Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mama od siedmiu boleści

czy wasze 3 - 3,5 letnie dzieci potrafia coś napisać?

Polecane posty

Moja cóka zaczęła chodzić do przedszkola i ucza ich tam liter, numerow i czasem mają ćwicznenia zebu napisać literke ( przeciągnąć po kreskach) Moja mała nie potrafi tego zrobić i mi sie wydaje ze w porzadku, ze jeszcze za wczesnie dla niej (ale rozpoznaje czesc liter , wie co to A, B itd) I tu mam pytanie, bo znajomaz rodziny mowi ze powinan siedzieć z nia i ja uczyć, że ona powinna już wiedzieć. I tu pytanie do mam jak w temacie, prosze odpowiedajcie na poważnie.

Gość ccccdfbgfgfdgfgdg
3,5 roku to chyba za wcześnie... ja tam w przedszkolu uczyłam sie takich rzeczy jak miałam 5 lat.. ale to było 17 lat temu :D

Gość uhjknjkn
twoj maz ma nasrane wraz z jego rodzina, dziecko jest male i nbie rtza na chama je uczyc...przyjdzie na to czas. fakt moje dziecko w wieku 4 lat umie sie juz podpisac i przepisywac wyrazy, zdania...ale ono to chce robic a nic na przymus

niegdzie nie napisalam ze mo jmaz tak powiedział. I nie musicie od razu wyzywać.Po prostu pytam, ja tam olewam co ta osoba mowi, ale tak jakos sie zaczelam zastanawiac kto ma racje

no widzisz twoje dziecko ma cztery i umie pisac wiec moze nie jest za wczesnie

Gość uhjknjkn
rozne sa dzieci, moj to chce robic ale inne dzieci mogha nie byc na to gotowe...w zerowce zaczynaja sie tego uczyc....

czy sa tu jeszcze jakies mamy ktore maja dzieci w tym wieku?

moj ma 2,5 roku ale wiekszosc liter znal juz w wieku 2 lat. oczywiscie drukowanych. poza tym potrafi sam napisac "o" , "T". umie rowniez liczyc do 10. pozatym zadziwia mnie słownictwem, np. ostatnio powiedział do mnie tak, cytuje:" mamo, utnij mi tę nitkę tak, aby idealnie pasowała na moją stopę". albo posluguje sie slowami: niesamowite, niewiarygodne, wspaniale, i wogole mowi tak jak dorosly czlowiek, oczywiscie ma mniejszy zasob slow, ale i tak przewyzsza pod tym wzgledem wielu 3 a nawet 4 latkow z naszej okolicy.

Gość hjliwtz
Ja mam synka 4 latka w grudniu skończy nie umie pisać literek niektórych ale za to liczby i figurki w małym paluszku ma zna i umie narysować. Nie każde dziecko jest takie samo poczekaj ani sie obejrzysz a napisze twoje imie :) lepiej żeby razem z dzieciaczkami sie uczyła na równi . Bo np z moim synkiem jest roblem bo chodzi do grupy 3-4 latków gdzie nie które dzieci nigdy nie liczyły 1-10 , nie potrafia policzyć ile jest np banankow na obrazków , nie znają kolorów, i dla synka to jest powtórka i w tym momencie on zrobi swoje zadanie i sie nudzi bo musi czekać za reszta . No jedynie co to angielskiego pilnie słucha bo tylko z bajek miał styczność no i nie lubi śpiewać piosenek oj nie do przetłumaczenia staram sie spiewać z nim ale to i tak nic nie daje Nie lubi i koniec ;D

Gość ydsddfdf
o matkoo autorko!1 jakas ty glupia ze w ogole zaczelas te temat, teraz sznurek na 40 stron sie wywali co kogo dzieci potrafia, jakie kolor kupek robia, jak wolaja gdy mają brudne gacie co imieja pisac mając 10 miesiecy, jak pieknie recyduja "Litwo ojczyzno moja" w wieku 2 latek, i wyjdzie ze twoje dziecko jest gamoniowate

Gość echybcjrekl
sa bardzo rozne dzieci mam 2 synkow, jeden zaczal mowic dosc wczesnie, interesowalo go pisanie, rysowanie odkad zaczal chodzic- 12mies. W wieku 3lat znal wiele literek, potrafil pisac drukowanymi literami, przepisywac wszystko wlasciwie, rysowal jak jego o kilka lat starsi koledzy i kuzyni, no i wiele umial w tym wieku, a mlodszy synek w tej kwestii zaczal interesowac sie dopiero niedawno , ok.2 roku zycia, za to bardzo szybko sie uczy i uwielbia liczyc :) W tej chwili ma 2,5 roku i dopiero zaczyna mowic poprawnie, za to w dwoch jezykach ;) No i dogania brata :)

Gość echybcjrekl
czerwony nick- jakbym mojego starszego syna uslyszala :)

Gość ydsddfdf
a moja ma 4 lata i nie zna zadnych literek, cyfgerek, i po to jest zerowka i szkola aby sie tego nauczyla.Nauczycelą placa za to za nauke , mi nikt nie placi za to , wiec pozostawiam to w roli nauczyciela aby nauczyl, po to jest,to jego praca

