Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość taka mamcia

kiedy waszym córeczkom zaczely rosnac wlosy

Polecane posty

Gość taka mamcia

witam, mam 2 letnia corcie, ktora prawie wcale nie ma wlosow:( ja podobno mialam wlasciwie od urodzenia a w wieku roczku mialam tak dlugie ze mozna bylo wiazac kiteczki czy jest tu jakas mama ktorej corka tez dlugo nie miala dlugo wloskow i nagle "ruszyly"?

Moja siostrzenice obcieli na jeżyka bo miała takie piórka rzadkie i cienkie strasznie i nie chciały za bardzo rosnąć ( ma 3 lata niedługo . Teraz jej ślicznie rosną za nie długo będzie można robić kitunie :)

Gość jaaa nie wiem
ja od początku miałam włosy :D W wieku dwóch lat miałam juz super kitki, ale to pewnie zalezy od genów, mój kuzyn, tez miał od urodzenia takie ciemne włosy.

Moja córka urodziła się z króciutkimi i rosły jej baaardzo wolno. W wieku 3 lat miała dopiero do ramion. Dorwała w tym wieku gdzieś nożyczki do papieru i powycinała sobie łyse placki na głowie :O jak zapytałam dlaczego to zrobiła - powiedziała że chce być łysa. Teraz ma 6 lat i chce mieć włosy jak roszpunka, ale sięgają jej ledwo ledwo za łopatki.. Takze bardzo wolno jej rosną, ale za to ma tak gęste, że ciężko złapać je w spinkę- raczka. No i piękny kolor dojrzałej pszenicy :)

Moja córka urodziła się z króciutkimi, czarnymi włosami, które po paru miesiącach zjaśniały i troszkę zgęstniały. Teraz ma 3 lata i jasne włosy do łopatek, ale niezbyt gęste. Podcinałam jej końcówki dwa razy - raz gdy miała jakieś 10-11 msc i drugi raz około 2 urodzin.

moja mała też ma mało wlosków ledwie co spinke mozna przypiąć do tych najdłuższych, ja w jej wielu mialam do łopatek, a ona biedulka łysa :(, niektóre stare babki mówią o jakie ma pani fajne chłpaki :(. także znam ten ból autorko nie wiem z jednej strony może trzeba by było ściąć jej wszystko jak najkrócej, ale nie wiem już wtedy w ogóle jak chłopiec będzie wyglądać :(

Gość ratunkiem miekka szczotka;)
kup miekka szczotke(taka dla maluchow) do wlosow i codziennie po wieczornym pluskaniu masuj nia skore glowy- podobno to pobudza mieszki wlosowe...ja masuje dopiero od tygodnia, wiec nie powiem jakie sa efekty, ale znajoma fryzjerka mi to poradzila, wiec probuje :)

Gość dfghnjmk,l.
Mniej więcej jak miała 12 lat. Czarne, kręcone. Ale zaczęła sobie golić więc ani kiteczek ani warkoczyków nie mogłam jej pleść.

Gość taka mamcia
wlasnie slyszalam o tym goleniu wloskow dziecku zeby potem szybciej rosly ale jakos sie nie odwazylem, nie wiem czy to rzeczywiscie pomaga a z ta miekka szczotka to sprubuje, dzieki za pomysl

Gość magdalena z zagranicy
Moja corka ma 21 mies i tez ma dosc zadkie wloski. Z przzodu krotsze z tylu troszke dluzsze, na tyle, ze moge jej spac gumka(ktora zaraz sciaga;)). Szczotkuje jej codziennie po kapieli od urodzenia, wiec nie jestem pewna czy to cos pomaga. Syn tez mial dosc zadkie wloski, a wieku ok 3 latek bardzo mu zgestnialy i zaczely szybciej rosnac. Kilka moich znajomych opitolilo wlasnie coreczki na lyso prawie, ale ja wole poczekac, az jej same urosna.

