głosować bez cienia argumentu obrażają ludzką inteligencję. Mam nie zagłosować na PO tylko dlatego że mi ktoś powiedział abym na nich nie głosował? Kpina. Równie dobrze ja mógłbym napisać "nie głosujcie na PIS" i oczekiwać że ktoś posłucha prostackiego nawoływania

Gość lootteeh
Dareios wypierdalaj

Gość akurat mam gdzies
czyjes wypociny na kafe, mam swoj rozum i bede głosowac na PO, tak jak moi znajomi i rodzina. PO jest daleka od ideału,ale na pewno sensowniejsza niz inne partie. Mozecie sobie agitować do woli.

Gość pradawny...
Ciekawy artykuł, polecam. :classic_cool: wiadomosci.wp.pl/kat,125354,title,Jak-zyc-PO-tonie,wid,13830824,wiadomosc_prasa.html http://is.gd/OOKDrB

Gość seneka
bo to liberalny pasztet, globalista, antypanstwowiec, ma narod w d***e. Ta sama klika co Bielecki, Balcerowicz.Witamy w klubie bogatych!!!

Tak jestem liberałem i jak powiedział kiedyś Belka w odpowiedzi na taki zarzut że dla ekonomisty jest to komplement. Balcerowicz? Najbardziej na niego krzyczą ci którzy nawet nie rozumieją mechanizmu ceny, bardziej wykształceni ludzie dostrzegają że gdyby nie on to byśmy teraz pieniądze na zakupy nosili w walizce - nie z powodu bogactwa a inflacji. Radzę się dokształcić zanim zacznienie jechać na liberalizm, bo jak się kończy odwrót od wolnego rynku to widać na przykładzie europy zachodniej

Gość lootteeh
ale ty glupi Dareios,zal dope sciska

hehe, tak jak ponad 200 lat temu pisał Schopenhauer - miałcy intelektualnie dyskutanci w razie braku argumentów ad rem atakują personalnie.

Gość seneka
odwrot to zle slowo- to proby wyskoku z szamba w jakie wpedzil je liberalizm . Wolny rynek - zwlaszcza w wydaniu niekontrolowanym pokazal wlasnie co potrafii. Wpedzil swiat w wieloletni kryzys! Lol.

Gość Lizayhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhh
tylko PO

Hehehe, widzę że historia gospodarcza u ciebie też kuleje. To socjal i biurokracja od lat obciążała gospodarki zachodniej europy. Rozpasany socjal stanowił coraz większe obciążenie, nakręcał zadłużenie. Masz też bardzo miałkie pojęcie o wydarzeniach z ostatnich lat. Liberalizm spowodował kryzys? Nie, próby stymulowania wzrostu wielką podażą taniego pieniąza, oraz pro społeczna polityka Clintona który sobie wymyślił że każdego amerykaninia powinno być stać na dom. Majsterkowicze napsuli gospodarkę, a potem umywają ręce zwalając to na wolny rynek. A co gorsza ludzie to kupują nie zdając sobie sprawy kto i jak zawinił. To jeszcze nic. Najgorsze są te programy stymulacyjne które kompletnie zaburzają strukturę bodźców. Recesja działa na gospodarkę oczyszczająco. Kiepskie podmioty upadają, zostają te lepsze. Natomiast rządy teraz ratują źle zarządzane przedsiębiorstwa pieniędzmi szarych ludzi. To jest premiowanie niegospodarności. No i oczywiście trwonienie pieniędzy. A potem się dziwią że im dług rośnie

Gość seneka
Obciazala nie wiem czy obciazala - w koncu jakos to wszystko hulalo. Kryzys sie w koncu nie zaczal w Europie ale w US, od puszczonego samopasem sektora bankowego. Ekonomisci juz od dawna przestrzegali przed " przegrzaniem " gospodarki ale nikt nic nie robil i ja to nazywam niekontrolowanym wolnym rynkiem. Wolny rynek w czystej postaci to utopia, zapomnij. Teraz panstwa probuja stymulowac gospodarke wrzucajac w to mase pieniedzy - ale jak dotad ciezko z tego g***a sie wygrzebac.

Gość każdy ma swój rozum i już
dawno wybrał na kogo chce głosować, co mu pasuje a co nie i komu można zaufać a komu nie. Więc przestańcie z tymi głupimi nawoływaniami i propagandą. Do zobaczenia przy urnach :)

Gość każdy ma swój rozum i już
i każdy kto ma rozum wie, że obiecanki wyborcze nijak się mają do tego, co będzie po wyborach. A jeśli ktoś łudzi się, że cokolwiek z tych obiecanek się spełni, to po prostu z samodzielnym myśleniem coś nie tak, albo jest bardzo młody i jeszcze w bajki wierzy:)

Heh, hulało? Coraz gorzej, były rosnące deficyty, dynamika PKB spadała, tak to "hulało". Tak, zaczął się w USA, ale nie od "puszczenia samopas" sektora bankowego, ale od programu rządowego namawiającego banki do dawania kredytów najmniej zarabiającym. Do tego doszła jeszcze gołębia polityka monetarna, czyli drukowanie pieniądza za pomocą śmiesznie niskich stóp procentowych. to nie było puszczony samopas sektor bankowy tylko majsterkowanie w systemie bankowym. I są tego skutki. Trudno to zrozumieć? Jak masz stopę procentową na poziomie 1%, czyli niżej niż inflacja to ludzie nie zakładają lokat. Inwestują w dobra trwałe - np mieszkania. I to właśnie napędziło bańkę spekulacyjną. Jednak niskie stopy procentowe powodują wzrost inflacji. Wtedy FED się przestraszył i podniósł stopy - okazało się wówczas że ludzi tak naprawdę nie stać na kredyty, spłacali je tylko dzięki śmiesznym stopom procentowym.

