Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

matylda14

czy wiecie jak to jest z tym becikowym?

Polecane posty

hejka wszystkim mamą i przyszłym mamą ; -) mam pytanie.... otóż o ciąży dowiedziałam sie w 11 TC .... kilka dziewczyn mówiło mi,że nie dostane becikowego jak to było u was ?

Gość teoretycznie od 2012
roku trzeba porzedstawic zaswiadczenie, ze bylo sie pod opieka lekarza od 10tc. Ale moze uda ci sie dogadac z lekarzem prowadzacym, ze wystawi takie zaswiadczenie.

Moze zmien lekarza? Pozostawanie 9 miesiecy pod opieka "czarownicy" nie bedzie mile :D

to jakiś nonsens, ja zaszłam w ciąże za granicą po czym wróciłam do Polski w 7 miesiącu i zaczęłam chodzić do lekarza, a po becikowe poszłam z aktem urodzenia dziecka wypełniłam kilka formularzy i to wszystko, nawet przesłali mi na konto,

idź po prostu i się dowiedz, jakie musisz przynieść dokumenty, i nie słuchaj głupot nie myślę że coś się zmieniło, ale lepiej się upewnić,

ale nie wiem oco to wielkie haloo,przeciez matka jesli wie o ciazy to idzie do lekarza przed tym 10tc nawet,ja bylam juz kilka dni po spoznionym okresie gdy mialam wyniki bety,wszystko tez zalezy od lekarza,moj by mi wypisal nawet gdybym poszlapozniej

"MINISTERSTWO ZDROWIA Warszawa, 3 lutego 2010 r. Ministerstwo Pracy i Polityki Społecznej w porozumieniu z Ministerstwem Zdrowia postanowiły zmienić przepisy dotyczące wypłacania tzw. becikowego: kobiety które po 1 listopada 2009 roku wystąpiły lub wystąpią o wypłatę becikowego nie będą musiały udowadniać, że najpóźniej od 10 tygodnia ciąży były pod opieką lekarza ginekologa lub położnej. Jedynym warunkiem otrzymania pieniędzy będzie okazanie przez rodzica zaświadczenia lekarskiego, które potwierdzi co najmniej jedną wizytę ciężarnej u lekarza ginekologa lub położnej.". To obowiązywało przez 2 lata, do 31-12-2011. Od 01-01-2012 wraca się do obowiązku przedstawienia zaświadczenia, które mówi o opiece lekarskiej od 10tygodnia. Na stronie którą podałam to wszystko jest.

tak takie same jak byly w 2009r trzeba przedstawic zaswiadczenie od gina ze bylo sie pod opieka przed 10 tyg ale jesli chodzisz do gina wieksza czesc ciazy to powinien wystawic

"Od 1 stycznia 2012 r. prawo do jednorazowej zapomogi z tytułu urodzenia się dziecka i dodatku do zasiłku rodzinnego z tytułu urodzenia dziecka, ponownie uzależnione będzie od przedstawienia przez osobę ubiegającą się zaświadczenia, że matka dziecka pozostawała pod opieką medyczną nie później niż od 10 tygodnia ciąży do poroduu (przepisy ustawy z dnia 25 marca 2011 r. o ograniczaniu barier administracyjnych dla obywateli i przedsiębiorców nie przewidują możliwości zastąpienia ww. zaświadczenia oświadczeniem). - przypomina MPiPS."

ABS - sorry, ale to Ty wlasnie tu "gadasz glupoty" :/ Wiec moze nie obrazaj innych, ktorzy sie lepiej orientuja i chca dziewczynie dobrze doradzic.

Gość kalalala
Idź do innego lekarza podaj termin ostatniej miesiączki miesiąc później i będziesz przed dziesisątym tygodniem. Gdy odbierzesz zaświadczenie to wyprostujesz daty....

Gość jak jest malutkie i
to pojdziesz do prywatnego lekarza i ci wystawi . Ja tak zrobilam i nie bylo zadnego poroblemu. :)

nie wiedziałam,ze jestem w ciąży-gdybym wiedziała to poszła bym szybciej .... ! dzieki za porady