Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość moja leniwa siostra właśnie

Po co ta głupia moda,że każdy muis mieć studia

Polecane posty

Ja ukonczyłam studia, mój mąż również ale jak to się ma do rzeczywistości? No niestety nijak... Wspólnie z kolezankami tworzymy grupę magistrów w zwykłej hurtowni....

Gość jagoda221
No własnie, tak to teraz jest. Kiedyś matura to było coś i człowiek nawet majac tylko ją mógł iśc do dobrej pracy. Ale czasy sie zmieniły. Wiec nie dziwie sie ze własnie szkoły policealne cieszą sie taka popularnością.

Gość aghrrr
czyli jednak mgr=magazynier :D

Gość deesssska
Ja uważam ze policealne to nie sa jakies gorsze szkoły. Na pewno tutaj w krótkim czasie bo w okresie 2 lat mozna zdobyć zawód. Wiec moim zdaniem warto pomyslec o takich szkołach.

Gość gość
Ale nikt niczego nie narzuca. Idziesz tam gdzie po prostu chcesz i na co masz pieniądze. Ja poszedłem na informatykę w Cosinusie i nie wydaje mi sie ze miałbym być przez to gorszy.

Gość gość
Kiedyś sie własnie zastanawiałam jak to jest z tymi szkołami policealnymi , ale widać ze zainteresowanie nimi jest bardzo duże i coraz wiecej osób sie decyduje na to aby sie do nich zapisac.

Gość gość
Moda jest bo same uczelnie ją nakręciły dla własnej checi zysku. Znalazły łatwy sposób na trzepanie kasy dając w zamian papier nie poparty żadnymi praktycznymi umiejętnościami. Mówie to jako pracodawca . Po Stokroć wolę osoby po śrdnim niz po studiach . Dla pracodawcy szczególnie prywatnego liczy sie co umiesz a nie na co masz papier . WIec zdecydowanie wolę osobe z maturą która 4 lata pracowała niz z dyplomem zerem umiejętności i wysokim mniemaniem o sobie .

Gość gość
Nie ma mody, tylko powiedz mi czy nawet po zwykłym liceum jestes w stanie znalezc prace ? Raczej nie.. Tutaj trzeba postawić na dobra szkołe ale poliecealna.

Gość gość
Nic sie nie martw... Masz przeciez jeszcze inne wyjście- mozesz isc do szkoły policealnej, np. do Cosinusa. Moim zdaniem to bardzo dobre rozwiązanie.

Gość gość
ja zrobiłam policealną w" Copernikusie" i mam kolejny zawód ,a maturę mam więc jeszcze może jakieś studia jeszcze zrobię.s

Gość gość
Dobrze jest wiedzieć o takich rzeczach wczesniej bo tak naprawde przeciez mozna w zamian za to wybrać sobie cos innego, zwłaszcza ze jest tam bardzo dużo ciekawych kierunków.

Gość gość
psychologia najlepsza, przeswietlisz kazdego

Gość gość
Nie wiedziałam ze takie kierunki jak Geodeta są w szkołach policealnych. Ale to dobry znak poniewaz w sumie kazdy atrakcyjny kierunek spokojnie mozna już tam własnie znalezc.

Gość gość
Ja teraz chce sie zapisać do Cosinusa. Tylko jestem ciekawa czy nie ma sie potem problemów z podejsciem do matury ? Czy w ogole po takim liceum dla dorosłych mozna ?

Gość gość
Kiedys myslałam o medycynie... kto wiem moze kiedyś, całkowicie nie odrzucam od siebie takiej mysli. Teraz natomiast wybrałam logistyke w Cosinusie. Chcialabym pomóc ojcu w jego biznesie.

Gość gość
Słuchajcie a czy Wy chodzicie albo chodziliście przed maturą na kursy przygotowawcze ? Ile czasu sie uczyliście?

Gość gość
Mnie sie wydaje ze własnie powinnismy wybrać taką szkołe, dzieki której bedzie nam też łatwiej znalezc prace. Moim zdaniem na tym w pierwszej kolejności powinnismy sie skupic.

Gość gość
Ale przeciez nawet po studiach ludzie wybierają szkoły policealne. Wiec tak naprawde tutaj przecież wszystko zależy indywidualnie i kazdy z nas wybiera to co w danym momencie nas interesuje i co moze miec wpływ na nasza prace.

Gość gość
Jak kursy przed matura to też uważam ze w Cosinusie. Moim zdaniem sa numerem jeden zreszta jak ta cała szkoła.

