Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość rekryterka

formalnosc-przeprowadzka do niemiec

Polecane posty

Gość rekryterka

wiec tak. maz jest zameldowany w niemczech od ok 3 m-cy, troche wiecej. ma konto w banku. jednak nie pracowal tam jeszcze. w tej chwili chcemy wszyscy tam jechac-on,ja i nasza corka. maz nas zamelduje, zaloze konto i co dalej? gdzie mamy sie udac? czy nalezy nam sie jakis zasilek? maz pojdzie do pracy jak tylko zjedziemy-legalnej. ja bede szukala, ale nie wiem czy szybko znajde. dziecko chcemy poslac do przedszkola. zastanawiam sie, po jakim czasie moge starac sie o dofinansowanie do przedszkola i w razie jakbym nie znalazla pracy,o zasilek na mnie? mieszkanie bedziemy wynajmowac, poza tym chcemy podjac tylko legalne prace. prosze o pomoc.

Gość ciekawe podejście
Wyjeżdżacie do Niemiec nie mając tam pracy. Z czego będziecie żyć? Na zasiłek nie macie co liczyć.

Gość rekryterka
ma ma prace od polowy pazdziernika, pisalam,ze on podejmie prace. jest tam moja matka od chyba 18lat. a ja jade bez pracy.

Gość ewfgqerfae
jak bedziecie tam zameldowani, zawsze mozecie sie udac to urzedu pracy, pomoga ci znalezc jakas prace

Gość ewfgqerfae
a zasiłek na dziecko wynosi ok 180 euro, zaraz dam ci linka do stony gdzie jest formularz

Gość rekryterka
dziekuje bardzo. czy orientujesz sie, jakie dokumenty sa potrzebne? co mam zabrac ze soba z polski,abym nie musiala tu wracac po jakis papierek? wiem,ze akt urodzenia dziecka. a co jesli chcialabym zlozyc podanie o zasilek dla bezrobotnych? co musze miec ze soba? wiem,o urzedzie pracy. licze na to,ze mi pomoga:)

Gość uppppppppapapapapapa
do gory1!!!

Gość ale zasiłek na dziecko to chyb
a się jej nie nalezy

Gość tez tu jestem
zasiłek dla bezrobotnych należy ci sie tylko po przepracowanym roku , wczesniej nie ma mowy z tego co pamiętam to musiałam sie przede wszytskim zameldowac, potem jak poszłam do pracy musiałam wystąpic w Finanzamcie o numer podatkowy - jesli go nie masz będą odprowadzać Ci podatek z klasy 6 (najwyższy z możłiwych). Jesli jesteście małżeństwem a tylko twój mąz pracuje wystąpcie dla niego o klase podatkową 3 - Ty wtedy wezmiesz klasę 5. W takim układzie w waszej kieszeni zostanie najwiecej pieniędzy. Z tego co wiem o miejsce w przedskzolu tu tez nie jest łatwo, ale bardzo sie na tym nie znam, nie mam dzieci. Polecam dla Ciebie pracę tzw 400 basis. Pracuejsz kilka godzin w tygodniu, masz opłacone składki rentowe, socjalne i itp i nie płacisz wysokich podatków.

Gość ewfdrwedfw
zasiłek na dziecko Ci się należy, jeżeli twój mąż lub ty będziecie legalnie tam pracować. Tylko nie wiem czy od razu, czy po jakimś czasie, Zresztą moja mama brała na mnie zasiłek w niemczech, bo pracowała tam legalnie, a ja studiowałam w polsce, więc Tobie się też należy.

