Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość jestemsobieprzedszkolaczek:)

Dajecie jutro coś przedszkolankom na dzien nauczyciela w PRZEDSZKOLU?

Polecane posty

ja powiem tak wszystko zależy od przedszkola w pierwszym do którego córka chodziła była zbiórka pieniędzy na prezenty dla każdego pracownika przedszkola i rada rodziców zrobiła do tego jeszcze mały poczęstunek natomiast w obecnym przedszkolu pani dyrektor zabroniła jakichkolwiek prezentów z okazji "dnia nauczyciela" bo miała niezłą aferę jakieś 3 czy 4 lata temu jak jeden rodzic zgłosił że rodzice dają nauczycielką łapówki, była policja i prokuratura i od tamtej pory jedyne co wolno to na koniec roku laurkę

Gość lilyloo
Można i tak... U mnie na Wydziale Ped. promotorzy nie przyjmują nawet kwiatów, bo nie chcą mieć problemów.

Kochana u nas 2 rok leci a ja się nie lapie :D:D A tak serio to moje dzieci są w innych grupach. Myślałam ze w przedszkolu to tak ze się przychodzi i ma sie grupę i panią raz na zawsze tzn od początku do konca przedszkola. A tu system jak w podstawówce 4-6. M. wyrosla z maluszków i przeszła z parteru na 1 piętro i dostala nowe panie w 4-5 latkach, a za rok pójdzie do sali obok do zerówki i znów będzie miała nowe panie. No i jak w maluszkach bylo jasne,. Bylą Pani Alicja- czyli prawdziwa pani ;) i pani pomoc- pani jadzia. Tak teraz po prostu si ę nie łapię, maż się nie lapie, Mania też nie. Rano jest albo Pani Magda, albo Pani Jadzia, a popołudniu Pani Basia i jeszcze jakaś inna Pani. W sumie o nią pytam tego kto mi się "nawinie" w sali pierwszy i zazwyczaj dostaje mega wyczerpująca odpowiedź że Mania jest ok i tyle.

wiosenna mama najlepiej któregoś dnia zapytaj tej pierwszej z brzegu kobiety kto jest jej wychowawczynią i się wyjaśni u nas tego problemu nie ma od początku jedna pani do końca, stała sala, stała szafka w szatni

Gość cena mi sie nie podoba
wiosenna mama - dziwne. na poczatku jak zapisywalas dziecko nie bylo zebrania organizacyjnego? jezeli nie bylo to dlaczego nie zapytalas sie kto bedzie nauczycielem wiodacym, kto pomocniczym? nie interesujesz sie z kim zostawiasz swoje dziecko?

wiosenna mama - jezeli co roku nauczyciele sie zmieniaja, to tez powinnas sie dowiedziec kto bedzie nauczycielem w tym roku.

Gość lilyloo
Widocznie taka jest organizacja przedszkola :P Choć na pewno 2 osoby są odpowiedzialne za tę grupę, tylko są "niewidoczne", bo pracują tam też osoby, które muszą wypracować godziny do pensum.. Zapytaj kogo popadnie, na pewno nikt się nie poczuje urażony :)

swoja droga, jezeli co rok jest nowa pani, to co rok powinno byc zebranie organizacyjne. pani powinna sie przedstawic i po krotce powiedziec jak bedzie pracowac z waszymi dziecmi. moja corka chodzi teraz do drugiego przedszkola i w obu tak wlasnie bylo.

Gość lilyloo
Zebrania są min. 2 razy w roku. W każdym przedszkolu państwowym.

Gość do lilyloo
Dzieki za odpisanie, a moge zapytac co w przypadkach jak dziecko się zsika lub narobi w majtki? przebierasz?

Gość do lilyloo
Pytam bo kazdemu dziecku moze sie zdarzyc a trudno zeby dzwonić po mame zeby z drugiego konca miasta jechala zeby dziecko przebrac.

moja corka w zeszlym roku chodzila do prywatnego przedszkola, w tym roku do panstwowego. w obu byly zebrania organizacyjne i w obu panie nauczycielki nam sie przedstawialy.

Gość do lilyloo
Aha i ja róznież nie wyobrazam sobie ze nie wiem kto jest wychowaczynia mojego dziecka. Wiosenna mama dziwie Ci sie ze tak podsawowa rzecz cie nie interesuje

Wiodącym jest Pani Magda. To wiem bo ona byla na zebraniu. Ale innych Pan nam nie przedstawiono. Dziś poznalam Panią Basię. Mania twierdzi ze jest superr, ale przeciez nie bede jej pytala "a przepraszam pani to kim jest w tym przedszkolu?"

Gość lilyloo
W gr trzylatków jest to obowiązkiem pomocy nauczyciela (w tej grupie zdarza się to bardzo często i jest, że tak powiem, codziennością). Robi to pomoc, mi zdarzyło się kilka razy. Różne są sytuacje. Czasami 2 dzieci zmoczy się naraz... Od spraw higieniczno - obsługowych (karmienie itp) jest (generalnie) pomoc. W innych grupach zdarza się to rzadko i jest to obowiązkiem woźnej oddziałowej.

