Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Nadia!

Podatek katastralny..

Polecane posty

Gość ptasiek nastroszony
a gadały mundre uczone za komuny , że dązymy do wyższej formy komunizmu tkzw drugi etap. walki o pokoj i ... łazienkę

Gość dobrze bogacze placic
kase :D

Gość jsnaj
Pierwszy raz się tu wciągnęłam temat tego podatku i huj mnie strzelił. Tak, ja jestem kredyciarzem i już płacę bankowi dodatkowe zabiezpieczenie kredytu w postaci ubezpieczenia dodatkowego. Jak będę płaciła do tego ten katastralny to krew mnie zaleje. Obecnie wychowuję dziecko, mamy w planach drugie. Chcemy je wychować aż do przedszkola w domu bo ani żłobków ani niczego nie ma a Państwo nie pomaga. Zreszta w dupie mam pomoc Państwa a proszę by mi tylko nie przeszkadzało. A jak mi jebną dodatkowym podatkiem to nie wiem oddam dzieci do prywatnego żłoba a sama wrócę do pracy we własnej firmie o ile mnie znowu Państwo nie wydyma. Generalnie jak mi się cierpliwość skończy sprzedam co mam, bank niech zabiera mieszkanie a my pojedziemy gdzieś do bardziej cywilizowanego kraju poza eurokołchozem. Albo przyłączę się do Oburzonych i będę rzucać koktajlami mołotowa po Marszałkowskiej.

Wszystko zależy od wysokości tego podatku. Okolice 3 % to zabójcza kwota. W tej chwili nieważne czy ktoś ma działkę pod Baranowem czy Warszawą - płaci taki sam podatek. Teraz podatek będzie od wartości.. .czy mieszkania, czy domu, czy ziemi rolnej.. Pytanie ile spadną ceny nieruchomości.. Dranie najpierw nadawali kredytów ''Rodzina na swoim'' aby teraz dowalić taki podatek:P Jestem za sprawiedliwością, jednak obawiam się, że będzie tak jak zwykle w PL i więcej złego niz dobrego wyniknie z tego podatku. Ktoś mi wyżej zarzucił, że wdzę jakiekolwiek +. widzę bo patrzę pzrez pryzmat tego podatku w DE, ale zdaj.ę sobie sprawę, że to co stanie się w PL niekoniecznie będzie podobne;/ Jak już pisałam, biedni się cieszą, średnio bogaci bez mega dochodów drżą...bo albo spadną do klasy bez nieczego, albo ledwo będą wyrabiać na opodatkowania ... By żyło sie lepiej;/ A definicja na wiki jest nieczuła:P

Ale o jakiej sprawiedliwości my mówimy? Ktoś kto zainwestował (opodatkowane już) pieniądze w fabrykę będzie teraz za nią płacił dodatkowy podatek. Ta "sprawiedliwość" to zwykły szwindel by uzasadnić kolejną zbędą fiskalizację. Gdzieś tam czytałem że ceny nieruchomości spadną, no tak ale pewno tych najdroższych, na które i tak mało kogo stać. Te, które będą w zasięgu finansowym większości ich wartość wzrośnie bo po wprowadzeniu tego podatku ich wartość wzrośnie.

Gość wszyscy szczesliwi sa
jeszcza trzeba liczyć ze tusk i komorra chce jak naj szybciej wprowadzić euro

ech, to inna kwestia...faktem jest, że ten podatek wejdzie na pewno;/ Mówiłam, że to rabunek. Jednak pewny. Może ktoś orientuje się jak wygląda do w innych europejskich krajach? Jak wyglądało to ''przejście''?

Gość gvebaebharbh
babeczki, żebyś się nie przeliczyła czasem:) Ceny mieszkan owszem, spaść mogą, ale Ciebie i tak nie będzie na nie stać, bo skoro nie stać Cię teraz na mieszkanie za cenę np. 300000zł, to nie będzie Cię tez stać na mieszkanie za 250000zł plus wysoki podatek. Wyjdzie na to samo. A i warunki otrzymania kredytu będą identyczne, bo co z tego, że nieruchomość tańsza, skoro trzeba jeszzce doliczyć podatek. A ceny wynajmu oczywiście, że wzrosną, spadną może w jakiś niewyremontowanych klitkach i na zadupiach z jednym autobusem co dwie godziny. A wzrosną, bo ludzie przecież muszą gdzieś mieszkać. Mieszkanie to nie jest jakiś super luksus, jak np. drogie perfumy, że można się bez niego obejść. Nie stać Cię na wynajem po zawyżonych cenach? To mieszkaj sobie pod mostem albo z rodziną w trzy rodziny w dwóch pokojach. Gwarantuję Ci, że ludzie kasę na wyższy wynajem znajdą, bo po prostu nie będa mieli wyjścia. Podatek uderzy w ludzi biednych, których i tak nie stać na żadną nieruchomość, bo będą więcej płacić za wynajem. Uderzy w niespecjalnie zamożnych, którzy odziedziczyli mieszkania np. po rodzicach lub dziadkach. Uderzy oczywiście w emerytów. Uderzy też w ludzi, którzy ciężką pracą dorobili się pieniędzy i np. zbudowali za nie dom, bo niesprawiedliwym jest ściągać od nich jeszzce podatek katastralny, skoro zapłacili dochodowy i vat za materiały budowlane. Natomiast nie uderzy w tych, w których rzekomo miał uderzyć, czyli w tzw "posiadaczy". Ludzi, którzy mają po kilka nieruchomości i np. żyją w wynajmu. Jak podniosą cenę za wynajem, to kasę na podatki będa mieli, poza tym jak ktoś ma kasę nie wiadomo skąd na kilka mieszkań, to i na podatek znajdzie, nie oszukujmy się:)

Gość gvebaebharbh
Podatek ma sens, ale w kwocie nie wyższej niż 0,1 ew. 0,2%. Absolutnie nie wijecęj, bo ludzi w Polsce na to po prostu nie stać. Podatek w wysokości 1% rocznie, to równowartość całej średniej pensji netto (w przypadku małego mieszkanka za 250000zł).

