Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ja tez juz niedlugo:)

Strogonoff

Polecane posty

Gość ja tez juz niedlugo:)

ktos zna przepis na dobrego strogonaffa? tak na 12 osob zeby zrobic? poprosze o pzrepis taki bardzo łopatologiczny;) dla osoby ktora nigdy nie gotowała jeszcze. dzieki

Gość fhdhjgh
Niestety nie znam proporcji, bo zawsze robię na oko. Wychodzi duży gar. Kupuję/produkty: -wołowina - nie pamiętam z jakieś części wołu, ale ma ładnie wyglądać, być świeża; kupowałam najczęściej na tackach za ok. 10 zł -cebule i/lub por -pieczarki -ogórek kiszony (niekoniecznie) -koncentraty pomidorowe -przyprawy: sól, pieprz czarny mielony, papryka słodka, ostra, może być pieprz ziołowy, liść laurowy, ziele angielskie -olej 1. Mięso myję i kroję w nieduże, cienkie paski. 2. Albo na patelnię, albo do garnka wlewam trochę oleju i na rozgrzany wrzucam mięso. To się musi przesmażyć dobrze, po czym dolewam wody i dalej duszę pod przykryciem. To się musi dusić dość długo, bo wołowina jest twarda. 3. Cebulę obieram i kroję w plastry i te na pół albo drobniej. 4. Pora też w plastry. 5. Pieczarki obieram i w plastry. 6. Dolewam wodę do gara, gdzie jest już mięso i przyprawy (liść, ziele, może być pieprz ziarnisty). 7. Jak mięso jest takie na wpół ugotowane to dorzucam cebulę i/lub pora, niech się trochę pogotuje, niedługo potem pieczarki. 8. Ogórki kroję w cienkie paski i daję dopiero wtedy gdy reszta już będzie miękka. 9. Dodaje koncentraty (2-3 takie w słoiczkach), ale nie te najmniejsze. Ilość w zależności od gustu. Ja lubię czuć smak pomidorowy. 10. Na koniec posolić, sypnąć pieprzu mielonego (czarnego i ziołowego), papryki słodkiej i ostrej (byleby nie za dużo).

Gość prawdziwego strogonowa
się nie dusi i nie dodaje się pieczarek! smaży się polędwicę i cebulę do tego dodaje się śmietanę i koncentrat, oprusza mąką i po zgotowaniu szybko podaje!

Gość podobno 3 mce
Tyle że polędwica kosztuje ponad 50 zł za kilogram, a tylko dobrą polędwicę można szybko podsmażyć i będzie dobra. Wołowe ochłapy za 30 zł/kg trzeba godzinami dusić, żeby się dało zjeść.

no właśnie nie można z innego mięsa? U nas polędwica wołowa 60 zl /kg i jeszcze na zamówienie. Strasznie drogo taka potrawa wychodzi.

Gość u mnie 70zł za kg i tez
na zamowienie:O

Gość musi być polędwica
Ja znam miejsce gdzie można dostać za 55 zł lub za 75 zł, ale ta pani ma z tzw. pierwszej ręki świetne mięso ze wszystkimi certyfikatami itp. Wiadomo, że w sklepie jest drożej, bo im więcej pośredników tym wyższa cena. Ja kiedyś zamówiłam u siebie w sklepie pod domem polędwicę za 80 zł/kg i była średnia. Niestety - strogonof musi być z polędwicy, jak chcecie tanio to sobie zróbcie gulasz, w sumie i tak dajecie pieczarki do "strogonoffa" to chyba wam wszystko jedno co jecie.

Gość oj nie nie:)
a ja wszedzie gdzie jadlam to byl z pieczarkami, uwielbiam pieczarki w tym calym "zamieszaniu" pyycha niestety sama nie robiłam nigdy , ale przepis nawet prosty sie wydaje

Gość pomysłowadobromira
Jeśli chcecie zrobić potrawę ala strogonow kupcie rosbef. Ja smażę mięso pokrojone w paski, przekładam je stopniowo do garnka, dolewam ociupinkę wody. po usmażeniu całego mięsa, partiami na dwóch patelniach smażę cebulę i pieczarki. Wrzucam do garnka z mięsem, dodaję śmietanę,sól i pieprz. Potrawa jest gotowa:) Nazywam ją: "zabójca wątroby"(ze względu na dużą ilość cebuli) ;)

Gość szmmuu
w kwestii miesa: poledwica albo jakas inna miekka wolowina. w kwestii obrobki: smazymy pokrojone w paski pare minut, zadnego duszenia. w kwestii warzyw: cebulka i pieczarki, nie ogorki i przecier, sa w klasycznym strogonofie. do sosu: troche smietany, odrobina musztardy, koperek.

Gość szmmuu
baza sosu jest odrobina zasmazki (maslo i maka). pieczarki i cebule powinno sie smazyc osobno.

