Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość rapka

ujemna próba trakcyjna,opadająca główka

Polecane posty

Gość rapka

Witam mój szkarab kończy jutro 5m-cy, leży na brzuchu, podnosi główkę i obraca się z plecków na brzuch. Jednak pomimo ćwiczeń ciągle nie podnosi główki ciągnięty za rączki. Co robić? neurolog kazała poczekać jeszcze 1,5 m-ca ale boję się, że potem może być za późno na robienie czegoś.

mój syn też długo tej główki "nie ciagnął', jednakże w końcu pociagnął, a teraz szaleje na maksa - to tak w skrócie, jeżeli ćwiczycie to będzie ok, my nie ćwiczyliśmy i nikt mu nic nigdy nie zarzucił poczekaj, dzieci roziwjają sie w różnym tempie, jest pod opieką neurologa tak? czyli chyba w dobrych rękach

Gość rapka
Te czekanie jest straszne. Nawet nasza rehabilitantka nie rozumie jak to jest,że przekręca się na brzuch nawet łapie się za kostki i wkłada czasami stópki do buzi(to robią ponoć dzieci ok.7m-ca) a główki nie dźwiga.

załapie wreszcie, ja sprawdzałam też syna i martwiłam się, że nie ciagnie jak będzie miał 2 lata wszystkie tego typu zmarwteinia odejdą w niepamięć, ale narazie niestety są

Gość rapka
asiamt a ile Twój maluch miał jak pociągnął glówkę?Boję się, żeby mi nie powiedzieli z a te 1,5 m-ca,że mały ma porażenie mózgowe

Gość mamama27
spokojnie - dzieci tak mają - każde ma coś innego - mój synek ma 11 m-cy: chodzi już sam a dopiero od tygodnia potrafi sam usiaść z leżenia na plecach - i niepanikowaliśmy, nie byliśmy u neurologa ani nic - samo przeszło - dzieci nie są ksiązkowe

Gość rapka
Super mamma27, ale ponoć próba trakcyjna to najważniejszy test neurologiczny, jeśli je dziecko zaliczy to zawsze prędzej czy później zrobi inne rzeczy. Neurolog powiedziała, że jest to niepokojące, że jeszcze nie podciąga główki pomimo iż przewraca się na brzuch.

Gość zaciskamy pasa
Nie panikuj, rzeczywiście jest tak, że dzieci rozwijają się różnie, nasz ma 9 miesięcy powoli zaczyna raczkować, wstał sam w 8 miesiącu i w sumie to raczkowanie polega na znalezieniu czegoś do wstawania, do tej pory nie usiadł sam - nie podciąga się do siadu ale znalazł swój sposób, przekręca się na bok i siada odpychając się rączkami. Daj mu czas, pokazuj zabawki tak żeby się interesował i już! Nie ma co Maluszka poganiać :)

mój był mniej więcej w wieku Twojego syna jak miał 1,5 miesiąca neurolog go sprawdziła i stwierdziła, że ma obnizone napiecie i można go będzie poćwiczyć, ale my poczekaliśmy i po napięciu za ok 2 miesiące śladu nie było jednak ja go podciągałam do góry za rączki (bardzo delikatnie) i tej główki nie ciągnął po jakimś czasie załapał i nie wiem, czy ten czas ok 2 miesiące po narodzinach to czas na ciągniecie główki czy nie teraz synio bryka jak stary, sladu po jego niedociagnieciach nie ma nie bój sie porazenia, ja też sie tego bałam i wymyslałam różne dziwne teorie a czy miał jakieś problemy okołoporodowe?

Gość rapka
Ciężko mi powiedzieć. rodziłam sama 8 godz ale nie schodził do kanału więc zdecydowano o cc, do ktorego źle mnie znieczulono i w trakcie cięcia dostałam narkozę w wenflon. Jednak Igor dostał 10 pkt AP i nic mu nie było.

słuchaj nie przejmuj sie tak, napewno będzie wsio ok porażenie mózgowe nie tak łatwo dostać, dzieci wtedy (najczęściej) przekrecają się z brzuszka na plecy i odwrotnie po skończeniu roku, albo i później tak jak mój załąpie i bedzie ok, jest jeszcze malutki

Gość kasia!!!!!
mój też długo nie podnosił główki ale obniżone napięcie mięśni lekarka rozpoznała jeszcze w szpitalu po porodzie dzięki temu młody był rehabilitowany jak tylko skończył 4 tygodnie. To nie jest tak, że jeśli dziecko zacznie podnosić główkę to już jest ok i nie trzeba ćwiczyć.

Gość rapka
wiem, że nie można przestać ćwiczyć, dlatego ciągle ćwiczymy.

Gość waczaka
jestem ciekawa jak skończyla sie ta historia? rapka - jak Twoj synek? już ma prawie 3 lata - jak poszło z głowka? kiedy zaczął dzwigac? bo my mamy teraz podobny problem i jestem ciekawa co czeka nas dalej....

Gość grudniowkaaaa
hej, moja corka zaczela ciągnąć glowe przy takch probach dopiero jak skonczyla 6mcy, wczesniej ttoche z nia cwiczylismy dość pozno tez usiadla bo ok 8my miesiąc a potem ruszyła z kopyta i przed rokiem zaczela chodzic, i wszystoo jest jak najbardziej ok ;)

Gość grudniowkaaaa
ups trochę stary temat ;)

Gość gość
może autorka się odezwie... Szkoda ze niektórzy zapominaja o tematach :) można je odswieżac i odpisac co wynikneło z danej sytuacji