Gość D.BillI
moja ma 8 miesięcy i zaczęły jej rosnąć już 'jej' włoski, które - jak widze- odziedziczyła po mnie, zatem za chwilę maszynka i golimy, pomogło mojej siostrze, mojemu synowi... ja musiałam czekać pół życia na ciążę, żeby mi zaczęły rosnąć, więc swojemu dziecku tego nie zrobię... będę ją golić aż jej włosy zgęstnieją:) a że czasem ktoś ma wątpliwości co do płci to co? lepiej teraz jak później!

Gość U mnie 2 z 3 ma bardzo mało
i bardzo rzadkie włoski, ale to akurat normalne u dzieci o bardzo jasnych, prawie białych włosach. Urosną i wzmocnią się w swoim czasie. Dla mnie to nie problem, że nie mogę zapleść warkola ani złapać kucyka. Nic na siłę. Taka ich uroda i tyle.

Nigdy by mi nie przyszło do głowy golić dzieciom włosów maszynką. Takie golenie włosów dziecku nie wzmocni, bo ich grubość zależy od predyspozycji genetycznych a nie ilości cięć. Maszynka ma tylko zasadność w przypadku kiedy dziecko ma powycierane łyse placki na głowie od leżenia na jednej stronie głowy, które mogą być mało estetyczne, a poza tym to uroku dziecku nie dodaje. Włosy same z czasem zgęstnieją i nabiorą objętości w miarę ich wzrostu, nie ważne czy strzyżone czy nie.

Gość D.BillI
kokardka, która się ledwie trzyma na trzech włoskach nie dodaje uroku tym bardziej, a i takie wypadki widziałam...genetyka swoją drogą, ale sposób obchodzenia się z włosami i też swoje robi i wolę w tym wypadku sobie w brodę nie pluć, że czegoś zaniedbałam...tym bardziej, że wiem jaki to ból chcieć choć raz w życiu uczesać się w kucyka i nie móc

A kto komu każe przyczepiać na siłę kokardki do włosów? Myślisz, że piękniej wyglądają kokardki na włosach ściętych na jeża? Nie strzyżone zgęstnieją w tym samym czasie co te cięte maszynką. Wszystko zależy indywidualnie od dziecka. To o czym piszesz to z palca wyssana mądrość ludowa, do której niektóre kobiety dochodzą NIESŁUSZNIE porównując dziecięce włosy do zniszczonych i osłabionych włosów dorosłych kobiet, których cebulki nie utrzymują ciężaru włosa i wypadają. Dzieci nie mają tego problemu i one włosów nie gubią jak dorośli, tylko te ich włosy muszą po prostu wyrosnąć, ale do tego potrzeba czasu. Wiem o tym bo: a) to logiczne - po prostu czysta biologia i nic więcej; b) sprawdziłam empirycznie razy 3.

Gość D.BillI
emiprycznie? - goliłaś pół głowy dziecku, a pół nie?

Poza tym jeśli ktoś już przejawia takie ciągoty do skracania dzieciom na siłę włosów, to lepiej robić to nożyczkami niż maszynką, bo cięcie nożyczkami jest delikatniejsze i dziecko wygląda jak dziecko, a nie jak rekrut jakiegoś ośrodka objęty profilaktyką przeciw wszawicy.

Empirycznie, czyli 2 pozwoliłam rosnąć swobodnie własnym rytmem, a 1 podcinałam nożyczkami i na jedno wyszło, przy czym te nie cięte urosły fajniejsze, takie naturalnie cieniowane (atrakcyjniejsze wizualnie).

Gość D.BillI
dopsze, a ja się poddam przesądom i będę golić:)

Rób co chcesz. Naprawdę. Twój wybór. :)

Gość mencia
Mojej córce zaczęły rosnąć włosy wieku 6 miesięcy a odkąd skończyła 4 lata to jej zaczęły bardzo wypadac włosy co moge zrobić żeby jej wzmocnić albo zmiejszyc wydanie włosów proszę pomnóżcie :-(.

Gość wifigdańsk
od urodzenia

Gość gość
Moze jest łysa po mężu.

Gość gość
Witam, mam synka 2 latka bez włosów, czy twojej córce urosły włosy?