Gość pomysłowadobromira
szmmuu - nie zgadzam się z Tobą, to co opisujesz jest tylko potrawą ala strogonow :) "Od tamtej pory powstało kilka wersji potrawy, ale zawsze jej bazą są podsmażone paski wołowiny, duszone następnie z cebulą, przecierem pomidorowym lub odrobiną musztardy z dodatkiem śmietany." i tu: "Choć mięso jest przyrządzone w sposób niezwykle prosty, każdy kawałek włożony do ust to przysłowiowe "niebo w gebi". Inna wersja tej potrawy przewiduje użycie dużej ilości pieczarek i śmietany. Chodziło zapewne o zwiększenie objętości, w rezultacie jednak dodatkowe składnki dość skutecznie zabiły smak wołowiny. W ten sposób powstało nowe danie, które powinno się inaczej nazywać. "

Gość szmmuu
podstawowy blad - jesli poledwice bedziesz DUSIC :o wiecej niz jakies 5 minut, powstanie ci z tego zwykla wolowina = wyrzucone pieniadze. smak to zabije raczej ogrom cebuli i przecieru pomidorowego. dlatego w klasycznym przepisie zamiast cebuli jest delikatna szalotka, a do tego troche pieczarek, tworzacych delikatny sos. zgadzac sie ze mna nie musisz, ale to co pisze to prawda ;)

Gość pomysłowadobromira
ale ja nigdzie nie napisałam,że duszę polędwicę :D a w cudzysłowiach zamieściłam cytaty. Chciałam tylko podkreślić,że w oryginalnym przepisie nie ma pieczarek:)

Gość szmmuu
"duszone następnie z cebulą" napisalas, te paski miesa. niech bedzie i bez pieczarek. byle by bez ogorkow kiszonych, jak niektorzy zapodaja ;)

Gość pomysłowadobromira
to był cytat :D ktoś w nim chyba niefortunnie sformułował zdanie ... drugi cytat był z innego źródła "bez duszenia" ;) Ja niestety rzadko robię prawdziwego stogonowa, natomiast często "zabójcę wątroby" na którego przepis dałam wyżej- robię go z rosbefu i o dziwo też nie duszę długo, to miękkie mięso :)

Gość pomysłowadobromira
a tu się z Tobą zgadzam w 100% :"byle by bez ogorkow kiszonych" i bez papryki,mam na myśli tą surową, bo i takie kwiatki w knajpach podają ;-) Pozdrawiam:)

Gość szmmuu
aha, no bo ja z reguly zakladam, ze jak ktos cytuje cytat, to sie z nim zgadza ;) czyli ogolnie doszlysmy do dosc zgrabnego konsensusu :) "grunt to czar wznajemnego zrozuminia"

Gość szmmuu
jesli chodzi o strogonowa w knajpach, to osobiscie nie mialam przyjemnosci, ale byl tu kiedys dawno topik o tej potrawie, gdzie wypowiadala sie babka szefowa kuchni restauracyjnej, ktora to robila strogonowa z indyczych ud i nic nikomu do tego, bo klientom b. smakowalo ;) nie chce byc zlym prprokiem, ale pewnie ten indyczy strogonow byl w sosie z torebki. bylam raz a jednej z niby lapszych restauracji w szczecinie, kuchnia polska, zamowilam sobie janie z cielecina, zaczynam jesc, a tu normalnie jak w pyte sos o smaku sosu z torebki :D a wiemy, ze jest to smak charakterystyczny, a magiczny ;)

Gość pomysłowadobromira
ja miałam wątpliwą przyjemność jeść zupkę grzybową w jednym z najlepszych hoteli w stolicy(z litości przemilczę nazwę), w każdym razie "winiary..." ;) fuj a sytuacji w knajpach pt"co knorr to knorr" bez liku ;) osobiście wolę już swoje przerabiane obiady na dwa dni- przynajmniej wiem co jem i napewno moje obiady są świeższe niż w knajpach. a tak a'propos przypomniało mi się jak w nowy rok wracaliśmy do domu i zahaczyliśmy o knajpę, wywiązał się następujący dialog: (my)- czy ten schab jest świeży? (kelnerka)- świeży, sprzed świąt. Zjedliśmy w domu :D

Gość szmmuu
swieta racja! istnieja knajpy na powaznie, dobrze miec pare takich w zanadrzu. ale tak ogolnie, to w domu mozna zrobic zarelko z najwyzszej polki za cene sosu z knorra w jadlodajniach powszechnie panujacych. nieraz sobie specjalnie obliczam jak to wypada cenowo. i np. steki z poledwicy na dwie osoby (potrzebujesz powiedzmy 30-40 dag) wyniosa okolo tyle samo dwa zestawy z mcd :D