Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

LadyChocolate

Chciałabym otworzyć pub!

Polecane posty

Gość gnfgnzfnfgnzfsf
idź głupia kucharo, chyba jadłodajnie, albo bar mleczny

Gość jbjhytftfui
naogladalas sie wczoraj trudnych spraw?

Gość a kto by nie chciał
A masz pojęcie w ogóle o prowadzeniu takiego biznesu? Najlepiej na właścicieli pubów czy knajp nadają się ludzie znający od podszewki pracę w takim miejscu, wiedzący jak wygląda zarządzanie takim miejscem. Musisz zacząć od lokalu, a potem ten konkretny lokal musi uzyskać aprobatę straży pożarnej, sanepidu, i pewnie miliona innych inspekcji, zatrudnić osoby spełniające odpowiednie wymagania, postarać się o licencję na alkohol, znaleźć porządnych dostawców. Wbrew pozorom to nie jest taka lekka sprawa, ale dla chcącego nic trudnego.

Gość gnfgnzfnfgnzfsf
aspekty prawne bbbbbuuuuuuuuuuuuuuuuahhhhaaaaa gdzie znalazłaś to piękne sformułowanie, głupia kucharko, u matki google

Żeby być kucharzem trzeba mieć wykształcenie w tym kierunku i doświadczenie w zawodzie. Nie to co praczka czy sprzątaczka. Jak nie masz o czymś zielonego pojęcia to się na ten temat nie wypowiadaj. To świadczy tylko o Twoim poziomie, a ten jak widać jest wyjątkowo niski

Gość xssdksods
musisz uzyskać koncesję na alkohol

Gość xssdksods
Lady nie reaguj na posty jakiegoś członka drugiej kategorii. Znajdujesz lokal, zgłaszasz działalność i starasz się o koncesję na alkohol

Gość gnfgnzfnfgnzfsf
też mi wykształcenie, weź sie nie ośmieszaj skończyłaś zawodówke i pewnie jeszcze specjalną

Wiem, że muszę mieć koncesje na wszystkie typy alkoholi, a są to różne pozwolenia. Wiem, że muszę mieć pozwolenie z sanepidu. Wiem, że muszę mieć kontrolę ze straży pożarnej. Ale co jeszcze? Oczywiście oprócz zarejestrowania itp

Gość xssdksods
Zgodnie z prawem alkohol można sprzedawać, gdy spełnione są następujące warunki: posiadanie ważnego zezwolenia wydanego przez wójta, burmistrza lub prezydenta miasta właściwego ze względu na lokalizację punktu sprzedaży, uiszczenie opłat, kupowanie alkoholu u producentów i przedsiębiorców posiadających odpowiednie zezwolenia na jego sprzedaż hurtową, okazanie przedsiębiorcy (np. właścicielowi hurtowni) zaopatrującemu dany punkt sprzedaży napojów alkoholowych zaświadczenia potwierdzającego dokonanie wymaganej przepisami opłaty, posiadanie tytułu prawnego do lokalu, w którym prowadzona jest sprzedaż alkoholu, prowadzenie działalności gospodarczej w miejscu wymienionym w zezwoleniu, zgłaszanie organowi zezwalającemu zmian stanu faktycznego i prawnego, w stosunku do danych zawartych w zezwoleniu, w terminie 14 dni od dnia powstania zmiany, spełnianie przez punkt sprzedaży alkoholu wymogów określonych w uchwałach rady gminy/miasta. Wydawane są trzy różne oddzielne zezwolenia na sprzedaż napojów alkoholowych: do 4,5 proc. zawartości alkoholu oraz na piwo, powyżej 4,5 proc. do 18 proc. zawartości alkoholu (z wyjątkiem piwa), powyżej 18 proc. zawartości alkoholu. Zezwolenie wydaje się na czas oznaczony: nie krótszy niż 4 lata - w przypadku sprzedaży napojów alkoholowych przeznaczonych do spożycia w miejscu sprzedaży (gastronomia),

Gość xssdksods
nie krótszy niż 2 lata - w przypadku sprzedaży napojów alkoholowych przeznaczonych do spożycia poza miejscem sprzedaży (detal). Przedsiębiorcy rozpoczynający działalność gospodarczą w zakresie sprzedaży alkoholu przed wydaniem zezwolenia wnoszą na rachunek gminy/miasta opłatę w wysokości: 525 zł na sprzedaż napojów zawierających do 4,5 proc. alkoholu oraz piwa, 525 zł na sprzedaż napojów zawierających od 4,5 proc. do 18 proc. alkoholu (z wyjątkiem piwa), 2100 zł na sprzedaż napojów zawierających powyżej 18 proc. alkoholu. Przedsiębiorcy prowadzący sprzedaż napojów alkoholowych wnoszą opłatę w wysokości uzależnionej od wartości sprzedaży w roku poprzednim: 1,4 proc. ogólnej wartości sprzedaży w roku poprzednim napojów do 4,5 proc. oraz piwa, jeżeli wartość sprzedaży przekroczyła 37 500 zł, 1,4 proc. ogólnej wartości sprzedaży w roku poprzednim napojów od 4,5 proc. do 18 proc. (z wyjątkiem piwa), jeżeli wartość sprzedaży przekroczyła 37 500 zł, 2,7 proc. ogólnej wartości sprzedaży w roku poprzednim napojów powyżej 18 proc., jeżeli wartość sprzedaży przekroczyła 77 000 zł.