Dla pracodawcy szczególnie prywatnego liczy sie co umiesz a nie na co masz papier . WIec zdecydowanie wolę osobe z maturą która 4 lata pracowała niz z dyplomem zerem umiejętności i wysokim mniemaniem o sobie x dla pracodawcy liczy się i papier i umiejętności. Praktycznie nie ma pracy biurowej, w której pracodawca nie wymaga wyższego. Gdzie znajdziecie dobrze płatną pracę po liceum ? No chyba, że na budowlance, ale tam to nawet nie trzeba mieć skończonego liceum by przerzucać gruz lub układać panele.

Gość gość
"Praktycznie nie ma pracy biurowej, w której pracodawca nie wymaga wyższego" - co za bzdet, skąd się biorą takie z du*y teorie? A może o innym kraju mowa? Wystarczy popatrzeć na oferty pracy, na typową "pracę za biurkiem" tylko około 20% pracodawców wymaga wyższego wykształcenia i są to najczęściej "rekiny biznesu" szukające akwizytora do "dynamicznego i młodego zespołu", "nieformalnego środowiska pracy", "międzynarodowe otoczenie", "satysfakcjonujące wynagrodzenie", "możliwość rozwoju" i tym podobne poje*ane frazesy, od których aż roi się w polskich ofertach wyzysku :) A i tak taki "rekin" bierze potem każdego, kto tylko się zgodzi (nawet jeśli skończył tylko 4 klasy) bo nikt inny nie chce tyrać w takiej korporacji :) A wymagania w ofercie mają tylko podnieść prestiż oferty i przedłużyć ku**sa spedalonemu rekruterowi na śmieciówce po jakiejś socjologii, haha :) A te ich miny jak się przychodzi na rozmowy, "jacy my ważni", hahahaha, beka na sam widok :) I co komu przeszkadza, że ktoś ma studia? Kiedyś na budowie w kanciapie jadłem pizzę z samymi magistrami a przywiózł ją doktorant :) Jedni mają czas i kasę by np. pójść na ryby, inni chodzą na studia - co to komu przeszkadza?

Gość gość
No kurcze, ja znam i 45 latke która teraz poszła do takiej szkoły co prawda na kurs przedłużania rzęs, ale poszła... Wez powiedz mojej mamie zeby teraz sie zapisała. Nigdy w życiu.

Gość gość
z Cosiunusem masz dobrze, bo w kazdym wiekszym miescie masz szkołe, wiec zawsze mozna sobie wybrac taki kierunek jaki Tobie najbardziej odpowiada. No i ludzie którzy tam chodza mowią o niej dobrze.

Gość gość
U nich sa te kursy z kazdego przedmiotu ?? Czy one sa organizowane w kazdym miescie ?

Gość gość
Ja nie muszę mieć studiów, do niczego mi niepotrzebne, pomysł na życie i realizacja tych pomysłów wystarczy. Studia skończyłam, ale pracuję w zupełnie innym kierunku i zarobki przyzwoite, i nie ma mowy o przepracowaniu, raczej za dużo relaksu:D

Gość gość
Słuchajcie a czy ktoś z Was moze zapisał sie w Warszawie na florystykę ? Teraz ruszył tam pierwszy semestr... mam kilka pytań, bo sama mysle ze tym zeby sie własnie teraz nie dopisać.

Gość gość
Szkoły Cosinus trzymaja poziom i to bardzo, ja jestem po kosmetyce i naprawde szczerze polecam ta szkołe.

Gość gość
Ja nie podchodziłam do matury, ide do Cosinusa na informatykę. Nie mogłam sie przygotowac do matury, ale na pewno za rok spróbuje.

Gość gość
jA p*****le no wlasnie ja tez nie wiem po co kazdemu te osrane studia i studia. Sudia sa fajne ale jesli ide na studia bo mnie interesuja a nie ide na studia bo wszyscy maja studia. Ja bylam i jestem osoba ambitna i mimo to nie mam studiow mam wyksztalcenie srednie z dobrym zawodem, prace moze nie taka jakbym chciala ,prawo jazdy, znam jezyk i nic wiecej nie potrzebuje do szczescia, pozatym studia sa platne kosztuja pieniedzy i nerwow a inni ida po to zeby sie chwalic ze ma mgr przed nazwiskiem bo nie kazdemu obracany fotelik po studiach zycie pisze rozne scenariusze i nie zdziwcie sie jak do lopaty beda potrzebne studia bo do prac fizycznych malo chetnych kazdy patrzy zarobic i sie nie narobic liczy sie teraz znajomosc komputera, jezyka obcego, prawo jazdy rozne kursy np kurs krawiecki itp.

Gość gość
Dodam jeszcze to ze niektorzy po studiach maja straszne mniemanie o sobie a znam osobe ktora ma wyksztalcenie i mimo to nie wywyzsza sie tak strasznie, czasami te osoby po zetach i szkolach srednich maja wieksza inteligencje od tych po studiach a nawet i wiecej pieniedzy zarabiaja ,bo maja naprzyklad wlasny katering.Warto miec dobry pomysl na zycie.