Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ide sie zabic :/

jak to jest z tymi stazami???

Polecane posty

bo u mnie w up baba mi powiedziala ze zeby isc na staz to pracodawca musi sie zgodzic po 4 miesiacznym stazu potem mnie zatrudnic na in. 4 miesiace :/ ze tak jest od tego roku :/ czy u was w pupie tez tak jest? dzownilam do US chcieli mnie wziac ale jak sie o tym dowiedza to nie wiem

no jak kto . URZAD PRACY!!

urząd pracy może być tez pośrednikiem bo staż może być finansowany z różnych źródeł. ale pierwszy raz o czymś takim słyszę.

ale akurat ja chce isc z urzedu pracy na staz do urzedu skarbowego, bo dzownilam i chca mnie ale myslalam ze jak ide na staz to tylko staz, a pracodawca nie musi sie deklarowac o pozniejszym zatrudnieniu :/ teraz to nawet na staz nie pojde :/

Gość wcale nie muszą
Cię zatrudniać. Nie ma takich przepisów. Ktoś głupoty opowiada.

no ale tak mi tam baba powiedziała :/ i nie wiem co mam myslec

Gość levviatan jak ty
nic nie rozumiesz. Jak skarbówka dowie się, że po stażu muszą ją zatrudnić to nie będą chcieli jej na ten staż.

Gość qsq
etam nie słuchaj bab z urzędu

Gość qsq
to umów sie,ze skarbowym,ze po stazu nie chcesz pracowac

pytalam sie tej baby czy tak jest wszedzie ona powiedziala ze nie wie, ale ze u nas w UP jest taki wymóg od tego roku, ale na ich stronie nic takiego nie pisze, pisze tylko ze pierwszenstwo na staz mają ci , ktorzy po stazu bede zatrudnieni przez pracodawce :/ to nie wiem :(

no chyba ze tak :/ ale jak nie zostane zatrudniona to US potem musi zwrócić UP te srodki ktore ja dostalam za staz:/

Gość Daria - Darka
U mnie w PUP jest taki wymóg, przyszły pracodawca składając wniosek o staż (nawet na konkretna osobę) musi dać gwarancję zatrudnienia, czyli, że po 4 miesiącach stażu zatrudni te osobę na umowę na min. 4 miesiące. Panie w PUP mi powiedziały, że staże finansuje UE i oni chcą widzieć korzyści z tego, że dają kasę w postaci dalszego zatrudnienia. Moja koleżanka starała się o staż w Urzędzie Gminy i PUP nie wyraził zgody, bo w pierwszej kolejności rozpatrywane są wnioski, gdzie ta chora gwarancja jest. Ja sama jestem na stażu właśnie, ale bez gwarancji zatrudnienia, ponieważ jestem z innego programu - ktoś inny za mnie płaci.

Gość qsq
ja ide na staz i nic mi nie mówili takiego

Rozumiem, a jesli US wyrazi zgodę na przyjecie mnie na staz, ale bez gwarancji dalszego zatrudnienia to mam szanse?? Na stronie mojego PUPu pisze tak: 1. W pierwszej kolejności akceptowane będą wnioski zawierające deklarację zatrudnienia po okresie stażu. 2. Umowy stażowe zawierane będą na okres nie dłuższy niż 4 miesiące. 3. W pierwszej kolejności na staż będą kierowane osoby bez żadnego doświadczenia zawodowego, o niskich kwalifikacjach zawodowych oraz osoby które w 2010r. nie korzystały z pomocy urzędu pracy udzielanej przy wykorzystaniu środków Funduszu Pracy lub EFS.

no a UP obecnie ma pieniądze

Gość Daria - Darka
Bo tak jak ktoś już wcześniej powiedział, to jest zależne od tego kto współfinansuje staż. Ja się dostałam do programu gdzie nie trzeba mieć gwarancji zatrudnienia, ale reszta osób, która chce dostać staż musi tę gwarancje mieć, bo za nich płaci Unia. Nie w każdym powiecie jest tak samo - to jest zależne od tych programów.

Hmm czyli jesli w moim UP staze finansuje UE, to moge zapomniec o stazu jesli nie bede miala gwarancji zatrudnienia?

Gość Daria - Darka
wniosek zawsze możesz złożyć, a w US zapytać się czy Ci dadzą taką gwarancję. Wiem, że niektórzy moi znajomi kombinowali tak, że dogadywali się z pracodawcą, że ten złoży tylko deklarację, że ich zatrudni, ale potem tego nie zrobi. No ale nie wiem jak to wyjdzie, bo wg mnie oni potem będą mieli problem z ponownym zarejestrowaniem się jako os. bezrobotna.

Gość Daria - Darka
na str. www pewnie jest napisane kto współfinansuje staże

a jeszcze jedno, jaka jest procedura załatwiania tego stazu? Ja musze jakis wniosek złożyc o staż takw UP?? Czy jak? czy ide tylko do skarbówki i oni to zalatwiją?

Gość Daria - Darka
US składa wniosek, bo tam są potrzebne podpisy... pieczątki... załączniki itp. a dyrektor PUP ma 30 dni na rozpatrzenie wniosku :/ POWODZENIA :)

Informujemy, że w 2011 roku organizowane będą staże 4 miesięczne i przyjmowane będą wnioski stażowe pracodawców zapewniających zatrudnienie po pozytywnie ocenionym okresie stażu. takie coś pisze i jak daje pobierz dokumenty to jest do wboru 1. wniosek o staz ze srodków funduszu pracy 2. wniosek o staz ze srokow PFRON

czyli bez gwarancji zatrudnienia nie mam szans :/ :( SPOKO

Dziekuje, może się uda :* :*

a mam ten wniosek zabrac ze sobą, wydrukować go? ten co jest dostęny na stonie PUp? i zanieść do US czy nie? :)

i czy im mówić w US, ze u nas jest taki wymóg ze musi zatrudnić czy lepiej nie?

nie ma noc takiego!! kiedys bylo tak ze pracodawca panstwowy nie musial cie zatrudniac a prywatny musial na 3 meisiace jednak to bylo kiedys.. teraz ubiegajac sie o staz pracodawca wypelnia formularz i tak wpisuje czy zobowiazuje sie ciebie zatrudnic potem czy tez nie i na jaki okres...

Gość Daria - Darka
Oj... no niestety jest takie coś... Głównie jest to fanaberia władz powiatów. Ja swój wniosek wydrukowałam i im zaniosła, żeby już im oszczędzic pracy - żeby go nie musieli szukać w necie ;) No a o wymogu im powiedz i zapytaj czy jest możliwość zatrudnienia, jeżeli powiedzą, że nie, to ty powiedz żeby mimo to wniosek złożyli:) ich to nic nie kosztuje, a Tobie a nóż się uda:)