Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

maja823

co na odparzoną pupę

Polecane posty

Mała ma biegunkę, w zasadzie kupka nie jest rzadka ani duża ale często. Od rana poszło z 15 pieluch. I odparzyła sobie pupę. Nie daje się nawet przewinąć bo ją boli a przy tej częstotliwości kup przewijam ją co kilkanaście minut. Smaruje na zmianę linomagiem, sudokremem i pudrem. Nie wiem co lepsze bo po żadnym nie jest lepiej.Ktoś ma jakieś domowe sposoby. Jestem sama z małą i do apteki nie mogę wyjść.

Ja mogę napisać z praktyki- nie wiem czy przecierasz pupę chusteczkami nawilżanymi, czy wacikiem z wodą, ale jeśli masz możliwość to myj bez przecierania po prostu, pod bieżącą wodą. I nie wszystko na raz, u mnie sprawdził się sudocrem na jednorazowe, niewielkie odparzenie, jak nie pomoże- wtedy linomag, potem mąka... po kolei. Powinno zejść po biegunce.

Gość maść penaten
najlepsza

Gość hipiseQ
u mni sprawdzal sie sudocrem

Gość nnnnnnnuyyyyyyyyy
Zdecydowanie najlepszy tormentiol, koszt ok 9 zł. Inne nie dadzą rady, przetestowałam nie raz..

tormentiol trzeba stosować jak już jest poważne odparzenie tormentiolu nie stosuje się zapobiegawcza, tak samo jak sudocremu...dlaczego bo oba mogą narobić sporo szkody

Ja używam sudocremu , ale synek miewał tylko bardzo lekkie odparzenia. Raz posmarowane i schodziło. Jeśli masz możliwość dobrze żeby córka jak najwięcej była chyba bez pieluszki, żeby się wietrzyło.

namaczaj ja w nadmanaganie potasu, jest rewelacyjny. smaruj pupe duza iloscia termentiolu na zmiane z b-pantenem. Ale idz do lekarza zobaczyc skad te kupy. U nas byl to wina tego co ja jem. A sluzu nie ma w tej kupie?

a alantan albo triderm bo mam w domu. właśnie był kolejna zmiana pieluchy, mała płacze w niebogłosy, boli ją strasznie, ma bardzo zaczerwienioną skórę, ciepła woda ją drażni chłodniejszej się boję użyć bo mi się przeziębi, nawet jak jej krem kładę to płacze bo jest chłodniejszy niż jej rozpalona skóra. Ratunku!

Gość Mnie też tak boli i kłuje
przedewszystkim kiedy dziecko ma tendencje to odparzeń nalezy zmienić chusteczki z nawilżanych mleczkiem na te z olejkiem (rada mojej pediatry) a samo odparzenie smarować albo maścią tranową albo oliwą z oliwek choć już na zaistniałe odparzenie bardziej kojąca będzie maść tranowa .

zrob jak ja ci mowie, to sa porady ze szpitala jak z malym lezalam. po takim namaczaniu i posmarowaniu grubymi warstwami termentiolem nastepnego dnia rano byla znaczna poprawa. jak masz mozliwosc to idz teraz do apreki i kup. A ponad to wietzr dziecku pupe ,

Gość Mnie też tak boli i kłuje
Autorko a z domowych sposobów to chłodna woda (broń bosze nie ciepła) i zadnych kremów cynkowych ani zapachowych co najwyżej oliwa z oliwek jak masz a potem w aptece idź po tą maść tranową.

a i przede wszystkim zrezygnuj z chustecek myj letia woda sama albo z szarym mydlem

Gość Dokładnie.....................
na odparzenie oliwa z oliwek i dużo wietrzyć pupkę , poczekac aż po umyciu przeschnie do sucha i dopiero natluszczać i niech ta skóra trochę na powietrzu będzie. Mydła sare są świetne ale nie na odparzenie!!! Bo niestety mydło szare jak każde zawierające sode podrażni i będzie piekło. Przemywaj naparem z szałwii a potem posmaruj oliwą z oliwek i wierz mi że to pomoże . Szałwia to pierwsza rzecz.