Gość pinokiova
ja bym sie nie przyznala do tego, ze nie wiem jak pani mojego dziecka sie nazywa. przeciez to wstyd i swiadczy o braku zainteresowania dzieckiem! odstawic dzieciaka do przedszkola, zapakowac do sali i heja na miasto. wszystko jedno z kim on tam siedzi, byle byl spokoj i dzieciak dupy nie trul.

Gość do lilyloo
Dziekuje tak tez myslalem, bo wszedzie jest nagonka ze dzieci same powinny sie zalatwiac i jak sikaja to sa wyrzucane, wiedzialem ze to brednie i specjalny nacisk by mniej ludzi posylalo dzieci jak npo zdarzaj im sie wpadki przez co zmijszaja ilosc starajacych sie o przedszkole. dzieki za odpowiedzi jak bym chcial cos wiedziec napisze, dzieki

Gość lilyloo
Nie, spokojnie. Mnie w maju właśnie spytała babcia Kacpra "Pani Agato, to ile w tej grupie pracuje pań?" i świat się nie zawalił.

Gość do lilyloo
Na jednym z topików naskoczyli na kobiete bo wymagala by jej dziecko dokarmiac a jak sama pani ktora pracuje w przedszkolu mówi ze robią to ta pomoc wlasnie to jest ok :) widac ze to sie praktykuje w przedszkolach a tam pisaly dziewczyny ze powinna nauczyc dziecko jesc i nikt jej dziecka karmic nie bedzie.

Gość lilyloo
Wyrzucanie dziecka z przedszkola za sikanie?:) W państwowych nie można przyprowadzać dziecka w pieluszce, z tym się zgodzę, ale nikt nie robi problemów jak dziecko się zsika, albo coś więcej. Ubrania ładnie pakuje się w torebkę plastikową i rodzic pierze, tyle ;)

nie zrozumialas :P Wiem jak sie nazywa Pani mojego dziecka ale nie wiem kim są pozostale panie ktore się pojawiają i znikają w czasie pobytu mojego dziecka w przedszkolu, a jest ich na prawdę sporo. Kojarzę panie z maluszków, nową Panią z grupy Mani, Panią Kornisia, Panią pomoc z grupy Kornisia, dyrektorkę i sekretarkę. Reszty personelu przedszkola nie znam. Byc moze to świadczy o tym ze jestem fatalną matką :P

Gość do lilyloo
wosenna jak brzmi cale imie Mani ? tzn jak ma w akcie ?

Gość lilyloo
We wrześniu/październiku/listopadzie dokarmia się dzieci (pomoc - zawsze, ja - kiedy jest potrzeba) , namawia do jedzenia. Jeśli nie chce i widać, że się rozpłacze to nic na siłę... Później ja już stopuję, bo większość grupy ładnie je. Pomoc dokarmia tylko "niejadków". Ale podstawowe umiejętności - jak jedzenie łyżką czy picie z kubeczka dziecko powinno wynieść z domu. Wiadomo - uczymy, pomagamy, ale jeśli w domu tego się nie uczy to w przedszkolu jest płacz i zgrzytanie zębów:)

Gość lilajinn
wiosenna mama - ty MaMani jestes!

Gość do lilyloo
Zawsze mnie tez zastanawialo jak jest z feriami i wakacjami. to razem 2,5 miesiaca. Czy masz caly czas taka samo wyplate? i jak z urlopem , dzieki

Gość do lilyloo
lilajinn łolaboga, naprawde? :D

Gość lilyloo
I nie dziwię się wiosennej mamie, że nie wie kto pracuje w grupie, bo w przedszkolu jest mas różnych osób i nie wiadomo do końca kto jest od czego. Jeszcze jak dojdą panie od rytmiki czy logopedka, a pani z innej grupy wpadnie po materiały to w sali zaczyna być tłoczno i nie wiadomo kto jest kim... Moja koleżanka ma taką organizację swoich godzin, że żaden rodzic nie wie, gdzie ona pracuje... 12 godzin ma swojej grupie, a pozostałe godziny w pozostałych grupach. Często jest pytana o grupy o których nie ma pojęcia, bo np. pracuje tam tylko raz w tygodniu.

Gość lilyloo
W przedszkolu pracuje się tak jak w innych firmach (żeby rodzice mogli wysłać dziecko, kiedy idą do pracy). Nie mamy więc ferii. Pracujemy normalnie np. w wigilię czy w sylwestra, jeśli wypadają poza weekendem. Przerwa wakacyjna trwa miesiąc (pozostały czas pracujemy bo jest "akcja letnia" - dla rodziców pracujących) i tak, jest to płatne. Wykorzystujemy tylko 25 dni urlopu, a pozostałe 10 dni każda na swoją rękę w czasie roku szkolnego i jeśli jesteśmy na urlopie, to inna koleżanka bierze wtedy zastępstwo za nas. Pójście na L4 graniczy z cudem, w przedszkolu trudno jest zorganizować kogoś na zastępstwo.

Gość do lilyloo
No tak z L4 dozmyslam sie.. jak juz jest mus to pewnie wszystko staje na głowie. Fajna praca i zarobli nie tak źle jak sie powszechnie mysli