Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

eudaiomonia

Czy.. i jak można odmówić rodzicom ... bycia chrzestną dla ich dziecka ?!

Polecane posty

Nawet nie myśle o tym że zostane chrzestną dla partnerki szwagra która nie umie sie rozwieść z swoim mężem ... ma teraz dziecko z moim szwagrem ... jest dużo starsza ... bez pytanie sie wprowadziła z starszym dzieckiem ... to które sie teraz urodziło jest jak mówią planowane ale ja nie chce przykładać ręki do tego chorego związku ... bo tego nie można nawet nazwać rodziną ! Jak kulturalnie odmówić powiedzieć że nie chce być chrzestną dla ich dziecka ? Tylko nie piszcie ''dziecku sie nie odmawia'' bo dziecko jest niewinne a ja w takiej patolgii nie chce uczestniczyć !

Gość kaskadaaa
powiedz że nie masz kasy na prezent zazwyczaj to działa:)

Gość trtr
Nie musisz się tłumaczyć.

Myśle, ze jak najszybciej daj im do zrozumienia w luznej rozmowie ze nie chcesz, nie planujesz ... wiec lepiej niech nie wychodza z taką propozycją. Ja mam 3 chrzesniakow, a tylko jedno chciane i planowane. Dwoch chrzesniakow to bylo kompletne zaskoczenie ale sie zgodzilam bo ja dziecku nie odmowię. Ale nie kazdy musi sie zgadzac ...

yy nie w ich wypadku ! oni wiadomo nie mają kasy dla nich to nieważne ! Ważna istota że przyszła matka chrzestnan będzie ''cisła'' w ich dziecko kase ! :o

Autorko- najzwyczajniej powiedz,że to duży obowiązek, zobowiązanie na całe życie a Ty nie czujesz się na siłach i nie chcesz się tego podejmować

Gość ;lkghli
Zazwyczaj "dziecku się nie odmawia", ale to tylko słowa. Ja kilka osób prosiłam, żeby zostały chrzestnymi mojej córki i okazywało się, że w tym terminie nie mogą, albo mają już chrześniaków i nie chcą następnych, bo to wiąże się z kosztami. Ja uważam, że bycie chrzestnym raczej powinno objawiać się zainteresowaniem dla dziecka niż grubym portfelem, ale z tym to różnie. :)

Cześć eudaiomonia :) Po prostu powiedz, że jesteś w ciąży. Kobiety w ciąży zgodnie z ludowymi przesądami - nie powinny chrzcić dzieci, gdyż może to przynieść pecha któremuś z dzieci lub spowodować śmierć dziecka w brzuszku... Nie musisz w to wierzyć, ale wymówka dobra ;)

Gość purpura_to_moj_płaszcz
przecież to nie dziecko prosi, tylko rodzice, więc argument "dziecku się nie odmawia" jest wyjątkowo debilny. A i wart przypomnienia durnym rodzicom, kiedy dziecko poprosi o kieliszek wódki albo papierosa... wszak "dziecku się nie odmawia":D

z całą pewnością szukają dobrej chrzestnej z grubszym portfelem . Sama jestem wierząca ale nie chodze do kościoła jestem złym przykładem ! Poza tym mam już jedną chrześniaczkę ... i nawet tej nie kupuje prezentów tylko na urodziny raz w roku .

Gość szczerzee??
powiedz, ze nie masz bierzmowania :D

To sie zgodz wstepnie a pozniej powiesz ze w zwiazku z tym ze nie chodzisz do kosciola, ksiadz nie podpisal ci karteczki ze sie nadajesz i dlatego chrzestną byc nie mozesz :)

Gość kobieta ma dziwny stosunek do
koscioła. Z jednej strony swiadomie "żyje w grzechu", z drugiej - chce chrzcic dziecko. Dla mnie hipokryzja., w w ktorej nie masz obowiązku uczestniczyc. Niby dlaczego chrzci dziecko, skoro olewa przykazania kosciola? To nie obowązek. Natomiast brak kasy nie bylby żadnym argumentem, bo nie o kase chodzi w sakramencie. Porąbane to wszystko, całe szczescie,ze jestem agnostyczką i takich problemów nie mam.

szatynka hejo :) ja wiem że oni są na tyle debilni ... że poczekają do marca albo kwietnia i potem jak urodze ochrzczą ... żeby tylko poczuć że już moge bo w ciąży nie jestem ! wiem poza tym moja mama i babcia też praktykowały że ciężarnych sie nie bierze na chrzestne bo '' szatan z nieochrzczonego dziecka przejdzie na dziecko które nosze pod moim sercem '' śmieszne ale co sie zrobi ? pupura ... wiem ale poglądy ... i te miny teściowej i babci już sobie wyobrażam ! Fuck !

