Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość tak tylko pytammm####

co z alimentami po śmierci ojca

Polecane posty

Gość weryuiop[
Z Zniecierpliwiony a mzoesz mi pwoeidziec skad to wzioles? czemu inni tweirdza ze nalezy sie tam 80% tego co by dostal ojcec i dizeli sie na wszytkie dzieci gdzie ten zapis ze renta tyle co alimenty?

Gość i jeszcze ty
i jeszcze ty masz mozliwosc otrzymania renty po mezu. Wiec zus podzieli sume na 3 :)

Gość Co ty pierdzielisz
Co ty pierdzielisz amelia: już się nie dziwię dlaczego zostałyście same. Wasze irracjonalne domysły tylko uświadamiają w przekonaniu , że faceci od was zwiali bo jesteście nienormalne. Jacy faceci zwiali ? Jak faceci zrobili dziecko, nawet wydrze, żmiji, czarownicy, czy diablicy, to powinni siedzieć z nią do grobowej deski. Dlaczego mieliby uciekać od pięknych czarownic ???

Gość ooooczyywiście
wypracowana przez zmąrłego renta , w wysokości 80 % (90%) , jest dzielona na wszystkich uprawnionych....nie tylkon na wszystkie dzieci ale i na żonę (jeśli się kwalifikuje) ....a nawet na byłą żonę (w szczególnych przypadkach i ograniczeniach czasowych). Więc nie ciesz się za bardzo....nic to żeś druga ....dziecko drugiej nie jest uprzywilejowane w tym dzieleniu wypracowanej renty.....otrzyma nie więcej niz inne dzieci twego zmarłego łącznie z jego tamtą żoną....a druga może byc za młoda do otrzymania renty po zmarłym, przecież zwykle zmarły zażeniał sie z drugą tylko z tego powodu że była duuużo młodsza niż pierwsza żona

Gość tak tylko pytammm####
tak dla wyjasnienia z tamtą nie mial slubu ja jestem od tamej starsza o 4 lata :-)

Gość gość
WAŻNE: ale d*piate forum razem do kupy tworzycie, żadnych konkretnych informacji nie znalazłam tutaj. Idźcie się przegadywać pod budkę z piwem

Gość gość
jeśli zarabia 2000 zł to nie ma opcji aby renta wyniosła 1600 jeśli już to wychodzi ok 800 zł......renty nie wylicza się z jednej podstawowej pensji tylko chyba coś ok 5 lat nie mam pewności dokładnie jaki okres bierze sie pod uwagę/......

Gość gość
rentę wylicza się tak jak dla rencisty w przypadku niezdolności do pracy, czyli jest to jakis procent zarobków, zależny od wypracowanego stażu pracy i od uzyskiwanych dochodów. Jak wiecie, zwykle renty nie są zbyt duże. , a 5-letni okres dotyczy chyba ostatniego okresu pracy zmarłego, jeśli przed smiercią pracował ostatnie 5 lat to jest uprawniony do obliczania renty po nim dla dzieci (i żony). A dziecko dostaje tylko jakis procent renty, chyba 80 % obliczonej renty, a na dodatek ta kwota jest dzielona równo na wszystkich uprawnionych (wszystkie dzieci, a czasami nawet żona jeśli jest w odpowiednim wieku) ...dlatego zwykle kwoty sa niewielkie.

a nie jest to przypadkiem stała kwota cos koło 700 mzł i dzielona na ilosc posiadanych dzieci?:P kiedys obliczano od wyliczonej podstawy jaką otrzymałby zmarły ale dzis to jest stała kwota i jest wypłacana jako jedna i dzielona pomiedzy dzieci. Czyli Twoje dziecko dostanie połowe i jej dziecko też połowe;)

Gość gość
Zwykle renta jest wyższa od alimentów, a więc lepiej jeśli alimenciarz umrze, bo wtedy dzieciom jest lepiej, nie cierpią niedostatku i matka nie musi ścigać męża/ojca przez komornika. Taka jest prawda.

Gość gość
Prawda jest inna. Lepiej jeśli umrze matka. Bo wtedy dziecko dostanie rente (jeśli matka pracuje - a jeśli nie, to pies trącał te jej pare groszy) i będzie wychowywane przez ojca. A samotni ojcowie wychowywują dzieci na lepszych i przyzwoitszych ludzi niż matki. Same korzyści: - społeczentwo zadowolone - matka ma wreszcie święty spokój ;) - ojciec ma nieograniczony kontakt z dzieckiem - dziecko ma lepszą przyszłość

Gość ZZZzniecierpliwiony
""""" tak tylko pytammm#### mam takie pytanie teoretyczne moja maz ma dziecko z porzedniego zwiazku ze mna tez ma 1 dziecko wiadomo ze w wypadku jego smierci moje dziecko dostanie rente a co z tamtym dzieckiem? tez mu sie renta nalezy czy alimenty z funduszu? jak to jest? """""" Proszę napisać po Polsku albo skorzystać z usług tłumacza. Tak by można zrozumieć co w tekście jest napisane i w związku z tym , udzielić w miarę właściwej odpowiedzi.

Gość gość
Drogie ,,madki" nie wszystko sie Wam należy . Biada Wam jak dziecko skończy 18lat i wyciągnie ręce po swoje ( nie wasze ) pieniądze . Jest mądre powiedzenie . Nie licz na kogoś ,licz da siebie . Czyli do roboty .

Gość gość
Dziecko przez 18 lat będzie miało tak wyprany mózg przez super mamuśkę że będzie dziękował że całe alimenty (rentę) przepijała z sąsiadem z dołu.

Gość gość
10'09, nie dość,że temat odkopany po kilku latach,to jeszcze z tego posta niewiele można zrozumieć.