Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mamad

czy ktoś ma dziecko chore na wodonercze?

Polecane posty

Moje dziecko urodzilo sie z zastojem w nerce lewej. Zrobiono mu usg i w roznych odstepach czasu cystografie (nie bylo cofania sie moczu- stwierdzony moczowod olbrzymi), scyntygrafie ( wydalanie znacznika zaburzone, znaczny zastoj moczu w nerce). ** Mial zrobione cystoskopie i naciecie zastawki tylniej typ wg.younga. 7 tygodni po zabiegu bylismy na kontorli usg i nie wykazalo zadnych zmian na lepsze.... prosze o jakies rady doswiadczonych rodzicow... pani doktor powiedziala ze kolejnym etapem bd prawdpodobnie zalozenie cewnika na zewnatrz przez powloki brzuszne.(przetoka).. prosze o rady poniewaz jestem pzrerazona czy to napewno koneiczne? Podobno to moze miec przez kilka miesiecy do kilku lat Moj synek jest jeszcze malutki ma nie cale 6 mieisecy... Czy znacie jakis dobrych lekarzy(JESTEM Z OKOLIC KRK)? Moga byc prywatnie. Chcialabym to z kims innym skonsultowac...prosze o pomoc

Moje dziecko urodzilo sie z zastojem w nerce lewej. Zrobiono mu usg i w roznych odstepach czasu cystografie (nie bylo cofania sie moczu- stwierdzony moczowod olbrzymi), scyntygrafie ( wydalanie znacznika zaburzone, znaczny zastoj moczu w nerce). ** Mial zrobione cystoskopie i naciecie zastawki tylniej typ wg.younga. 7 tygodni po zabiegu bylismy na kontorli usg i nie wykazalo zadnych zmian na lepsze.... prosze o jakies rady doswiadczonych rodzicow... pani doktor powiedziala ze kolejnym etapem bd prawdpodobnie zalozenie cewnika na zewnatrz przez powloki brzuszne... prosze o rady poniewaz jestem pzrerazona czy to napewno koneiczne? Podobno to moze miec przez kilka miesiecy. Moj synek jest jeszcze malutki ma nie cale 6 mieisecy... Czy znacie jakis dobrych lekarzy(JESTEM Z OKOLIC KRK)? Moga byc prywatnie. Chcialabym to z kims innym skonsultowac...prosze o pomoc

Gość gość
U mojego synka po porodzie wyszło wodonercze (na żadnym usg prenatalnym nigdy nic złego nie działo się z nerkami i układem moczowym) a po jakimś czasie podejrzenie refluksu. Na razie z nerkami jest lepiej. Co miesiąc robimy usg i za każdym razem obraz wodonercza jest lepszy (zmniejsza się) ale żeby zobaczyć co z refluksem to musimy zrobić cystografię. Na razie synek ma niecałe 4 miesiące i nefrolog powiedział, że zrobimy to badanie jak będzie mieć ponad pół roku. Regina, nie mam porównania ale my chodzimy do dra Nawrotka do Prokocimia. Bardzo fajny lekarz, poleciła go nas też bardzo dobre neonatolog która wykryła u synka wodonercze.

My cystografie mielismy zrobiona w chyba w 6 tygodniu zycia , scyntygrafie chyab w 2 miesiacu zycia. Ostatnio mial przecinana zastawke -cystoskopie. Ma 5,5 miesiaca. U nas zastoj sie nie zmniejsza i to mnie pzreraza... z tym tylko ze u nas nie tylko zastoj byl problemem ale tez powikeszony moczowod w ktorym wytworzylo sie prawdopodobnie duze cisnienie i to moze byc powodem. Bo do tej pory myslelismy ze to przez zastawke... chyba ze potrzeba czasu zeby to sie wyregulowalo

Gość gość
Mój synek też ma poszerzony moczowód i dlatego możliwy ma refluks i stąd to wodonercze. Na razie to dla mnie czarna magia, nikt w rodzinie ani mojej ani męża problemu nie miał. Jak pisałam ja polecam dra Nawrotka w Prokocimiu.

mam juz osoby do ktorych chodze i chyba wybiore sieprywtanie do dr marii wieczorek urolog dzieciecy chirurg. Chcialabym porozmawiac z jakimis rodzicami ktorych dzieci mialy ten problem . Czy mialy ta pzretoke moczowodowo skorna czyoi dziecko sika przez brzuszek...:(( jak sobie z tym radzili.... itp...

napewno wybiore sie tez na konsulatcje do kogos innego. Jesli ten refluks mace to wykryje to na cystografia miksyjna, ale to moj syenk tez mial pewnei bd trzeba powtorzyc.

Gość gość
Ja byłam chora, wykryto u mnie przypadkiem gdy miałam 4 lata, ale nerka była w tak złym stanie, że trzeba było wykonać nefrektomię

Gość gość
Doktor Jurkiewicz

Jestem mama miesiecznego Kubusia, ktory urodzil sie z wada nietypowa kloaki, ma zrosnieta cewke i zrobila mu sie przetoka miedzy pecherzem a jelitem, dlatego musieli oddzielic uklady ma dwie stomie - wessicostomie nadlonowa i kolostomie. Czy mieliscie moze stycznosc z przetoka nadlonowa-wessicostomia - sikanie przez brzuszek ? Jak sobie radzic ?

Gość gość
Witam moje dziecko choruje od urodzenia na wodonercze, obecnie skończy 7 lat.Mając 1,5 roku wyłoniono mu przetokę moczowodowo-skórną(dziurka w brzuszku po lewej stronie pod pępkiem)z powodu zwężenia przypęcherzowego na 4 lata bo tyle trwało obkurczanie kielicha i miedniczki oraz moczowodu.Rok temu wszczepiono mu spowrotem moczowód do pęcherza..po operacji delikatnie znów poszerzyła się miedniczka ponieważ było duże ciśnienie w pęcherzu.Dlatego konieczne jest siusianie co 3 godz.W obecnej chwili ciśnienie w pęcherzu po lekach spadło o połowę co wykazało badanie urodynamiczne...ogolnie nie ma zakarzen,usg ok,moczowód tez...a ja będę dozgonnie wdzięczna naszej pani doktor jesli tak dalej bedzie...

Gość gość
Mój syn pierwszy miesiąc życia spędził w szpitalu na wodonerze jednak nerka stopień 4 a drugą 4,5 byliśmy załamana... Liczyliśmy się w Zabrzu w klinice. Po miesiacu weszliśmy do domu. Bral furagie dziennie do roku a ... Dziś ma dwa lata wodonercze z jednej nerki cofnelo się całkowicie a druga jeszcze trochę ale nie wymaga operacji. Jędrne co mogę poradzić to żeby poczekać z dodawaniem siusiu do nocnika bo to może zaszkodzić. Pozdrawiam