Gość kikkkkkaaa
Lady pisałaś coś ostatnio,że masz aktualne info nt. kapitału 6.2. Możesz dać linka?

Zawodówkę kończy się egzaminem państwowym kierunkowym. Ludzie tacy jak Ty nie mają o tym pojęcia. I miałam osiemnaście przedmiotów, nie tak jak liceum. Teraz jestem w liceum i jest ono dużo prostsze niż zawodówka. Matura jest dużo prostsza niż egzamin zawodowy. Oczywiście ludzie bez ambicji tacy jak ty o tym nie wiedzą. Miałam zawód w wieku 18 lat potwierdzony egzaminem państwowym. Ty będziesz zapierdzielać do 30 za pieniądze rodziców na studiach i nikt cię do pracy nie przyjmie, bo ani to zawód, ani doświadczenie.

Nie napisałam, że mam aktualne. Zobacz sobie topic o bezrobociu. Linka nie mam. Napisałam tylko, że to ten program, i że też miałam problem, żeby znaleźć informację w internecie. Ale zobacz sobie może czegoś się dowiesz:). A co do regulacji prawnych nt alkoholu to dzięki bardzo:). Czyli jak mam zarejestrowaną firmę itp, dostanę zezwolenie sanepidu, straży i koncesje to mogę ruszać? Czy coś jeszcze? A jak to wygląda z papierowami(sala dla palących)?

Gość xssdksods
Lady i po co się denerwujesz? olej dziada,bo specjalnie Cię prowokuje. Tłumaczą się winni. Zrobiłaś szkołę zawodową związaną ze swoją przyszłą branżą. Teraz skończysz liceum i będziesz miala maturę a później możesz iść na jakieś studia. Nie rozumiem co to za problem :)

Gość xssdksods
udaj się najpierw do Inspekcji sanitarnej. Powiedz,że chcesz otworzyć pub i tam udzielą Ci wszystkich informacji :)

Ja Was bardzo przepraszam za ton niektórych wypowiedzi, ale wkurza mnie jak ktoś się na czymś nie zna, a wysnuwa chore teorię. Ja jak nie wiem to pytam, nie boję się przyznać, że czegoś nie wiem. Niektórzy myślą jednak, że sam fakt tego, że się urodzili pozwola im traktować siebie za najlepszego i wszechwiedzącego. Nie lubię tego.

Gość xssdksods
Załóż konto bankowe! Będzie ono konieczne przy płaceniu podatku dochodowego. Dokładnie sprawdź, jakiego typu prace będzie trzeba wykonać przystosowując lokal do roli pubu. W grę wchodzi elektryczność, kanalizacja, odpowiednia ilość wyjść ewakuacyjnych, spełnione wymogi sanitarne, kontrolna wizyta SANEPID-u, czynsz. Zarejestruj swoją działalność w Urzędzie Miasta w Wydziale Inicjatyw Gospodarczych. W Głównym Urzędzie Statystycznym otrzymasz REGON. Zgłoś wniosek o ubezpieczenie w ZUSie. W Urzędzie Skarbowym musisz wypełnić druk NIP, aby zarejestrować pub do późniejszego opodatkowania. Jedna z najważniejszych spraw z jakimi musisz się zmierzyć koncesja na sprzedaż alkoholu, jeżeli zamierzasz go sprzedawać. Ubiegać się o nią można w Delegaturze Biura Działalności Gospodarki i Zezwoleń, po uprzednim złożeniu dokumentów. Osobno należy się starać o koncesję na piwo, osobno na mocniejsze trunki. Po uzyskaniu koncesji trzeba corocznie ją odnawiać, wnosząc do tego stosowną opłatę. Zrób ostateczny biznes-plan, kosztorys, zorientuj się, czy Twoje środki finansowe pokryją kilkumiesięczną działalność początki bywają trudne i do interesu trzeba dokładać.

To już czytałam, ale dzięki:). Dopiero po przeczytaniu wielu informacji zapytałam na kafe, bo jednak w necie wszyskiego nie ma:). Chyba się przejde jutro do tego sanepidu. Może też do straży. Zawsze jakieś dodatkowe wskazówki. Chcę zacząć wszystko po maturze, ale lokal przecież mogę wynająć wcześniej i powoli remontować pod siebie... Biznes plan też mam do przykładowego lokalu