Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Vamos

Krzyże tylko w domach i kościołach.

Polecane posty

Gość kazdy katolik chce krzyża!!!
Polska uznawana jest za kraj katolicki - dominują tu katolicy Jak dominują? Popatrz na to ilu ludzi poparło PiS czyli jedyną partię która była popierana przez Kościół. A nawet biskupi mówili że jak ktos nie popiera zakazy aborcji to nie jest katolikiem. Zakaz aborcji popierał PiS. Dostał poparcie 30%. I tylu właśnie jest katolików. Czyli katolicy tutaj nie dominują.

Podstawowy problem ludzi w dzisiejszych czasach to brak ogólnej tolerancji Ktoś coś wymyśli użyje jakiś bzdurnych argumentów a reszta mu przyklaskuje No nie mogę tego przetrawić:P

Gość zzzyyykkk
Tak jak napisałam mi krzyz czy jakieś obrazy nie przeszkadzaja. Mało kto z moich znajomych chyba zwraca uwagę na takie rzeczy.

A co to za dziwne informacje Na PiS katolicy??Bzury!!!!Nijak ma się wiara do wyborów Ja nie głosowałam a jestem katoliczką To według Ciebie jaka wiara dominuje JAk nie katolicy to chyba tylko ateiści patrząc na to co sie wyrabia w tym kraju

Brak tolerancji? Właśnie tolerancja pozwala na to że każdy może wierzyć w to co chce i uprawiac jaki chce kult. Ale tolerancja nie dopuszcza do tego żeby jedna z relligii dominowała. A wiara katolicka dominuje poprzez to że jej symbole sa wieszane w miejscach publicznych a innych znaków wiary tam nie ma.

a ja jestem przeciwna krzyżowi w miejscach publicznych z wielu powodów. Chociazby dlatego, że zgodnie z konstytucja Polska jest krajem nautralnym światopoglądowo. Inna sprawa, że krzyżowie należy się szacunek i dlatego nie powinien wisiec w miejscu takim jak sejm, gdzie nienawiść przekracza wszystkie dopuszczalne normy. Jeżeli komus symbol jego wiary jest bardzo potrzebny, może nosic krzyzyk na łańcuszku. Inna sprawa, że demonstracja wiary nie powinna polegać na wieszaniu wszędzie krzyża, tylko na życiu zgodnym z jej nakazami.

"Zakaz aborcji popierał PiS. Dostał poparcie 30%. I tylu właśnie jest katolików. Czyli katolicy tutaj nie dominują." Ludzie mają ogólnie dość polityki dlatego nie poszli głosować na żadną partię. Twojego nowoczesnego Palikota poparło 5% uprawnionych do głosowania. PO nieco więcej tylko dlatego, że nie przyznają się oficjalnie do swoich poglądów a Pan Tusk śmiał nawet wspominać coś o Bogu w wystąpieniu po ogłoszeniu wyników wyborów. Jestem pewna, że gdyby ludzie mieli większą wiedzą PiS miałby poparcie co najmniej 80% tak jak w Chicago.

messol zgadzam się z Tobą ale według Ciebie innym wyznaniom tak bardzo przeszkadza ten krzyż?Zobacz do tej pory nie było z tym problemu A teraz juz chyba nie maja co robic to sie do wiary czepiają

To nie sa dziwne informacje. Poczytaj kazania czy wywiady z biskupami. Jesteś katoliczka i nie zastosowałas się do tego co głosili twoi pasterze żeby głosować? No to chyba coś nie tak z twoim katolicyzmem skoro nie stosujesz się do zaleceń kościoła którego jesteś członkiem.

Zaraz jak tylko wyszła sprawa krzyża gadaliśmy sobie na ten temat ze znajomymi na roku I co wyszło?Nikomu krzyż nie przeszkadza tylko tym co w zasadzie nie wierza....

Ludzie mają ogólnie dość polityki dlatego nie poszli głosować na żadną partię. Kościoł zalecał pójście na wybory. I czy masz tego dość czy nie nie ma znaczenia. Owieczki są od wypełniania nakazów kościoła i jego zaleceń.

