Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość czerwony kalosz

Jak ulepszyć relacje z matką?

Polecane posty

Gość czerwony kalosz

Witam, Czy jest tutaj może ktoś kto ma mamę o trudnym charakterze? Moje relacje z mamą od jakichś 10 lat nie są najcudowniejsze. Nie kłócimy się, zawsze ustępuję, a właściwie przestaję się odzywać i zmieniam temat. Mama jest nerwowa, nie miała lekkiego życia i wszędzie widzi ludzką podłość, każdy z góry jest zły, szuka problemów na siłę. I za te problemy potrafi zrobić kłótnie. Np. uzna, że szwagier krzywo się spojrzał na mnie i już jest źle (nikt niczego nie widzi) i już mamy spięcia. Zawsze ustępowałam, ale mój mąż już parę razy oberwał za nic i jak tak dalej pójdzie nikt z nikim nie będzie się odzywał. Nas mama wychowała sama w dość ciężkiej atmosferze. Zawsze słyszałyśmy, że poświęciła dzieciom całe życie, a one takie niewdzięczne, (np. gdy coś nie było posprzątane, gdy siostra miała chłopaka który nie był bogaty, gdy poszłam na inny kierunek studiów niż ona chciała), ciągle powtarza, że wszystkie bachory są podłe i się o tym sama przekonam itd. Chyba za bardzo tym przesiąknęłam i nie umiem się postawić, bo wciąż mam te słowa w głowie. Wiem, jaka jest, że najlepiej jej słowa zignorować, bo sama się nakręca i tworzy nieziemskie historie, ale mężowi z tym trudniej. Nie kłóci się, szanujemy swoje rodziny, ale widzę, że potrafi go zaboleć itd.

Gość czerwony kalosz
może ma ktoś jakiś pomysł?