Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Latający Cyrk Monty Ajrona

brum brum bruuuuuum

Polecane posty

[zgłoś do usunięcia] 5 smaków a tak na marginesie, jak można spieprzyć rosół jakąś przyprawą w proszku babcu=ie kiedys nie sypały i też się zjadło :classic_cool:

Jones II, prócz wody przyda się włoszczyzna (pod koniec) sól, pieprz, 1 liśc laurowy i przypalona cebula. I jeszcze ważne: musi pyrkać.

Zasadniczo nie przepadam za rosołem i zależnie od aktualnej gastrofazy, uzdatniam go przy użyciu różnych przypraw, np. (niekoniecznie łącznie) curry, maggi w płynie, sól czosnkowa, pieprz cayenne, wspomniane "5 smaków", pieprz ziołowy, czubryca etc.

Jak mam do wyboru jeść rosół lub nie jeść rosołu, to wybieram kotlet mielony :P

Czubryca to zasadniczo mieszanka jakichś suszonych ziół, występuje w paru odmianach (czubryca zielona, czerwona i chyba jeszcze jakiś kolor), moja żona kupuje ją w znaczących ilościach na Dominiku.

Czubryca, jak niektórzy uważają, nie jest mieszanką wielu ziół! Jest jedną rośliną, choć można ją mieszać z innymi przyprawami tworząc mieszanki do kurczaka czy do wieprzowiny. Czubryca jest ziołem o drobnych jasno-zielonych listkach wystepująca na Bałkanach, choć biologicznie jest zbliżona do naszego cząbru ogrodowego to jednak o całkowicie innym smaku i zapachu. za jakąśtam stroną :D

oj tam oj tam, to co ja wsypuję to nie jest roślina, tylko jakieś paprochy z woreczka, a na etykietce dołączonej do opakowania podano skład i zgodnie z nim, jest to mieszanka różnych całkiem pospolitych ziół.

Gość oj tam/
"o, wiem! sushi bym wciągnął" wciągnąć to sobie możesz makaron,albo coś odlotowego Ajron :P sushi ... gryzie się,smakuje,delektuje 😴 i połyka :D

sprzeczność może wynikać z tego, że Ajron pisze o czubrycy w sensie botanicznym, a ja - spożywczym. To mogą być zupelnie różne byty, analogicznie jak choćby kukułki i kukułki, gołąbki i gołąbki albo kremówki w W-wie i kremówki w Krakowie :P