Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość MartynaMartyna

Jaki rodzaj ogrzewania elektrycznego

Polecane posty

Gość MartynaMartyna

witam mam pytanie moja mama mieszka w starym budownictwie,mieszkanie jest wysokie ponad 3 metry,nie mozemy tam niestety zrobic ogrzewania centralnego,probowalismz takiego piecyka na olej ale to nie zdalo egzaminu czy ktos z was wie jaki inny rodzaj ogrzewania mozna zrobic aby byl w miare tani ??

Gość MartynaMartyna
Chyba nikt nie wie :\

moi znajomi zrobili kominek i z niego odprowadzenia do każdego pokoju,te wszystkie rury ida w obniżonym suficie.Obniżenie sufitów pozwoliło im zmniejszyć powierzchnie ogrzewaną i ukryć rury.Są bardzo zadowolenie a dodatkową atrakcja jest kominek w salonie.Oczywiście odpowiedni do metrażu..

aha,ostatnio kupowałam w castoramie piecyk na paliwo opałowe,ogrzewam nim biuro o pow.36m2.tanie w eksplatacji,ale na mała powierzchnie.Nie wiem ile ma mieszkanie twojej mamy.Cokolwiek na prąd bedzie sie wiązało z wysokimi rachunkami,przy gazowym można po 8 godz.odpłynąć..więcej pomysłów nie mam:-)

Gość MartynaMartyna
u mamy tak sie nie da,ma 4 pokoje ale male wiec nie ma gdzie pozatym obnizenie sufitow cyba jest drogie

Gość MartynaMartyna
mieszkanie ma 65 metrow

hmh piecykiem go nie ogrzeje... czasami warto zainwestować raz a porządnie,kombinowanie kosztuje dwa razy więcej.Kominki opałowe nie są aż tak drogie,obniżenie sufitów to tylko pare płyt gipsowych i stelarz..rachunki za prąd będą znacznie większe..zwykły farelka ciągnie 3000W,piecyk elektryczny jeszcze więcej,cena kilowatogodziny to też nie sa grosze...

Gość MartynaMartyna
w sumie chyba masz racje ,dziekuje :)

tzn. tanie w sensie taniego grzania bo tego typu grzejnik nie jest tani - kosztuje w granicach 1300zł za panel dla pokoju 25m2. Jest to płaska płyta którą mocuje się na ścianie lub na suficie. Ciepło czujesz już po paru minutach od włączenia bo to działa trochę inaczej niż typowy grzejnik.

Przy tych cenach prądu nie polecam niczego elektrycznego..przelicz sobie ile będą wynosić rachunki,warto jest zainwestować w coś bardziej ekonomicznego raz ale do porządku,bo potem okaże sie że mama będzie płacić po 300 zł za prąd w zimie..

Gość MartynaMartyna
babeczka dzieki :) moze to jakies wyjscie :)

Gość MartynaMartyna
o co chodzi z ta moca?

ile pobiera prądu na godzine.. im większa moc tym większe zużycie prądu,w sytuacji gdy zdecydujecie się na coś elektrycznego proponuje podłączyć programator czasowy,który będzie włączał i wyłączał promiennik co pozwoli troche zaoszczędzić,chyba ze uda wam się kupić taki z termostatem..

Trzeba dobrać moc do powierzchni pomieszczenia. Promienniki wymagają 750-800W na 25-27m2. I powiem ci, że to się wydaje jedynym sensownym rozwiązaniem w mieszkaniu wysokim na 3m. Nie sprawdzi ci się tam ani konwektor elektryczny ani olejowy ani nawet piecyk gazowy. Promiennik to nowoczesna technologia - działa tak jak naturalne ciepło ze słońca - promieniuje nie ogrzewając powietrza tylko przedmioty i ciała na które pada, a od niego nagrzewa się wszystko inne. Dlatego też polecam - poczytaj opinie - stosują je w biurach, a nawet sklepach. W wersjach lampowych używane są także do ogrzewania kurczaków, a nawet prosiaczków w hodowlach. Solidna firma od takich spraw: infrashop.eu

Inne dobre rozwiązanie to tradycyjny piec kaflowy... jeśli jest wyczyszczony, nie ma poprzepalanych przegród, itp. to nie ma sobie równych w takich warunkach. No ale to jest dość ekstremalne jednak w tych czasach.

Gość MartynaMartyna
dzieki poczyatalam o tym i faktycznie wydaje mi sie to jedynym sesownym rozwiazaniem dla mamy :) piec kaflowy niestety jest ale tylko jako forma ozdoby bo nie nadaje sie do urzytku a dladnie komponuje sie z caloscia :)

Gość MartynaMartyna
babeczka zadzwonilam pan mi wszysto dokladnie wytlumaczyl,zamawiam te grzejniki :) wielki dzieki

Gość gość
ja od jakiegoś czasu mam grzejnik elektryczny z http://www.termar.pl/ i według mnie jest idealny, prosta, elegancka forma, pasuje do nowoczesnego mieszkania

Gość gość
Najlepszym sposobem ogrzewania jest ogrzewanie gazowe, albo założenie solarów. Zawsze warto skontaktować się z nimi http://www.ziso.net.pl/ to solidna firma.