Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość trep trepowy

Kiedy Wasze dzieci zaczęły mówić zrozumiałe wyrazy ?

Polecane posty

Gość trep trepowy

Nie mam na myśli gadania typu - baba, mama, papa, siasia,czy jakichś zlepek sylab coś tam oznaczających, tylko kiedy zaczęły wymawiać jakieś konkretne wyrazy, które faktycznie brzmiały jak normalny wyrazy i oznaczały to, o czym mowa ? Moje ma 1,5 roku i na razie gada po swojemu tylko,czasem powie zrozumiałe "am", albo "da", albo czasem "mama", a poza tym porozumiewa się gestami, wskazywaniem na coś, ciągnięciem nas za rękę w kierunku tego, co chce. Jak u Waszych dzieci ?

Gość spowrotem
mój wwieku 1,5 roku mówił już np kółko i znaczyło faktycznie kółko

Moj syn dopiero zaczyna łączyć słowa w krótkie zdania. Zniekształca jednak wyrazy i często 10razy muszę zapytać o co mu chodzi, zanim załapię.

Gość a ja.....
około 20-22miesiąca zaczął mówić zrozumiale dla obcych

Gość tyrrt
Moja ma dwa latka i pracuje nad mową. Wciąż papla po swojemu ale próbuje coraz wyraźniej powtarzać prawdziwe słowa. Na razie wychodzi jej przykładowo "mapka" zamiast "małpka", "buć" (lub "ciuć") zamiast "but" i tym podobne. Składa też po dwa słowa i wtedy łatwiej ją zrozumieć. Całkiem wyraźnie mówi też to, co dla niej łatwe do wymówienia np "tata je".

Gość hgou
2 lata i mówi 5 słów wyraźnie

Gość jak odstawiłam to zaczęliśmy
dzieci różnie się rozwijają moja za miesiąc kończy 2 latka a powtarza każde słowo co się jej powie oczywiście niewyraźnie ale da sie zrozumieć. np. na komputer mówi pompute. na hipopotama hitotam.

Gość matka tez
moj 18 miesiecy i mowi tylko kilka 'normalnych' wyrazow: mama, tata, niania, jajo, pic, baba, am poza tym po swojemu nawija i pokazuje duzo jak chce sie porozumiec

Gość Mama 2- latka
Syn miał 2 latka i zaczął się normalnie wyrażać; pełnie zdania, problem był z "ż", "r" i dłuższymi wyrazami z trudniejszymi zbitkami głosek.

Gość mama z irlandii
mój ma 2,4 latka i mówi wyraźnie zdania nieraz bez w, do, na itp potrafi opowiedzieć co kto robi w bajce np: Dora szuka Butka Można go zrozumieć bez problemu i n ie tylko domownicy ale osoby obce które widzą go po raz pierwszy. Mieszkamy w Irlandii i na bilansie 2 latka powiedzieli ze w wieku 2 lat powinien mówić min 50 słów tak by zrozumieli obcy ludzie.