Gość lidia:))))))))
moja cora w wieku 4 lat poszla do przedszkola,znala wszystkie literki,umiala normalnie pisac drukowanymi literkami-robila bledy oczywiscie.... ale od roku ciagle tylko ksiazki,bajki,gazety,bardzo ja to interesowalo...,sama sie garnela do pisania-ja jej nie zmuszalam. Pani w przedszkolu byla zaskoczona:) Dzis ma 13 lat i jezdzi po konkursach ortograficznych:) Z matematyki-OSIOL:P

Moja 4 letnia córka w tym roku poszła do zerówki. Tam ich uczą pisać i czytać. W zasadzie byłam przeciwko temu by szła do szkoły tak wczas, to stwierdziłam, że dzieciństwa jej odbierać nie będę. Zadają zadania domowe na weekendy, ale ja weekendy spędzam inaczej. Nie mam zamiaru dziecku odbierać czasu spędzonego z rodziną. Można w zabawie pouczyć no ale... wcześniej czy później zacznie się uczyć i to szybciutko.

Gość ydsddfdf
4 letnia???? RACZEJ 5 LETNIA do zerowki a nie 4 latka ,pomysl co piszesz

widzę że nie mam sie co martwic, tylko ta ciocia zapytala mnie dzisiaj kiedy zaczne uczyc moja corke pisac, cwiczyć z nią, żeby potem jej było latwiej. Z tym że chodzi teraz do szkoły i i robią to w szkole. Poza tym ona jak ja tak pytasz wprost często nie chce powiedzieć, ale jak jest zajęta swoją zabawą, albo nie pytana, to wtedy np jak czyta książke i widzi numery to je poprawnie nazywa

ydsddfdf Tu gdzie mieszkam dzieci urodzone roku 2007 przed wrześniem idą do zerówki w roku 2011 podobnie jak dzieci urodzone roku 2006 po wrześniu. Tu rok zaczyna się nie jak w Polsce od grudnia do grudnia, pisze o roczniku szkolnym, tylko od wrzesnia do wrzesnia. Dzieci urodzone października 2006 roku do września 2007 idą razem do jednej klasy. Poza tym tutaj zerówka zaczyna się od 4 roku życia.... raczej Tobie doradzam by pomyśleć co piszesz, bo nie tylko Polska ma swoje zasady, ale inne państwa też.

Gość założę się, że
W Miarę Normalna mieszka w Niemczech :D

Gość blablablablablaaaaa
Taaaa....a mój dwulatek mówi płynnie w pięciu językach, w tym po fińsku i japońsku i rozwiązuje zadania matematyczne z ostatniej matury a do tego wygrywa turnieje tańca towarzyskiego... :/ Aleście są głupie!!! A do autorki: poczytaj podstawę programową wychowania przedszkolnego - jest w niej m. in. napisane, że dziecko, które KOŃCZY edukację przedszkolną (czyli "zerówkę") powinno być PRZYGOTOWANE do nauki czytania i pisania. 5-latek ma być gotowy, do nauki czytania i pisania. Bo tego będzie się uczyć w pierwszej klasie. Nie ma opcji, żeby 3-latek musiał umieć cokolwiek pisać!!! Jeśli w przedszkolu uczą czytać i pisać, to znaczy, że pracują tam niedouczone nauczycielki i popełniają duży błąd.

Gość 655656
W MiareNormalna !!! ! ale przebywasz na polskim forum gdzie polskie matki romzawiają na temat polskiej edukacji przedszkolnej wczesnoszkolnej a ty ze dajmy mieszkasz np na Filipinach to juz trudno odgadnąc o jakim systemie ty piszesz

Gość hahahahahahjebbjhahaha
Wy jesteście popierdolone hahahahaha teraz sie beda wychwalać ze dziecko mówi w 2 jezykach hahahaha w wieku 2,5 hahaha dobrze po polsku nie potrafi :) mieszacie dziecia w glowach :)

No niestety deklu... mieszkam w UK, a do Niemiec nigdy bym nie przyjechała mieszkać:/ Moje dziecko potrafi mówić płynnie 2 dwóch językach... w polskim i angielskim :) za rok uczyć się będzie francuskiego... szkoda tylko, że niektórzy myślą ze miesza im się w głowach, co jest bzdurą !!! Dzieci czym mniejsze tym szybciej i łatwie łykają języki obce, mojej córeczce póki co to nie szkodzi :) idzie jej rewelacyjnie !!! Ja tez jestem Polką i moge tu przebywać :) Moje dziecko uczy się pisać czytać w wieku lat 4 a w wieku 3 lat potrafiło sobie już buta zawiązać. po prostu trzeba dziecku troche czasu poświęcic, a nie rzucic mu na dywan klocki, a mamusia na kafe bedzie siedziec, a dziecko ma sie soba samo zająć. WIdzialyscie 2 latka ktory umie powiedziec jaki znak drogowy widzi? Zaraz znajde na youtube, to zobaczycie ze dzieciom w glowach sie nie miesza.... zacznie sie mieszac jak zbyt pozno przyzwyczaimy je do nauki, a nauke zawsze mozna z zabawą wiazać :)