Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość g7it8t8t87t8t8t8t8t8t

pytanie dla inteligętnych

Polecane posty

Znajdź błąd w zadaniu. Popraw go. Rozwiąż poprawione zadanie. Tata przywiózł z targu 30kg buraków na przetwory. Rodzice przeznaczyli połowę buraków na ćwikłę, 10kg starli na wiórki, a z reszty zrobili sok. Ile litrów soku otrzymali???????

Gość nie da sie rozwiazac
gupia ;)

Gość jankjawdh
połowe burakow przeznaczyli na cwikle:P czyli 15kg to nie mogli 10kg strzec na wior?? hahah nie wiem

tyle to ja tez wiem. ale to zadanie zawiera jakis błąd. ja tez tego nie rozumiem. nie ma więcej inteligęntnych?

o mamy jednego mądrego - kafetoster. dalej rozwiąż zadanie

nie da sie rozwiazac bo nie wiadomo ile litrow uzyska sie z pozostalych 5 kg burakow, buraki!!!

to zadanie jest w ksiązce dla 2 klasy podstawowej. kto mi to rozwiąże? Jest jakim błąd w tym zadaniu. Nalezy go poprawic zeby zadanie nabrało sensu a następnie je rozwiązać

dokładnie ja tez mam takie zdanie. skąd mamy wiedziec ile litrow soku bedzie z 15 kg burakow? a moze wlasnie tozdanie nalezy wyeliminowac? spojzcie jak ma 9letnie dziecko rozwiązac takie zadanie skoro my - dorosli may problem

Gość inteligętna cipka
zwykle z 1 kg owoców uzyskuje się 0,5 l soku więc z tych 5 pozostałych kg buraków powinno sie uzyskac 2,5 l soku ale w zadaniu powinno byc to dokładnie napisane , wiec tu jest błąd

Gość kacyk
właśnie przecież z 5kg nie koniecznie musisz otrzymać 5litrow soku ;)

nie masz informacji o strukturze buraka glupia! ;) skad masz wiedziec ile wycisniesz soku? tego zadania nie da sie rozwiazac! ten kto je wymyslil jest jeszcze wiekszym glupkiem od autorki tego tematu... inna rzecz ze w klasie 1 rownania mialy zawsze jedno rozwiazanie, a na studiach dowiedzialem sie ze te same rownania maja w chooj rozwiazan. wiec moze prawidlowa odpowiedzia jest 5litrow, bo dzieciaki nie wiedza ze tego nie da sie obliczyc...

dórnie jesteście !

Gość szaleńczo ukryta pod kłamstwem
błąd - normalny tata na ryniaczu nie kupuje 30 kg buraków :classic_cool:

bez sensu. przecież ortografia w zadaniu jest zachowana tylko ten ktos napisał nieporawnie, nadal nic nie wiem. pomóżcie

Gość www.zaliczaj.pl
Nie ma danych ile litrów soku otrzymywano z 1 kg buraków , dlatego nie można odpowiedzieć ile litrów soku otrzymano. To jest właśnie ten błąd. Prawidłowe pytanie powinno brzmieć: Z ilu kg buraków zrobiono sok ? 30 kg - ( 30 kg : 2 + 10 kg ) = = 30 kg - ( 15 kg + 10 kg) = = 30 kg - 25 kg = = 5 kg Sok zrobiono z 5 kg buraków.

Przystojny_33 równanie: 1kg +0,5cegly = 1 cegla cegla - 0,5 cegly = 1kg cegla = 1/05=2kg

Gość kacyk
Powinno być pytanie Ile kilogramów buraków przeznaczono na sok DOKŁADNIE! Tu jest błąd ;)

jak ma to dziecko wytlumaczyc?

hahaha ;) no co, to nie Hal mnie matmy uczyla... gdyby ona to pewnie mialbym te 5 litrow soku z burakow, a tak musze sie meczyc na polibudzie... ;)

powiedz dziecku ze pani w szkole jest gupia bo mysli ze z kilograma buyrakow bedzie miala l soku. powiedz jej w takim razie ze przywieziesz jej 100kg burakow zeby dala ci 100 litrow soku... zrobisz tak pare razy i nauczycielka zrozumie ze zadania nie dalo sie policzyc... ;)

Tata przywiózł z targu 30kg buraków na przetwory. Rodzice przeznaczyli połowę buraków na ćwikłę, CZYLI 15 KG 10kg starli na wiórki, CZYLI ZOSTAŁO IM JESZCZE 5KG a z reszty zrobili sok. Z TYCH 5KG Ile litrów soku otrzymali??????? ZŁE ZDANIE ALE JAK TO ROZPISAC