Gość bepanthen masc
polecam BEPANTHEN maść...moja mala miala podobna sytuacje, ciagle tylek wietrzylam, opruszalam maka ziemniaczana, stosowalam sudocrem, po kilku dniach poszlam prywatnie do lekarza i dowiedzialam sie czegos ciekawego: sudocrem tak, ale nie na takie odparzenia- dziala zbyt drazniaco, polecila mi bepanthen w masci i...po dniu klopot z glowy:) nakladaj gruba warstwe (nie wcierac, a pokrywac odparzone miejsca) nam pomoglo i chwale go sobie bardzo :)

pod zadnym pozorem nie wolno natluszczac, zadnych oliwek. ja tez tak na poczatku myslalam j eszcz pogorszylam. oliwke to mozesz stosowac na odpazenia pieliuszkowe a nie na rzrace kupy. zobacz wiele dziewczyn pisze o b pntonie albo termentiolu. mojemu prawie krew leciala byl w takim stanie i to pomoglo bardzo doslownie z dnia na dzien

Gość pani domu
konieczne zawsze umyj pupę wodą +mydło , dokładnie osusz lekko przypudruj mąką ziemniaczaną i zawiń w czystą pieluszkę .

Gość umyj wodą
umyj woda pupe po każdej kupce na moja córcię działał tylko sudocrem- dla mnie rewelacja

Z domowych sposobow(polecila mi polozna): 1.Czarna herbata przemywac, dodatkowo po zaparzeniu taka torebke herbaty zostawic w pieluszce 2.Masc z nagietka lekarskiego Te dwie rzeczy na zmiane stosowac-dwa,trzy dni i po klopocie

Gość mama asi i radzia
Krem z Rossmanna albo zasypka. Ale u nas nigdy nie było jakichś dużych odparzeń.

Gość hej...,
Moja córcia miała niedawno też to samo. Pomógł tylko linomag ale tylko ten z czerwonym napisem. On ma kwas borowy. Super szybko nim wyleczyłam pupę małej. Polecam naprawdę szczerze!

Gość hej...,
sudocrem nie działa na odparzenie po biegunce. linomagiem smaruj grubo i często.

Gość eldo
A dlaczego nie wolno smarować odparzonej skóry olejem? Przecież mnie własnie tak doradzono w szpitalu by smarować olejem slonecznikowych (dostałam maśc na jego bazie) oraz tą wspomnianą już oliwą z oliwek bo ma właściwości regeneracyjne i bakteriobójcze. Ja mieszkam w Austrii i tu smarowanie oliwą odparzeń to norma i co ważne , pomaga.