Gość Ja odmówiłam, ponieważ
mój mąż już jest chrzestnym starszej córki, a ja miałam być chrzestną młodszej. Jednak nie tylko ja już mam chrześniaka, ale po prostu na każde święta, urodziny itp. z naszym i tak skromnych pieniędzy wszystko szłoby w tym samym czasie na dwójkę dzieci. Ja jeszcze studiowałam, mąż miał słabą płatną pracę, po prostu tego nie widziałam. Dlatego zwyczajnie odmówiłam, ponieważ nie dalibyśmy rady.

... ta kobieta ... jest cała popaprana emocjonalnie ! żyje w grzechu ... na każdym kroku wszystkim denerwuje . Nie ma za grosz kultury wprowadziła sie do teściowej bez zapytania ... Teraz teście palą w piecyku ... a ona z szwagrem ani grosika na węgiel czy drzewo ! Dziecko świadomie planowane ... Ja nie moge na nich patrzeć . Nawet tam już nie jeżdże mój syn ma dziadków tylko na zdjęciu albo jak przyjadą raz na miesiąc . A kobieta rządzi sie jak pani domu w nieswoim domu . . . chętnie udusiłabym ją !

No niby nie chodzi o pieniądze, ale brat męża przed każdym świętami, dniem dziecka itp. dzwonił i nawet nie sugerował, a kazał mężowi przyjeżdżać z prezentami. Także różni są ludzie...

Gość zal mi was katolikow
i waszej niby wiary. Jak sie okazuje chrzest to głownie kasa, slub - kasa, komunia- kasa, Do tego wyżerka i kiece. To juz lepie wierzyc w konto bankowe.

Ale ludzie są różni. Mnie osobiście nie zależy na finansach, nie mam jednak wpływu na to jak widzą to inni.

Gość SEENA
zal mi was katolikow i waszej niby wiary. Jak sie okazuje chrzest to głownie kasa, slub - kasa, komunia- kasa, Do tego wyżerka i kiece. To juz lepie wierzyc w konto bankowe.-------- ------------nic dodac nic ujac :)

Witajcie! Zachęcamy Was bardzo serdecznie do wzięcia udziału w naszym projekcie o nazwie: "Wspólnie tworzymy produkty", którą rozpoczęliśmy na Facebook'u kilka dni temu! Pragniemy, abyście mieli bezpośredni wkład w tworzeniu "BOBASOWEGO DZIENNIKA" - tak, nazwa została wymyślona przez jedną z mam i spodobała się również innym rodzicom (co zostało ustalone w drodze głosowania). Dzisiaj głównym tematem na naszej tablicy jest szata graficzna owego pamiętnika - możecie oddawać głosy na tą, która podoba Wam się najbardziej - mile widziane są też uwagi i propozycje zmian! Udział w akcji może wziąć każdy posiadający konto na Facebook'u, dlatego nie czekajcie i dołączcie do nas jak najszybciej - http://www.facebook.com/BabyOno ! Zapraszamy!

Gość do autorki....
jestes zwykla szmata i zycze ci bys sie w piekle smazyla.to w jaki buracki sposob opisujesz swoja sytuacje rodzinna kwalifikuje cie do njanizszej belki

Gość do autorki....
i jeszcze dopisze-z katolandu pochodzisz,z gory zalozylas,ze szwagierka jest zla osoba bo ma dziecko z pierwszego malzenstwa.NO I CO Z TEGOO?tego dziecka mi zal,ma ciocie debilke,prosta szmate.nie,kolezanko jestes prosta idiotka! jak widze takie jak ty to od razu chce mi sie smiac z poziomu inteligencji.Lepiej bys nie spotkala na drodze takiej jak ja.

Gość Generałowa
do autorki.... - uuu powiało grozą:D hehehe.... masakra, sama patologia & psychole na tej kafeterii

Gość ja tez odmówiłam bycia
chrzestną dla mojej szwagierki. tez popaprane wszystko miala i zycie niepoukładane:O po prostu im odmów. Nie musisz sie zgadzać. a ile lat ma ta baba i twój szwagier? dziecko planowane/ hahaha chyba aby przywiazac do siebie faceta na siłe. co za patologia. niektore baby sa gorsze niz pasożyty