Gość ode mnie chcieli w De :
akt urodzenia wielojęzyczny, świadectwo szkolne tłumaczone u przysięgłego tłumacza zasiłku nie dostaniecie nie licz na to ale,zapewne kindergeld przysługuje Waszemu dziecku załatwiaj od razu ubezpieczenie po przyjeździe,od chwili meldunku musicie być ubezpieczeni,bo inaczej są kary,a w razie wypadku nie daj boze i choroby nie wypłacisz się Radzę niech wpierw mąż sam jedzie i znajdzie prace i dopiero niech was zabierze w Niemczech kaszka nie leci mówię jak jest bez pracy jest ciężko nikt wam nie pomoże żaden zasiłek ani nic nie wchodzi w grę,owszem przysługuje ale jakiś czas musicie tam być i pracować legalnie i jeśli was zwolnia to wtedy zasiłek,tak to zapomnji o jakiejś pomocy po zameldowaniu musisz zglaszać się do starostwa okazywać papiery że jesteś w stanie utrzymac swoją rodzine i posiadacie ubezpieczenia które zapewniaja szpitalną opiekę jeśli będziecie na dobrej drodze i posiadac bedziecie wszystko to co potrzeba z czasem bedziecie mogli przyjac obywatelstwo ale to naprawde nie jest łatwe bo trzeba co najmniej 8 lat pracowac legalnie i nie korzystac z pomocy panstwa wtedy jest duza szansa na dostanie obywatelstwa a z tym już wiadomo jest super ale póki co to niech mąż jedzie i znajdzie pracę a Tobie proponuję pracę jako opiekunka bo masę osób potzreba do opieki acha a jak z językiem ? bez języka to siedzcie lepiej w Polsce powodzenia

Gość zgadzam sie z
odemnie chcieli w DE. o zasilku zaspomnij. Jesli Twoj facet zarabia w de. to gwono dostaniesz a nie zasilek bo jest to wszystko dokladnie wyliczane.Musisz miec przepracowany rok zeby miec w ogole jakies prawa do zasilku. A i tak i tak beda dochody meza zaliczane wiec zapomnij. i zapomnij o pracy bez jezyka na DOBRYM poziomie ! co do kindergeldu dotaniesz.

Zasilek Ci sie nie nalezy absolutnie w tej chwili. DOpiero jak bedziesz tutaj dluugo albo przepracujesz minimun rok i stracisz prace nie (nie z wlasnej winy oczywiscie) to mozesz sie o niego starac. Najpierw musicie sie zameldowac. Do tego potrzeba Mietvertrag i zgode najemcy jesli nie jestes w Mietvertrag wpisana. Nastepnie potrzebujecie Aufenthaltserlaubnis i Freizugigkeitsbescheinigung. Nie wiem czy jeszcze trzeba zalatwiac pozwolenie na prace czy juz nie. Musicie sie zglosic do Finanzamt po Identifikationsnummer. Aby oddac corke do przedszkola (miejsce trzeba zalatwiac minimun rok wczesniej bo ciezko sie dostac) potrzebujecie wtedy ksiazeczki jej szczpien - wszystkie musi miec zrobione. Bedzie tez wymagana wizyta u lekarza na badanie ogolne - sama wizyta bez ubezpieczenia kosztuje 50euro. Ubezpieczenie rodz\iny to bedzie jakies 200 lub 300 euro miesiecznie chyba ze maz dostanie ubezpieczenie od pracodawcy- jesli nie to musi sam zalatwic tak jak wyzej. Wtedy sie wybiera jedna Krankenkasse i tam sie sklada Antrag. Nalezy Wam sie Kindergeld. Antrag sklada sie w Familienkasse. To co podala kolezanka wyzej to tylko Zuschlag do tego (dodatek) wylacznie dla osob pracujacych. Czasami wynosi on 30 czasami 50 euro. Sam Kindergeld to 184 euro miesiecznie. Jesli Twoj maz bedzie wykonywal fizyczna prace np. Maler, Trockenbauer, Bodenleger etc. bedzie musial zglosic sie do Hanwerkskammer i tam zlozyc Antrag na specjalne karty dzieki ktorym ma prawo do wykonywania danych czynnosci czy to malarz, murarz czy dekarz - w zaleznosci za jedne sie placi 80 euro za inne nie trzeba wcale - dostanie specjalna liste za ktore musi placic za ktore nie. To znowu bedzie koszt jakies 200 euro. Jesli otwiera Gewerbe to samo zalozenie rowniez 28 euro a kazdy dopis kolejne 20. Jesli posiadacie samochod na polskich blachach to rowniez bedziecie go musieli przerejestrowac na niemieckie, od nowego roku beda sie czepiac tych ktorzy zameldowani sa w Niemczech a jezdza autem na polskich rejestracjach. Rejestrowanie na kolege z Polski nie pomoze i tak mozna dostac wysoka kare. Rejestracja sama nie jest taka droga ale ubezpieczenie moze byc.

