Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość pinkazyletna

Moczenie nocne u dziewięciolatka...Co robić?

Polecane posty

Gość pinkazyletna

Zdarza się od czasu do czasu,że mój syn się w nocy posiusia.Jakiś czas (1-2lata) było ok,a teraz moczenie nocne wróciło.W ostatnim tygodniu zmoczył się dwa razy.Czy powinnam się tym martwić? Z różnych opowieści słyszałam,że dziecku od czasu do czasu zdarzy się posiusiać i nic złego z tego powodu się nie stanie...Co o tym sądzicie?

Gość ptasiek nastroszony
samo przejdzie. uwierz znam dwa takie przypadki. tak ok. 15-16 roku życia. tylko nie stresowac dziecuszka.

Gość pinkazyletna
wiadomo:)ja mojemu synkowi cały czas powtarzam,że nie ma się czym martwić

Gość pocieszawaka
niektorzy twierdza ze powodem sa jakies problemy dziecka,a to jest g..prawda.przejdzie mu;)

Gość Młoda :D
Dziewięciolatek nie powinien już się moczyć. Może jakieś stresy w szkole przechodzi związane z lekcjami,nauczycielami albo jak to często bywa z rówieśnikami..

Gość q111111111111
do lekarza!!!!!!!!!!!

Gość pocieszawaka
Młoda :D bzdura;) ja znam chlopca ktory sie moczyl do 16 roku zycia,a wszystko z nim bylo w porzadku.chlopak skonczyl studia i jest taka szycha ze ho ho.pozniej sie okazalo ze to odziedziczyl po ojcu:P z czasem z tego po prostu wyrosl;)

Gość bczrze
A ja kiedy bylam mala,czesto snilam o tym ze siedze na kibelku,no i robilam siku do lozka hehe:D

Ale to nie jest normalne!

Gość Moniaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa
mój syn sie moczył do 12 lat, przebadany był szczegółowo i wszystko było ok, a on mi sikał prawie co noc, nagle przeszło samo z dnia na dzien. Jesli Twój synek sika sporadycznie to nie robiłabym z tego problemu

Gość co Wy wypisujecie za bzdury?
bczrze!!! ja tak samo!!!

Jest też inny powód - lekki niedorozwój układu moczowo-płciowego w wyniku którego przy masturbacji następuje siusiu... brutalna prawda, ale prawda. Przechodzi w momencie, gdy wykształci się do końca pewien mięsień.

Gość ptasiek nastroszony
u chłopców moze to byc spowodowane tkzw : wnetrzalstwem: czyli nierównomiernym wzrostem jąder .

Gość pinkazyletna
babeczki w kropeczki bardzo jestem ciekawa jaki...

Najlepiej będzie jak pójdziesz z nim do lekarza. Jeżeli lekarz stwierdzi,że wszystko jest w porządku to ok. Teraz tak myślę,że może Młody będzie się wstydził iść z "tym" do doktora.. Ale mimo wszystko należałoby sprawdzic czy to"normalne" w jego przypadku.

Gość pinkazyletna
Ja się bardzo bałam tego problemu,bo z ust mojej matki ciągle słyszałam,że z dzeckiem jest coś nie tak,że na pewno ma jakieś problemy...:o Na szczęście Wy trochę mnie pocieszyliście:)

miała z synem to samo. Lekarka podpowiedziała mi abym przez dwa tyg. nastwaiała zegarek na na 1 w nocy i wybudzała synka do takiego stanu aby był przytomny i prowadziła do ubikacji. Wierzcie mi naprawde pomogło. Po prostu za mocno zasypiał i zdarzało mu sie popuscić w łózko. Wszystkie badania nawet USG wyszły poprawne bakterii tez nie wykryto wiec okazało sie ze mocny sen był powodem :)v do dzis jest go trudno dobudzić :D

Gość Młoda ogarnij sie:D
Słowa psychologa-->"Żadne dziecko nie moczy łóżka celowo. Nie robi tego dlatego, że jest leniwe czy złośliwe. Moczenie nie oznacza też, że ma ono problemy emocjonalne, naukowe lub wychowawcze"

Nic mu nie jest. Nie idź do lekarza bo dopiero go wpędzisz w chorobę i kompleksy. Albo zasypia i sika pod wpływem wrażeń z całego dnia, albo się trochę zabawia nad ranem i klei głupa bo co ma ci powiedzieć... Przejdzie. Można też użyć takiego specjalnego alarmu, gdzieś o tym czytałem. Taki czujnik, podobno 100% skuteczny.

v34 to prawda,to kolejna z przyczyn nocnego moczenia OTO PRZYCZYNY MOCZENIA: 1.Mocny sen Dzieci moczące łóżko często mają mocny sen, który może zaburzyć odebranie sygnału o potrzebie oddania moczu. Pewien lekarz tak to wyjaśnia dzieciom: „Kiedy smacznie śpicie, część Waszego mózgu musi czuwać, żeby przypomnieć Wam o skorzystaniu z toalety. Wy jesteście na takim etapie, że cały Wasz mózg smacznie śpi razem z Wami. Niektórzy lekarze zalecają monitorowanie snu (używając na przykład alarmu, który włącza się, kiedy wyczuje wilgoć). 2.Dziedzicznosc 3.Ograniczenie przewodzenia impulsów z pęcherza do mózgu 4.Niewystarczająca ilość hormonów

A ten psycholog to idiota... rozbij dziecko emocjonalnie krzykiem na wieczór to zobaczysz czy się nie zesika. Pan psycholog chyba z byka spadł... oczywiście, że dzieci wystraszone i zestresowane często sikają w niekontrolowany sposób. Młodsze nawet na jawie popuszczają, a co dopiero we śnie.

Takie jest moje zdanie.

babeczki w kropeczki Doroty Zawadzkiej nie nazwalabym idiota,a jej zdanie na ten temat jest takie samo

Czytałam, że moczenie nocne u dzieci może być spowodowane niedorozwojem czegoś w mózgu. Nic się na to nie poradzi, po prostu trzeba wyrosnąć z tego. Znajoma opowiadałam mamie, ze jej córka moczyła się do 16 lat! Chodzili po psychologach, oni kazali jej malowac drzewa i na tej podstawie wyrokowali, ze sa rodzina patologiczną, a moczenie jest reakcja na to. :o W końcu dziewczyna wyrosła z tego praktycznie z dnia na dzień. Jak syn jechał na kolonie, to wychowawcy prosili, aby takie rzeczy zgłaszać, bo oni potem pomagają w dyskretny sposób dziecku, aby nie wstydziło się przed kolegami. Widać jest to dość powszechny problem. Na wszelki wypadek zrobiłabym badanie moczu, czy nie ma w nim bakterii, bo to też moze być przyczyna. Jeżeli wszystko jest w porządku, to trzeba uzbroić się w cierpliwość.

Gość manzytr
Bron Boze nie idz do psychologa bo Ci dziecko dopiero zdoluja!!!!

Psycholog po 15 min. dojdzie do wniosku, że to molestowanie i skończy się kuratorem rodzinnym. Trzymaj się z daleka od pedagogów i psychologów. Nic nie mów nikomu i dziecko niech też cicho siedzi.