Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość AgaAga..

Co o tym sądzicie?

Polecane posty

Gość AgaAga..

Jest taka sytuacja, studentka pedagogiki opiekuńczej jest na praktykach w domu dziecka, w pewnym momencie jedno z dzieci (chłopiec) podchodzi do niej i uderza ją w twarz, ta dziewczyna daje mu po tyłku, czy to jest prawidłowa reakcja tej dziewczyny?

Gość marmina
studentka musi wiedzieć, że bez względu na wszystko nie wolno jej uderzyć wychowanka. Po to studiuje żeby nauczyć się radzić sobie w trudnych sytuacjach. Gdyby była pracownikiem za takie zachowanie wyleciałaby z pracy....

Gość marmina
przepraszam - studjuje

Gość marmina
studiuje... ha ha ha, mój analfabetyzm nie zna granic...

Gość klapsem w pupę
Od strony formalno-prawnej zrobiła źle, bo może mieć potem z tego powodu różne nieprzyjemności, np. ze strony rodziców tego małego łobuza. Od strony wychowawczej moim zdaniem zrobiła dobrze, bo klaps w dupę to kara symboliczna - chodzi w nim nie tyle o ból, co o pokazanie takiemu łobuzowi gdzie jego miejsce. Poza tym uderzenie przez dzieciaka nauczyciela w twarz, to zdaje się jest napaść na funkcjonariusza publicznego jakim jest nauczyciel, a użycie siły fizycznej to w tym przypadku obrona konieczna. No przecież nauczyciel nie będzie stał z założonymi rękami, jak uczeń go bije. Aczkolwiek prawnikiem nie jestem i może nauczyciel powinien stać jak słup soli, albo w popłochu uciekać przed uczniem ;-) Dorosłych karze się za takie rzeczy więzieniem, a dla dzieci jest poprawczak. Ale zanim wsadzi się dziecko do poprawczaka, może np. zwykły klaps i rozmowa wystarczą. Skoro studiujesz, zapytaj się może wykładowcy na studiach. Ale moje zdanie jest zdroworozsądkowe - takie jak napsiałem.