Gość ewfdrwedfw
o właśnie o ten Kindergeld mi chodziło, a nie o zasiłek.. :)

Gość mkjmoi
gdzie mamy sie udac? czy nalezy nam sie jakis zasilek kurwa, i to jest wlasnie polska mentalnosc. Pierwsze co interesuje polaka, to jakie zasilki mu sie naleza, nie jak znalezc prace, gdzie isc na kurs jezykowy:O

Jeżeli czeka was przeprowadzka - nie zastanawiajcie się zbyt długo! Od lat na polskim rynku świetnie radzi sobie firma Japa & Co i pomogła już wielu Polakom i polskim firmom w tak trudnej sprawie, jaką w końcu jest przeprowadzka. Nie zdzierają pieniędzy, wszystko idzie im sprawnie :) Nie męczcie się już sami.

Gość ixyyyyyyyyyyy
hahahha poza tym, ze temat jest z 2011 to bawi mnie, gdy ktos ma od parunastu lat rodzine w jakims kraju a i tak przychodzi na forum sie radzic :D no i zawsze w pierwszym poscie jest pytanie o zasilek, bo to najwazniejsze

Gość brystol techniczny
''jest tam moja matka od chyba 18lat.'' ja pierdol*e i i pytasz na forum :O :O chyba lepiej poprosic matke o pomoc !!! no chyba ze po 18 latach nie zna jezyka WTF :O

Gość LorenaLilila
co do zasilku !!!!! jeszcze tam nie pracujesz a juz chcesz kase ciagnac od panstwa !!!! :O:O:O rozumem to ty nie grzeszysz :O:O:O z jakiej racji ten zasilek maja ci wyplacic - ja sie pytam :O

Gość gość
Najważniejsze to najpierw znaleźć dobrą firmę, która dokona przeprowadzki do Niemiec. Ja skorzystałam z usług firmy: http://alan-przeprowadzki.pl/przeprowadzki-do-niemiec która się w tym specjalizuje. Potem szybki kurs niemieckiego i praca się znalazła. Tu nie chodzi o to czy jest czy jej nie ma. Jak szukasz to zawsze się znajdzie. Gorzej jak przyjeżdżasz tylko po zasiłek...

Gość gość
jak załatwisz sobie sprawny transport to połowa problemów z głowy bo z tym potrafią być niezłe cyrki, mnie raz rzeczy pogubili w transporcie np. od tej pory jak coś muszę przewieźć to tylko z kevitrans korzystam, przyjaciółka z nimi do Anglii się przeprowadzała i bardzo sobie chwaliła więc nauczona jej doświadczeniem postanowiłam skorzystać, faktycznie są rewelacyjni i profesjonalni

Gość gość
bo faktycznie kevitrans się bardzo wyróżnia na tle innych firm, pozytywnie oczywiście co więcej najlepszym świadectwem tego że można w pełni na nich polegać jest to że przewoziłam z nimi nie tylko rzeczy ale też psa, który dojechał cały, zdrowy i merdający ogonem

Gość jawollss
trudna sytuacja życiowa czasem zmusza nas do zmiany miejsca zamieszkania i nie rzadko bywa, że decydujemy się na wyjazd za granicę co zrobić, gdy jedziemy do Niemiec? co nam jest potrzebne i jak sie przygotować? wszystkie te informacje znajdziecie w tym artykule: http://ranchotexas.pl/przeprowadzka-za-granice-do-niemiec/

Gość gość
ja zdecydowanie polecilabym kupil sobie dokumenty kolekcjonerskie do niemiec na start:P ja tak robilam jak jechalam i super zadzialalo :D a mialam z fastidcard com , super sprawa :)

Gość Dzabski
Jak ktos szuka dobrej firmy przeprowadzkowej do niemiec do polecam www.removals-germany.com. Mowia po polsku i codziennie wysylaja auta tam i z powrotem.