Gość seneka
No dobra ty wierzysz w garbate aniolki czyli utopijny wolny rynek - tzw niewidzialna reke rynku. Tylko, ze tego jeszcze nigdzie nie bylo i wlasnie dlatego jest to utopia, nawet panstwo tak " liberalne " jak US wplywa na wolny rynek przez rozne poczynania - bo to jest nieuniknione. Zawsze beda naciski polityczne, rozne grupy interesow, a to wybory sie zblizaja whatever... A wiec przestan bzdecic tu o wspanialym liberalizmie w czystej postaci, a raczej skoncentruj sie na wyborze madrego rzadu zeby dobrze stymulowac gospodarke pozostawiajac oczywiscie duza wolnosc prywatnej wlasnosci.

A ja gdzieś piszę o modelowym wolnym rynku? Idealnie wolny rynek to tylko model, tzn utopia. I ja się z tym zgadzam. Ale jakbyś się zagłębiła w ekonomię i historię gospodarczą to byś zauważyła, że im mniej rząd grzebie przy gospodarce tym lepiej sobie ona radzi. A wolny rynek ma tą przewagę nad socjalizmem że dobrze sobie radzi nie tylko w idealnych warunkach. Dobry rząd dobrze stymulujący gospodarkę? To jest właśnie utopia. Gospodarki rząd nie powinien stymulować, bo to się prędzej czy później kończy źle. Zaburza jej naturalne mechanizmy. I się po czasie sytuacja sypie

Gość Mezczyzna 20
A wolny rynek ,to domena Palikota. On chcenpanstwa,ktore w jak najmniejszym stopniu miesza sie w gospodarke.

Gość GabrielleSolisssssssssssssssss
bede głosowała na PO, mój mąz pewnie tez lub na Palikota, nawet moja tesciowa wielka wielbicielka PISu bedzie głosowac na palikota :D

i właśnie w tej sytuacji zagłosuję na PO. bo co mi po tym że palikot będzie miał 8% jeżeli władzę przejmie PiS? PiS już było u władzy i to w okresie boomu gospodarczego - finansów publicznych nie potrafili uporządkować a był to najlepszy moment.

Gość bukaaa
A ja kiedyś byłam wilbicielką Palikota. Niestety, mam wrażenie, ze on poza obrażaniem innych, niczego nie potrafi zaproponować. :( Więc pozostanę przy PO, choć nie jestem zachwycona. Choc Kaczyński jako premier też miał swój urok, gdy w drodze do pracy słuchałam, co znów śmiesznego/głupiego palnął :D

palikot to pajac, błazen polityczny.. PO juz pokazało na co ich stać i w rzeczywistości same problemy przez nich powstały, PiSowcy gadają wyłącznie o Smoleńsku .. nie ma na kogo głosowac.. co to się w tej Polsce porobiło. PJN to już w ogóle, mogłoby byc fajna partia, ale to co Kluzikowa odwinęła.. szkoda gadać.

Gość tak tak i tak
ja tam nie zaglosuje na PO :)

Gość seneka
No dobra to pokaz mi panstwo , ktore wedlug ciebie spelnia najpelniej ten model gospodarczy. Acha i jeszcze jedno, co jest wedlug ciebie w ogole kryterium sukcesu gospodarki, panstwa, czy - jest to jak juz wspomniales - przyrost dochodu brutto, status mocarstwa, czy moze zadowolenie ludzi zyjacych w tym panstwie... Bo to wiesz tez sa rozne kwestie..panswo moze stac calkiem calkiem ale jesli chodzi o warunki zycia ludzi ...o z tym juz gorzej i jest mase takich przykladow...

Gość 09870987
każdy głosuje na kogo chce. Ja nie zagłosuję na po bo nie agituje po kościołach chociażby. I lepiej zajęli się polityką prorodziną, bo w końcu wydłużyli urlopy macierzyńskie i tacierzyńskie. A za pisu przeznaczali na urlopy mniej nawet niż SLD jeszcze wcześniej.

Gość Mezczyzna 20
Dareois,jak kazdy bedzie myslal tak jak ty,to juz zawsze bedziemy glosowac na Po. Gdybys mial co s w glowie ,to wiedzialbys ,ze pis nie bedzie rzadzilo,bo nie zdobedzie wymaganej liczby mandatow,a w koalicje Z ZADNA Partia nie wchodzi w gre.