Ni chodzi o to czy przeszkadza czy nie. Chodzi o to że państwo jest neutralne światopoglądowo a więc w miejscach państwowych tzn w urzędach, szkołach itp krzyż nie powinien wisieć.

To dziwne bo u mnie ksiadz nie mówił na kogo głosować A ja nie poszłam z bardzo prostego powodu: nie było partii na którą mogłabym głosować Wszystkie są takie same czyli beznadziejne

Gość hahaha a mnie babcia mówiła
że jak wszyscy wydają mi się beznadziejni, to znaczy, że to ze mną coś nie tak :) A babcia mądrą kobietą była..

Wiec skoro jewstesmy tacy sprawiedliwi usunmy wszystkie symbole z miejsc publicznych Zyjemy w czasach gdzie krzyz w oczy kole.....

kościół zalecał pójscie na głosowanie. biskupi nawoływali o głosowanie na partię która chce zakazu aborcji. jest jedna taka partia. to PiS. poczytaj homilie i wystąpienia biskupów na naszdziennik.pl

Masz racje adalis86. Powinno usunac się wszystkie symbole wiary z przestrzeni publicznej.

Wydaje mi sie ze kazdy ma swoj rozum i zrobi tak zeby nie obciazac wlasnego sumienia Nikt nie moze mi niczego kazac wiec daruj sobie te dziwne teksty Wypowiedzialam sie na temat krzyzy i koniec tematu

Wydaje mi sie ze kazdy ma swoj rozum i zrobi tak zeby nie obciazac wlasnego sumienia Nikt nie moze mi niczego kazac wiec daruj sobie te dziwne teksty A Tobie ktos kazał głosowac na konkretna partie?Pleciesz bzdury Wypowiedzialam sie na temat krzyzy i koniec tematu

Nie masz racji. Katolik jest zobowiazany do stosowania się do nakazów i sugestii Kościoła Katolickiego. Szkoda że jako katolik nie wiesz o tak podstawowych rzeczach.

Mnie nikt nie kazał głosowac na okresloną partie. Jestem człowiekim wolnym.

nie widze ,zeby krzyże tak obficie powiszone wszędzie gdzie sie da komukolwiek pomogły , zeby ludzie byli starali sie być lepszymi ,albo żeby nawet widok krzyża natchnął kogoś do zadumy . a skoro maja wisieć dla samego wiszenia ...

Nie tylko wiary Moze jest ktos komu przeszkadza orzeł bo nie jest polakiem?Moze ktos nie jest milosnikiem sztuki wiec usunmy obrazy?Zostana gołe sciany i wszyscy beda szczesliwi Wydaje sie smieszne to co pisze?Moze i tak ale to jest jak reakcja lancuchowa Zacznie sie od jednego a skonczy tak jak pisze:P

skaoro nie jest Polakiem a przeszakdzają mu nasze obyczaje - niech wraca do siebie . proste . A katolicy czy inni wierżacy są u siebie , więć twoje porównanie jest mocno nie trafione .

To jak koscioł powie oddaj swoj majatek to katolik ma oddac?To tez ludzie ktorzy maja prawo sie mylic Nie bedziemy chyba teraz pisac jak jest a jak powinno byc?

Czy w konstytucji jest napisane o tym tzn o tych obrazach i orle? Nie. Jest napisane o neutralności światopoglądowej. A na terenie państwowym ma wisiec godło państwowe.

Tak. SKoro jesteś katolikiem przyjełas odpowiednie obowiązki na siebie. M.in. to że będziesz słuchała głosu kościoła i się do niego stosował. Nie musisz oczywiscie ale wtedy przestajesz być katolikiem.

Gość na odwyrtke
"Jeśli już żyć nie możecie bez tych krzyży, to obok wisieć powinny symbole wszystkich innych wyznań, których wyznawcy żyją w Polsce" - nooooo, na przyklad tak samo w krajach arabskich czy w Chinach...