Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość karolina4567

CHEMIA pomocy :(

Polecane posty

Gość karolina4567

Mam pytanie do osób znających się na chemii, chodzi o ELEKTRONY WALENCYJNE DLA PIERWIASTKÓW NALEŻĄCYCH DO DANYCH BLOKÓW ENERGETYCZNYCH.. nauczycielka podała nam takie wzory: s -> ns p -> ns2 np d -> ns2 (n-1)d f -> ns2 (n-2)f czy ktoś mógłby mi wytłumaczyc co oznaczają te litery "n" "s"? i wytłumaczyc mi to na jakims przykładzie? szukałam informacji w internecie ale nie ma nic konkretnego, bardzo proszę o pomoc :)

te litery to podpowłoki na s mogą być maksymalnie 2 elektrony na p 6 na d 10 a na f 14 one się zapełniają po kolei w taki sposób że najpierw należy wypełnić tą najniższą energetycznie... musisz sobie znaleźć schemat tego - na pewno masz wksiążce to n to liczba powłok - jak pierwiastek jest w trzecim okresie - rzędzie układu okresowego to ma mieć 3 powłoki :)

Gość asdfghjsadfghjkldsfgh
przeciez szkola to gowno i nic ci w zyciu w ogole nie pomoze tylko utrudni bo te oklepane bzdury co ucza to zenada naprawde wiecej sie nauczysz myslac wlasna glowa i lepiej zaczac od zaraz http://www.youtube.com/watch?v=PYqXb_7POc0

Gość karolina4567
a co oznacza "s" ? szukałam, ten artykuł również czytałam tyle że z chemii jestem bardzo słaba i nic nie zrozumiałam, chciałam poprostu żeby ktoś mi to wytłumaczył jakimś "prostszym" językiem, dziękuję za odpowiedzi:)

Gość karolina4567
byc może uczą bzdur ale jednak trzeba znac i rozumiec te bzdury żeby zdac dobrze maturę isc na kierunek z przyszłością i móc w przyszłości utrzymac rodzinę;)

Dyrektorke, muszę przynać, że Twoje zdjęcie działa na zmysły.. mniam Poza tym, ta znajomość chemii.. ;)

to znacza symbol podpołoki np wodór ma 1 elekton czyli H - 1s1 ta druga jedynka jest mała na górze - jak potęga hel He = 1s2 ale już lit ma następną najniższą energetycznie Li 1s2 2s1

guzzler Dyrektorke, muszę przynać, że Twoje zdjęcie działa na zmysły.. mniam Poza tym, ta znajomość chemii.. sugerujesz, że czujesz chemię???? :classic_cool:

Gość karolina4567
rozumiem, ale jak w takim razie w praktyce określic liczbę elektronów walencyjnych np Selenu (l.atomowa 34) 34 Se 1s2 2s2 2p6 3s2 3p6 4s2 3d10 4p4 - gdzie jest elektron walencyjny?

Gość karolina4567
ile jest elektronów walencyjnych*

A część mojej powłoki się prostuje, jak patrzę na to zdjęcie. Chętnie bym Twoje powłoki zapełnił "elektronami" :D

karolina4567 rozumiem, ale jak w takim razie w praktyce określic liczbę elektronów walencyjnych np Selenu (l.atomowa 34) 34 Se 1s2 2s2 2p6 3s2 3p6 4s2 3d10 4p4 - gdzie jest elektron walencyjny? walencyjne to są wszystkie te na powłoce o najwyższym numerze w tym wypadku czwartej czyli 2 na 4s2 i 4 na 4p4 - łącznie 6 🖐️

guzzler guzzler@tlen.pl'; A część mojej powłoki się prostuje, jak patrzę na to zdjęcie. Chętnie bym Twoje powłoki zapełnił "elektronami" uważaj tylko abyś się zbytnio nie zjonizował :classic_cool:

Gość karolina4567
nauczycielka w szkole podała nam taki przykład: 24 Cr 1s2 2s2 2p6 3s2 3p6 4s2 3d4 - 6 elektronów walencyjnych (4s2 + 3d4) a z tego co Pani mówi powinny byc 2 elektrony walencyjne z powłoki 4.. nic juz nie rozumiem

Może Cię wtedy do siebie przyciągnę.. W każdym bądź razie, Twoja zewnętrzna powłoka, działa na mnie jak na słabiutki mały elektron, który nie może obronić się, żeby ją zasiedlić...

karolina4567 nauczycielka w szkole podała nam taki przykład: 24 Cr 1s2 2s2 2p6 3s2 3p6 4s2 3d4 - 6 elektronów walencyjnych (4s2 + 3d4) a z tego co Pani mówi powinny byc 2 elektrony walencyjne z powłoki 4.. nic juz nie rozumiem kurczakkk :O to co ja mówię jest na pewno poprawne - ale dla tych pierwiastków które znajdują się po lewej lub prawej stronie układu okresowego... Cr jest wśrodku - zauważ że NUMER GRUPY - ta cyfra na górze określa nam ilość eketronów walencyjnych... ponieważ chrom jest w szóstej grupie to ma 6 - stąd pani dobrała sobie do 2 jeszcze jedną podpowłokę - najwyższą energetycznie tutaj nie jest tak że te regułki stosują się do wszystkich pierwiastków - takich nie ma - zawsze są wyjątki - zwłaszcza na środku - i zwłaszcza dla pierwiastków które są jako przejściowe - tam za strzałkami na dole na układzie okresowym Zresztą - może ktoś CI lepiej wytłumaczy - ale myślę, że nie ma lepszego wyjaśnienia 🖐️

Gość karolina4567
dziękuję Pani bardzo, chyba rozumiem, wprawdzie nadal nie wiem po co są te wzory (s -> ns , p -> ns2 np , itd) ale to nic, i tak Pani dziękuję i podziwiam za cierpliwośc :)

guzzler guzzler@tlen.pl'; Może Cię wtedy do siebie przyciągnę.. W każdym bądź razie, Twoja zewnętrzna powłoka, działa na mnie jak na słabiutki mały elektron, który nie może obronić się, żeby ją zasiedlić... uważaj, bo elektrony są podobno bardzo malutkie w porównaniu z rozmiarem atomu :classic_cool: ;)

Jak chcesz możemy się zabawić w model atomu wodoru według Bohra. Będę małym krążącym wokół Ciebie elektronem, aż w końcu zapełnię Twoją powłokę.

Gość do chemiczki z koziej piczki
Moja droga, zamiast zawracać se duupę jakimiś elektronami, których narazie nikt nie widział, lepiej zdobądź konkretny zawód, gdyż Zachód porzebuje już do pracy roboli a nie magistrów. Przyszła Twoja emerytura, jeśli dożyjesz, będzie wynosić >500zl, zatem wylicz ile to jest 19%. Ręczę, że tego nie potrafisz.

To już zależy od tego, czy masz już komplet elektronów walencyjnych, czy nie ;) PS. Widzę, że mimo treści Twojej stopki, lubisz słowne gry podtekstów ;)

Gość karolina4567
a czy malutki elektron jest podobny do plemnika? Ostatnio jak się kochałam z chłopakiem, to mi wstrzyknął swoim pokaźnym penisem >200mln plemników/elektronów walencyjnych. Czy mogłam zajść w ciążę?

Mogłaś, urodzisz jakiś związek chemiczny ;) Może krew.. ? Rozwiązanie zacznie się razem z okresem :D