Gość eldo
Ciekawy artykuł Odparzenia czyli odpieluchowe podraznienie skory Przyczyny reakcja skory na podraznienie pieluchy, zbyt dlugi kontakt z moczem, kalem, potem, reakcja na mydlo, detergenty badz krem, alergia na okreslony typ pieluch jednorazowych badz szczegolnie drazniacy kal czy mocz (np podczas rozwolnienia lub przyjmowania antybiotykow). Podraznienie ma forme zaczerwienionej, suchej, szorstkiej skory, w kolejnym stadium pokrytej malenkimi pecherzykami, peknieciami i wzgorkami. Jesli podrazniona zostaje skora poza zasiegiem pieluchy nalezy wykluczyc alergie, grzybice i inne problemy skorne. Podwyzszona temperatura, ropna wydzielina i problemy trawienne NIE maja zwiazku ze zwyklym zapaleniem skory i nalezy szukac innych przyczyn ich wystepowania Leczenie **jak najczestszy dostep powietrza i slonca-idealnie przy kazdej zmianie pieluchy co najmniej 10 minut W naszym przypadku sprawdzila sie wanienka do kapieli-maluszek, ktory jeszcze nie raczkuje moze zabawiany w niej lezec na jednej warstwie tetry badz macie do przewijania. W przypadku starszego dziecka to samo zadanie spelni wanna(pusta) plus kilka zabawek. Wazne by temperatura w pomieszczeniu pozwolila na rozebranie dziecka **czesta zmiana pieluszek **przemywanie -najlepiej czysta woda badz tez woda mineralna Evian w sprayu. (neutralizujaca kwasny odczyn moczu i kalu) -nalezy odczekac az samo wyschnie **unikanie za wszelka cene nasaczonych chusteczek jednorazowych, mydla i innych srodkow higienicznych-nawet tych dla dzieci **jesli podejrzewamy pieluszki warto wyprobowac inny rodzaj **w przypadku pieluszek tetrowych wskazana jest zmiana proszku i b dokladne plukanie w czystej wodzie **pieluszka powinna byc zalozona dosc luzno-wskazany jest wiekszy rozmiar i unikanie body i innych uciskajacych czesci garderoby (rajstopki, spodenki) **w leczeniu podraznien wspaniale dziala zwykla oliwa z oliwek Mozna do niej dodac 1 ampulke olejku czosnkowego i/lub kilka kropel olejku z drzewa herbacianego Obydwa olejki mozna rowniez dodac do kremu jako ze nie tylko pomoga zwalczyc podraznienie ale i beda zapobiegac powstaniu grzybicy. **zamiast kremu warto uzywac maki ziemniaczanej badz przygotowac kompres krochmalowy chroniacy skore przed negatywnym dzialaniem moczu i kalu a jednoczesnie lagodzacy podraznienie. **sposrod kremow bardzo dobrze sie sprawdza krem cynkowo-rycynowy badz masc Kamillossan (na bazie rumianku i wosku pszczelego)-bardzo delikatna i wspaniale i skuteczna w tej sytuacji ) **bardzo dobrze dziala tez masc nagietkowa Weledy badz olejek nagietkowy (10ml) z domieszka 1 kropli olejku rumiankowego Domowe chusteczki do pupy 3 szkl wody destylowanej 1/8 szkl oliwy z oliwek 4 krople olejku z drzewa herbacianego 8 kropel olejku lawendowego wymieszac dokladnie mozna dodac 1 lyzke delikatnego szamponu dla dzieci a idealnie roztworu mydelnicy lekarskiej Polac dokladnie kawalki bawelny badz papier kuchenny (o duzej chlonnosci) Mozna tez umiescic mieszanke w butelce do spryskiwania kwiatow natomiast kawalki bawelny badz papierowe kwadraty w pudeleczku obok i spryskiwac je indywidulanie w zaleznosci od potrzeb. Chusteczki przeciwgrzybiczne 1/2 szkl wody destylowanej 1/4 szkl octu winnego 1/4 szkl aloesu* 1 ampulka olejku czosnkowego 1 lyzka olejku nagietkowego 1 kropla olejku lawendowego 1 kropla olejku z drzewa herbacianego (tee tree) Postepowac jak wyzej *aloes moze uczulac(jak wszystko oczywiscie). Rzekomo aloes dobrze oczyszczony (99%) wykazuje sie mala tendencja do uczulania Masc ochronna 1 lyzka gwiazdnicy pospolitej (w proszku) 1 lyzka prawoslazu lekarskiego 1 lyzka korzenia zywokostu lekarskiego 1 lyzka kosacca 1/8 lyzki korzenia gorzknika kanadyjskiego (sproszkowanego) 1 szkl olejku migdalowego 1/4 szkl wosku(kitu) pszczelego Ziola wymieszac dokladnie i wraz z olejkiem migdalowym umiescic na patelni. Podsmazyc delikatnie mieszanke przez ok 5-10 min.Uwaga by sie nie przypalila.Gdy jest juz goraca,dodac kit pszczeli i mieszac az sie rozpusci.Gdy to nastapi przecedzic mase przez bardzo gesta gaze(tetre) i umiescic w sloiczku z dopasowana zakretka. Umiescic w lodowce do stezenia. Jest to doskonala masc chroniaca skore dziecka przed wilgocia a jednoczesnie majaca wlasciwosci odzywcze i bakteriobojcze.Wszystkie ziola zawieraja duze ilosci wapnia, ktory pobudzi tkanke do odnowy.Kosaciec w szczegolnosci znany jest ze swych leczniczych wlasciwosci.Gorzknik ma wlasciwosci przeciwzapalne.Kit pszczeli i olejek migdalowy lagodza podraznienia i odzywiaja skore. Ta masc szczegolnie dobrze dziala w przypadku lagodnego podraznienia skory, oparzen slonecznych i pokrzywki. Dodatkowe wskazowki Jesli nastapilo juz podraznienie skory nalezy uwazac aby nie przerodzilo sie w stan grzybiczny. W zw z tym nalezy postepowac jak wyzej, uzywac chusteczek przeciwgrzybicznych jak rowniez obserwowac skore dziecka-jesli podraznienie goi sie dlugo i nie natepuje postep, a zaczerwienienie zmienia sie w rodzaj archipelagu o nieregularnych brzegach wowczas mozemy podejrzewac grzybice, ktorej czesto towarzysza rowniez plesniawki w ustach dziecka a,w przypadku dzieci karmionych piersia,rowniez i na brodawkach mamy

Gość Mnie też doradzono
oliwę z oliwek i jak ręką odjął i nic złego się nie stało nigdy po oliwie. Sudokrem doprowadził do jeszcze większego zaczerwienienia skóry więc odradzam.

Gość hej...,
Zwróćcie uwagę, że linomagu w kremie (w tubce) są dwa rodzaje. Jest z zielonym napisem zwykły i z czerwonym z kwasem borowym. Ten czerwony jest super.

Gość gość
Na mniejsze stosuje sudocrem alb pentacrem a na większe tormentiol i mąkę ziemniaczaną.

Gość Mama×3
Ja kąpie w mace ziemniaczanej i efekty sa odrazu.Tormentiol szkodzi sa ciekawe artykuly na ten temat...