Racja, ale jak będzie... skoro ten podatek ma przyczynić się do wyodrębnienia warstw społecznych.. Ok ceny nieruchomoci są za wysokie, tylko w czym ma pomóc ten podatek?;/ Wszystko zależy od warunków na jakich zostanie wsprowadzony, płącenie podatku od ceny rynkowej nieruchomości jest ok, bo niesprawiedliwością jest płacenie sum takich samych za działki o wartości 100x niższej :P PL nie jest gotowa na ostre formę tego podatku. Jestesmy biednym krajem... :P

Gość OhArA
wczoraj słyszałam jak baba mówi że podatek wchodzi od nowego roku a ludziom nic nie mówią żeby nie było rabanu i sprawe przykrywa się krzyżami jak spotkam kogoś kto głosował na po to mu zasunę w ryj

Faktem jest, że podatek prawdopodobnie wejdzie od stycznia. Chyba, że UE zgodzi się na 6 lub 12 miesięczne ''przesunięcie''. Ciekawe jakie to sumy...

co za idiotyzm.. że co niby mamy im płacić za to, że coś mamy? idiotyzm, jakim prawem? jak to wejdzie w życie to ja się wynoszę z tego kraju!

Mówię Wam właśnie, ż wejdzie:D Na pewno, bo to narzuca nam EU, w której jesteśmy:P Na logikę..ten podatek nie może być wysoki.. nie jakiś zabójczo wysoki.. Bo jak bdzie zabójczo wysoki to czeka nas nieciekawy los.. Najlepszeto, że opodatkowaniu będą podlegać też mieszkania na kredyt!!!!:D

Gość trelefele cyk11
Nie będę nic płacić. Prędzej sprzedam wszystko i wyjadę daleko stąd. Moja nieruchomość na dziś wyceniona jest na 450 tyś. Mieszkanie było spółdzielcze po ojcu. Zostało wykupione ostatnimi siłami. Mieszkam z chorą i starą matką !

Tylko czy kó bezie chciał kupić Twoje mieszkanie ? Tak jest w DE, nie opłaca się kupować, mimo że nieruchomości są dość tanie(porównywalne z cenami w pl) a nawet tańsze, to zależy. Może się okazać, że za 5 lat nie dostaniesz za swoją nieruchomość nawet 200tys:P Niestety...

Gość trelefele cyk11
I o to chodzi żeby mogli kupić od hołoty mieszkania za symboliczne sumy ! Najlepiej niemcy i inni bo ich stać !

Bardzo niewiele mówi się o tym podatku.. także nie wiem co oni właściwie planują.. 0,1 % to byłoby idealnie..ale już 1% czy 3% ;/ To kradzież. Wiem jedno - wiele na rynku nieruchomości zmieni się pzrez następne lata.. I współczuje osobom, które mają mieszkanie na kredyt.. bo dojdzie im nowa ''opłata'' poza kredytem i odesetkami, a wartość ich nieruchomości wraz ze wzrostem podatku zacznie maleć;/

gve: Bredzisz. Kogo stać na mieszkanie za 300 tys? I czy to mieszkanie jest tego warte w ogóle? Można spokojnie kupić na rynku wtórnym za 150-180 tys. a po spadkach zrobi się z 70-80 tys. gdy pojawią się setki tysięcy ofert. Wtedy ludzie zaczną kupować bo nawet z katastrem wyjdzie taniej niż wynajmowane za ciężką kasę bo cwaniactwo chce żeby za nich raty spłacać.

Gość Olorinek
a tak w praktyce jak np ja mieszkam z rodzicami na swoim to jest 30 m mieszkanie w malym miescie ani nie centrum ani nie przedmiescia? w tym momencie wyjdzie nas drozej czy taniej bo tu jest taki podzial ze nie jestem w stanie zrozumiec... a podatek katastralny juz w polsce jest od dawna na podhalu

Gość nie ma podatku
katastralnego w Polsce

Gość Olorinek
na podhalu jest w powiecie tatrzanskim! w pozostalych regonach moze tez lokalnie

Gość obieg zamkniety
ludzi nie stac na ten podatek bo brak tego podatku doprowadzil do absurdalnych cen nieruchomosci :classic_cool:

Gość gdzie się podziali
ci co to wiedzieli na pewno, mieli znajomego urzednika itp ? Schowali się? :D

Gość powaznie wejdzie ten podatek?
to jakies chore, moi rodzice pojda z torbami, bo maja ogromny majatek. Pytanie tylko czy podatek dotyczy samych nieruchomosci czy tez ziemi, bo jak ziemi to ciezko to widze:O