Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ja kobieta 24 lata

Co wybrac - umowe o dzielo czy umowe zlecenie na miesiac?

Polecane posty

Gość ja kobieta 24 lata

Dotychczas robilam zlecenia (raporty) na umowe o dzielo. Szef powiedzial moze mi dac umowe zlecenie ale na miesiac- maks. dwa, czyli na taki czas przez ktory robilabym jeden raport i na taka sama kwote jak w umowie o dzielo. Z jakichs powodow nie chce dac dluzszej umowy zlecenie ani umowy o prace-na to wg niego za wczesniej, niby mam miec ja po 6 mcach a dopiero minely 3). Co lepsza, wziac um.o dzielo na 3 000 brutto (termin skonczenia dziela koniec pazdzierniak) czy um. zlecenie na 3 000 brutto (na miesiac pazdziernik)? Co mi sie bardziej oplaca? Szczerze mowiac nagle nie jestem przekonana,ze zalezy mi na ubezpieczeniu zdr. (nie choruje -poki co..- , a jak ide np. do ginekologa czy denstysty, to zawsze prywatnie) a o emeryturze to juz zupelnie nie mysle. Nie potrzebuje kredytu ani nie boje sie, ze mnie wywala z pracy czy ze chce jakis okres wypowiedzenia itds. Co byscie zrobili na moim miejscu?

Gość fggkjhrfksg
Jeśli masz do wyboru o dzieło lub zlecenie to bierz zlecenie, przynajmniej do czegoś Ci się będzie ona liczyć, a o dzieło nie- jest to najgorsza z wszystkich możliwych umów. Formalnie ani o dzieło anie na zlecenie to nie praca tylko współpraca. A najlepiej to starać się o pracę na umowę o pracę lub chociaż część etatu. Ja pracowałam 3 razy na umowę o dzieło, z czego 2 okazały się być niewypałami, a zleceniodawcy oszustami. Z jednym walczę i podam go do sądu.

Gość grucha bez ucha
oj edyciak edyciak...:D

Gość róznica jest
ogromna

Gość róznica jest
zdecydowanie zlecenie, mniejsze zło

Gość fggkjhrfksg
Co z tego, że nie chorujesz, niedługo będzie zima i możesz się poślizgnąć i przewrócić, nogę złamać i wylądować w szpitalu. Plus wiele innych tego typu przypadków.

Gość fggkjhrfksg
Przy umowie o dzieło - nie liczy ci się ona do niczego, nie ma się żadnych składem zdrowotnych, za pójście do lekarza czy pobyt w szpitalu państwowym trzeba bulić dużo z własnej kieszeni. Ani do stażu pracy, ani do emerytury się nie liczy, ogólnie nie ma się żadnych praw. Do tego jeszcze łatwo zleceniodawcy 'wydymać' zleceniobiorcę, który żeby np. pieniądze wyegzekwować musi iść do sądu od spraw cywilnych (często koszt wywalczenia pieniędzy przewyższa samą kwotę, którą się chce odzyskać). Umowa o dzieło jest najkorzystniejsza dla pracodawców/zleceniodawców.

Gość ja kobieta 24 lata
Ale wlasnie nie zalezy mi poki co zeby mi sie odkladalo na emeryture. Za pol roku emigruje za ocean, pracuje traktuje bardzo czasowo a poki co pracodawca placi w terminie i nawet premie daje. Myslalam, co by sobie wykupic ubezp. o nieszczesliwych wypadkow w razie czego, np w postaci karty euro26..

Gość ja kobieta 24 lata
Kurcze sama nie wiem,.. troche boje sie ze on mi obzniy wynagrodzenie na poczet tego ze musi za mnie placic skladki, Np teraz w um. o dzielo dalby mi 3 000 brutto, a jesli by to miala byc um zlecenie to juz da 2800 brutto czy cos a i tak od tego pojda te skladki.... ile okolo mialabym netto z 3000 po odjeciu skladek? te skladki to chyba zzeraja 1/3.,...

nie znam sie za bardzo na polskim prawie.. ale kazdy mi mówil ,że umowa o dzielo i zlecenie to prawie to samo.. ale jak kiedys pracowałam na zlecenie, to skladki byly odprowadzane..

Gość ja kobieta 24 lata
moze to nierozsadne ale wzielam umowe o dzielo... nie chce zmieniac jej na umowe-zlecenie, pracuje traktuje tymczasowo, za pare miesiecy rzuce... Obliczylam, ze np. z 3000 zl jedynie 2100 pojdzie do mojej kieszeni a reszta na skladki,,,, bardziej potrzebuje namacalnie tej kasy teraz, niz na jakies odlegle emerytury. Moze ubezpiecze sie gdzies co do sluzby zdrowia, nie powinno to przekraczac 100 zl miesiecznie z tego co googlowalam..

Umowa zlecenie - istotą umowy zlecenia jest wykonanie lub wykonywanie przez przyjmującego zlecenie określonej czynności prawnej lub faktycznej dla dającego zlecenie. Umowa o dzieło - w umowie o dzieło przyjmujący zamówienie zobowiązuje się do wykonania oznaczonego dzieła, a strona zamawiająca do zapłaty wynagrodzenia. W umowie zlecenie liczy się trwanie, a w umowie o dzieło efekt.

Gość ja kobieta 24 lata
ja w obu przypadkach robilabym te same raporty i tak jak mowie, chcial mi dac umowe zlecenie na miesiac..... tyle ile sie robi 1 raport