Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość klimkadsds

jak poradzic sobie z nagłą śmiercią bliskiej osoby ?

Polecane posty

Gość klimkadsds

jest jakis sposob na to aby sie z tym pogodzic?

Gość Agula:)
może jakaś terapia u psychologa

Gość niema takiego sposobu
tym bardziej jeśli to matka albo rodzeństwo...Moja matka zmarła nagle jak miałam 9 lat.Już jest 16 lat od tragedii a ja dalej jak idę na grób to potrafię się rozpłakać...

Gość najwazniejsze to nie dusic w
sobie emocji, potrzeba wiele czasu by wrocic do rownowagi..

Gość klimkadsds
zycie jest takie niesprawiedliwe...a czy tomozliwe zeby byc jeszcze kiedys szczesliwym?

Gość speszona sie czuje ;((
przeszlam to tak mozna byc szczesliwym choc teraz zdaje sie to nie mozliwe ale mozna tylko trzeba czasu , duzo czasu

Gość sensu nie ma tylko dzielenie
powiesić się dla towarzystwa, głupie pytanie , głupia odpowiedź. Amen.

Ale szczęśliwym można być jak najbardziej.Ja już założyłam rodzinę mam synka i to jest moje szczęście:).

Gość klimkadsds
chodzi tu o mojego tatę umarl tak nagle 2 tyg temu jakos wydaje mi sie to nie mozliwe :( szkoda mi mamy ,boje sie ze dostanie depresji....

Współczuję ci bardzo!!!Mama może niech pójdzie do psychologa-rozmowa ze specjalistą może pomóc.Ważne jest żeby nie tłumić w sobie tych emocji,żalu,rozpaczy...Tam się wygada.

Teraz święta za pasem i twojej mamie będzie wyjątkowo ciężko.Wspieraj ją ile możesz nie pokazuj jej zbytnio że i ty cierpisz.Niech płacze do woli.

Gość klimkadsds
ona jest taka że bedzie udawała ze wszystko okej i żadna sila jej nie zmusi zeby poszła... tak sie ciesze ze moge z kims pogadac tutaj...jest mi bardzo zle,bo nic nie zapowiadało tej tragedii,w najsmutniejszych a najgorszych wyobrażeniach nikt i tym nawet y nie pomyślał..............

Gość klimkadsds
właśnie święta ... tego sie boje.. tata zawsze lubil swięta,kucharzył ,smial sie itd ..nie chce ich obchodzić.. wspieram ją ,ale ona jest taka zamknięta..jakby skurczyła sie w sobie

Gość psychospec
każda żałoba ma trzy etapy: 1. szok 2. tzw przekupywanie losu, chęć przywrócenia życia drugiej osobie i zarzekanie się, że odda się za to wszystko. Jest to najboleśniejszy etap żałoby, odczuwamy wtedy złość skierowaną do zewnątrz, na innych 3. konfrontacja z rzeczywistością, która może prowadzić do depresji, ale nie musi, pojawia się złość, ale skierowana do nas samych, do wewnątrz. 4. ostatni etap to zrozumienie i akceptacja. Każdy przeżywa ten czas po swojemu, każdy z tych etapów trwa u każdego inaczej. Trudno przedstawić niezawodny sposób "jak poradzić sobie z taką startą", ale warto zdać sobie sprawę z kilku ważnych kwestii: Rozpoczęcie żałoby wymaga najpierw akceptacji straty. Nie należy porównywać sposobów w jaki ludzie przeżywają swój smutek. Nie ma dwóch ludzi, którzy będą odczuwać stratę bliskiej osoby dokładnie w ten sam sposób. Zadaniem żałoby jest przede wszystkim przeżywanie jej poszczególnych etapów w celu zaakceptowania rzeczywistości i powrotu do życia. Przedłużająca się żałoba powinna budzić niepokój i wymaga interwencji psychoterapeuty.

Mama stara się być silna.Gra kogoś innego i myśli że nikt tego nie widzi. Takie zamykanie się w sobie jest najgorsze.Człowiek tłumi wszystkie emocje potem to wszystko na raz wychodzi...Oczekuj na moment że mama w końcu wybuchnie.Bo ciągle tego tłumić się nie da.Wspieraj,pomagaj...Masz dzieci??

Gość klimkadsds
chyba urwalo pytanie prosze napisz jeszcze raz. tak naprawdę to jakos nie mogę uwierzyć ze nie żyje,byl i znikl i nigdy go nie będzie?nie możliwe .....

Gość klimkadsds
niemoge spac w nocy pomimo tabletek boje sie

Wiem po sobie jak to jest...Żałuję że nie zna swojego wnuka,nie poznała zięcia.Sama musiałam się uporać z problemem dojrzewania... Nawet jej dobrze nie pamiętam:(.Tylko ten obraz jak leżała w trumnie. Mojej cioci też mąż zginął(kochany wujek).To stała się straszna.Na to też bądź przygotowana. A ty się ciesz,że masz wspomnienia:).to jedyne co ci po tacie zostało,ale za to pewnie piękne.Dasz sobie radę.Chociaż jeszcze pewnie długo będziesz cierpiała.

Mnie w mojej wyobraźni mama odwiedzała.

Gość klimkadsds
ja mam 19 lat i mam jeszcze młodsze siostry. moj tata mial guz aorty ale nikt o tym nie wiedzial on tez nie ..po prostu chwila,moment i nie ma czlowieka...caly czas mysle o tym ze gdyby wcześniej poszedl do lekarza to by zyl,ale on zawsze był przeciwny lekarzom ,wszystko skrywał..

Gość rerereruu
mój tata zmarł 6 msc temu,nagle .Płakałam chyba z 2 msc ,teraz gdy o nim myślę łzy napływaj ą do oczu,ale już się z tym pogodziłam ,już nie cierpię.

Gość rerereruu
co jest najgorsze w tym wszystkim?ze bardzo często sni mi się ze ojciec umiera i znowu przeżywam wszystko od nowa,to cierpienie smutek. nienawidzę tych snów ,ale na to nie mam wpływu.

Gość klimkadsds
a co z twoją mama? bardzo martwie sie o moją...tyle spraw teraz na jej glowie

Gość klimkadsds
ja nie spie w nocy .tzn biore takie mocne tabletki i urywa mi sie film ok 22 a potem o 2 sie juz budzę i do 6 leze,mysle,boje sie zwyczajnie ...boje sie zasnąc,boje sie zamknac oczy ..eh ;(

Gość rerereruu
rozumiem Cię a o mamę się nie martw,niech po swojemu przeżyje żałobę (ja moją obserwowałąm ,dzwoniłam odwiedzałam ,mówiłam ze kocham)wróciła do siebie dopiero niedawno,więc daj jej trochę czasu,sobie tez:)